Nee is nee! Niet misschien en al zeker geen ja

nee zeggen tegen kind

Ik heb mijn kinderen zelf leren praten. Ik neem daar de volle verantwoordelijkheid voor en ik zal (nu) ook niet gaan klagen over het volume wat er uit die bekkies komt, of bepaalde woorden waarvan ik me afvraag ‘hebben ze dat van mij geleerd?’. Nee, dat leren praten is aardig gelukt. De betekenis van woorden daarentegen, daar is ergens iets mis gegaan.

Nee is nee

Op school leren ze veel qua woordenschat, synoniemen, noem maar op. Nu niet gaan doorvragen, ik heb namelijk geen idee wat ze daar allemaal leren. Eén ding weet ik wel, de basis principe van het woordje ‘nee’, dus de betekenis daarvan heb ik in het verleden meerdere malen duidelijk uitgelegd.

Toch begrijpen ze het niet.

Hoe dan? 

Het is zo een eenvoudig woordje. Slechts drie lettertjes. Ik kan het zelfs non-verbaal overbrengen. Nu ik erover nadenk, het was het eerste woordje dat mijn kleintjes leerden. Ik denk zelfs dat mijn kinderen een tijdje hebben gedacht dat hun achternaam ‘nee’ was.

Saartje Nee!
Bobbie Nee!
Catootje Nee!

Het woordje ‘nee’ geeft zoveel verwarringen, terwijl nee gewoon nee is. Nee betekent niet dat je het nog een 20 keer moet vragen. Nee betekent niet dat je moet gaan krijsen in de hoop dat het een ja wordt. Nee betekent niet dat ik het leuk vind om je te treiteren. Nee betekent niet misschien en al zeker geen ja.

Het woordje ‘nee’ heeft zo zijn redenen.

Wat je wil is heel onverstandig en onveilig in de zin van, je kunt je benen breken of erger nog, je nek.

“Mag ik in de top van die vijf meter hoge boom gaan zitten?” Nee

Wat je wil is heel erg duur en kunnen we niet betalen.

“Gaan we nu een nieuwe Playstation 5 kopen?” Nee

Het kan zijn dat we er geen tijd voor hebben.

“Mag ik nu nog even, 1 minuut voor schooltijd, deze tekening en mijn ontbijtje uitgebreid afmaken?” Nee

Het kan zijn dat wat je wil, niet het juiste moment is.

“Mag ik, 3 minuten voordat we gaan avond, eten iets lekkers?” Nee

Het kan zijn dat wat jij wil, ik gewoon niet wil.

“Mag ik het cd-tje met die leuke kinderkoortjes luisteren?” Zeker niet! Nee

Of misschien is het gewoon echt geen goed idee wat je wil.

“Mag ik met de secondelijm even mijn knutselwerkje afmaken in de mand van de hond?” Nee schat, nee

Het woordje ‘nee’, zoveel verwarring en toch zo duidelijk. Misschien had ik mijn kinderen eerst moeten leren luisteren in plaats van praten?


nee is nee

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.