Het middagdutje is heilig

Ik zeg het je, het middagdutje van je peuter is heilig! En voor degene die daar niet in gelooft, stop dan maar met lezen. Want wanneer je kleine kinderen hebt die allemaal tussen de middag nog een dutje doen, dan weet je waar ik het over heb. De omgeving moet stil, de deurbel gaat uit en mijn telefoon op mute. Elke middag tussen 13.00 – 15.00 stopt onze wereld voor even. Althans, dat is de bedoeling. Want het is maar zelden dat het ook werkelijk lukt. 

Maar als het lukt, dan… Dan kan ik genieten van het feit dat er even niet non-stop in mijn oor getetterd wordt. Dan kan ik ervoor kiezen om de was te vouwen. Of ik kies voor een aflevering van die ene serie op Netflix. Ik zou even de computer kunnen aanzetten om te shoppen in de uitverkoop. Ik kan bergen verzetten. Of ik kan even op de bank gaan zitten. Of ik doe ook even mijn ogen dicht, want ik had weer een kort nachtje.

Dus ja, dat middagdutje van mijn kinderen is vrij heilig. Waag het dan ook niet om mij anoniem op te bellen. Een anoniem gesprek kan ik namelijk niet wegdrukken, te nieuwsgierig. En toch blijkt het weer een energievergelijker te zijn die perse moet weten of ik al heb nagedacht over de nieuwe tarieven. Waarom? WAAROM bel je mij tussen 13.00 – 15.00?

Waarom belt de pakket bezorger altijd tussen de middag aan? En hoe erg is het als dat pakketje geen eens van jou blijkt te zijn.

Waarom buldert er altijd een vrachtwagen tijdens dit heilige middagdutje voor ons huis langs? Of waarom worden de bakken altijd tussen 13.00 en 15.00 geleegd?

Waarom fluiten de vogels? Waarom blaffen daar honden? En buurvrouw, waarom praat jij hardop in je eigen tuin?

Waarom stopt de hele wereld niet even net zoals wij dat doen? Is dat nou echt zoveel gevraagd?

Want weet je, het is niet alleen mijn tijd om even op te laden. Het is ook de tijd dat mijn kinderen even uit staan. En wanneer één van hen vroegtijdig weer aangezet wordt, heeft dat grote gevolgen voor de rest van de dag. En ik weet het, we zijn niet alleen op de wereld. Maar geloof me, dat middagdutje is echt heilig.


Het middagdutje  is heilig

Afbeelding: Door Quintanilla/shutterstock

Previous ArticleNext Article