Val niet op je kanis

column rommel moeder

Ik kijk om me heen en ik vraag het me serieus af… Waar komt al die zooi vandaan? Had ik niet een uur geleden de hele vloer leeggemaakt? Wat doet die hoop zand daar? En die papiertjes?

Ik kan wel janken. Echt. Ik wíl het wel schoon en netjes houden, maar het is gewoon niet haalbaar. Echt niet.

A4’tjes, speelgoed, stoeltjes, plakband, halve spelletjes, etensresten, noem maar op. Mijn huis is er het voorbeeld van dat opruimen met kleintjes in de buurt een onmogelijke taak is. Is het een keer opgeruimd, dan is dat voor een korte tijd. Een zéér korte tijd. Want zodra die kleine gremlins door mijn woning stormen, maken ze binnen no time een nog grotere bende dan voor ik begon met opruimen. O ja, en dat noemen ze dan spelen. 

Had ik die tafel net niet helemaal leeg gemaakt? Wat doen die LEGOblokjes, pennen en vellen papier daar? Hoezo liggen al die schoenen vóór de schoenenkast? En waarom ligt die Barbie nou weer op de bank? Wat doet dat boek daar op de grond?

Waarom lukt het mij niet om het huis op orde te houden? Waarom krijg ik die zooi niet mijn huis uit? Telkens als ik een vuilniszak wegbreng, komen er twee voor terug, lijkt het wel. Mijn huis is een soort van magneet. Een magneet voor zooi.

Overal ligt er wel wat. Haal ik het weg, dan legt een kleintje het er weer terug. Of smijt er wat anders neer.

Welkom in ons huis.
Let op de rommel, anders val je op je kanis!

Ik dwaal regelmatig rond op Funda, je weet wel waar al die woningen te koop staan. Gewoon om even te gluren en te genieten van de opgeruimde huizen.

Misschien moeten we verhuizen. Zodat de zooi eens flink opgeruimd wordt. Een groter huis waar nog meer zooi in past.

Nee, doe maar niet.

Misschien moet de fik er gewoon in.

Nee, doe ook maar niet.

Ik denk dat er niks anders op zit dan op te staan en de rommel weer op te ruimen. Om te schreeuwen dat ze moeten helpen. De schoenen in de kast. De papieren op een stapel. LEGO in de bak. De boekjes op de plank. De vloer even zuigen.

Zodat het weer lekker opgeruimd is. Voor even. Voor héél even.


column rommel in huis

Afbeelding: Shutterstock
Update: 2016/2024

Previous ArticleNext Article

3 Comments

  1. Ja met eentje heb ik t al. En hij is pas 15 maanden! Gelukkig is t nog te doen om alles net nadat hij in bed ligt in een paar minuutjes op te ruimen. Alles bij elkaar vegen en in de speelgoedkist dumpen, bedoel ik. 🙂

  2. En dan vooral alles overhoop halen 5 minuten voordat we naar school moeten/voor we gaan eten/voor bedtijd… Why!?

  3. Nog even een dan gaan ze allemaal naar school. Dan blijft je huis ineens lang netjes!!!!!