Commentaar op (borst)voeden… Wat kan jou het schelen?

Je bent een zeikwijf eerste klasse. Moederschap is hard werken dan is borstvoeding toch niet anders. Als jij niet hard wil werken voor je kindje in de eerste fase van zijn of haar leven, hoe doe je het dan de rest van zijn of haar ongevraagde leven? #Egoist

Dit is letterlijk een reactie op een blog van een moeder die zegt dat het geven van borstvoeding niet altijd het beste is voor je kindje. Een blog waarin een moeder zich kwetsbaar opstelt en zich uit over het gevoel van falen. 

Ik vind het zo opmerkelijk dat wanneer de term borstvoeding op tafel komt, moeders zichzelf zo ontzettend uitlaten. Het zijn dan net een stel peuters die vechten om een blokkentoren.

Zelf ben ik een zogeheten ‘langvoedster’ en nee, dit is geen steek onder water voor degene waar het niet lukt. Ik voed mijn dochter nu 2 1/2 jaar en krijg daar regelmatig commentaar op. Over het algemeen vinden mensen het geen gezicht of gewoonweg goor. Ik zou willen dat de positieve reacties tot me doordrongen, maar het zijn de negatieve reacties die zo blijven hangen. Ik had nooit gedacht dat ik mijn dochter tot in de peutertijd zelf zou blijven voeden. Het is geen voorbedacht plan. En het is al zeker niet om te provoceren. Ik moet telkens weer mijn weg vinden om mijn dochter toe te laten in het openbaar. Ik vind het echt een beetje ongemakkelijk. Want hoe liefelijk er wordt gekeken naar newborns die gevoed worden, hoe vol afschuw ik aangekeken word met mijn peuter aan de borst.

En toch probeer ik steeds weer te denken ‘wat kan jou het toch schelen?’. Wat heb ik aan de mening van een ander? Wanneer er een blogpost verschijnt over flesvoeding, is het wellicht verstandig voor een pro-borstvoeder deze blogpost weg te klikken. Want de mening van een ander doet er in deze niet toe. Wat zo’n blogpost bieden kan is herkenning voor een moeder die er ook mee worstelt. Het gevoel dat je niet alleen bent in de jungle van het moederschap.

De ene keer vind je dat bij de voedermoeder, de andere keer bij de ploetermoeder en dan weer bij de loedermoeder.


commentaar borstvoeding

Afbeelding: Shutterstock / Rasstock

Previous ArticleNext Article