Beste moeder die niet om hulp vraagt

Beste (jonge) moeder die nooit om hulp zal vragen,

Ik zal je niks opdringen, ik zal je ook niet veroordelen. Want ik snap het, ik was ook zo. Misschien ben ik nog steeds wel zo. En ik wil je geen slecht gevoel geven, daar is dit helemaal niet voor bedoeld. Je werkt hard, je zorgt voor de kinderen. En er zal niemand aan je kunnen zien dat je vannacht weer maar 4 à 5 uurtjes hebt kunnen slapen. 

Toen ik zelf thuis ging zitten om voor de kinderen te zorgen, leek dat echt een uitstekend idee. Ik kon er 24/7 zijn voor de kinderen. Ik was de opvang wanneer er iemand ziek werd. Ik was degene die alles regelde, het huishouden, het eten, school. Ik zou de slapeloze nachten kunnen opvangen en de kinderen stimuleren in hun weg naar zelfstandigheid. En het was ook een goed idee, maar ik dacht daar echt wel een beetje te licht over. Maar hé, ik was toch de moeder? Ik kon dit! Ik heb geen hulp nodig.

Weet je, beste moeder die thuis zit, misschien wel een beetje eenzaam en alleen. Het is helemaal niet zo gek om hulp te vragen. Of ja te zeggen wanneer het je aangeboden wordt. Dat is geen falen.

En beste moeder die na een dag werken haar kind van de opvang haalt en liefdevol naar de krassen op een kleurplaat kijkt. Jij die de deur van de opvang uitrent en moet haasten om nog een beetje op tijd een avondmaaltijd op tafel te krijgen. Het is niet erg om bij je ouders aan te schuiven. Zij doen dat met alle liefde.

Je bent een thuisblijfmoeder. Je bent een werkende moeder. Je bent een alleenstaande moeder. Je bent een moeder met een man die altijd reist. Je bent een chronisch zieke moeder. Je bent een moeder met een ziek kind. Je bent een moeder van één. Je bent een moeder van vijf. Je bent een moeder zonder kinderen. Je bent een moeder die weleens hulp nodig heeft. Soms fysiek. Soms emotioneel.

Maar je vraag het niet. Of je zegt geen ja, wanneer het je aangeboden wordt. Waar komt toch dat idee vandaan dat een moeder het allemaal zelf wel kan? Dat hulp alleen voor de zwakke is en jij bent niet zwak! Maar zwakte zit niet in het wel of niet nodig hebben van hulp. Zwakte zit in het weigeren van of niet vragen om hulp. Zwakte zit in denken dat je niemand nodig hebt en het allemaal zelf wel kan.

Ben jij sterk? Sterk genoeg om hulp te vragen wanneer je dat nodig hebt? Om toe te geven dat het moederschap soms gewoon verrekte zwaar of geestdodend is?

Het gezegde it takes a village to raise a child is er niet voor niets. Er zijn genoeg mensen die deel willen nemen in jouw dorp. Maar je moet de poort dan wel open zetten.


blog-moeder die geen hulp vraagt

Afbeelding moeder alleen: Dmitry Zimin/Shutterstock

Previous ArticleNext Article