Soms is borstvoeding niet het beste voor je kindje

borstvoeding

Hoewel ik geloof dat moedermelk de beste melk is die je je baby geven kan, geloof ik niet dat borstvoeding altijd het beste is voor mama en baby. Soms is gewoon zorgen voor voeding het beste wat je voor je baby kunt doen. En iedereen die daar een andere mening over heeft, boor even lekker twee tepelpiercings met een hete naald door je tepels en plak een stuk duct tape op de mond van je baby zodat hij niets binnen krijgt, want dat was het resultaat van mijn poging tot borstvoeding geven. 

Tranen, schuldgevoel en twijfel

Ik heb geprobeerd om mijn zoon te voeden zoals een echte moeder dat behoort te doen, maar wij hadden gewoon niet zo’n borstvoedingklik. Alles wat er mis kon gaan ging mis. Ik pompte me een slag in de rondte, ik duwde tevergeefs die borst in z’n mond en na veel tranen, schuldgevoel en twijfel, besloot ik dat borstvoeding geven absoluut niet het beste was voor mij of mijn zoon.

En omdat de woorden ‘borstvoeding is het beste voor je kindje’ altijd zo makkelijk uitgesproken worden, spreek ik nu een keer de andere kant uit.

Soms is borstvoeding niet het beste voor je kindje!

Het is namelijk niet vanzelfsprekend! Moeder natuur heeft duidelijk voorkeur voor bepaalde types en ik behoor niet tot ’type moeder natuur’. Borstvoeding geven moet je leren en oefenen, het is hard werken. En misschien kost het je een lactatiekundige of twee. En dan nog geeft dat geen garantie.

Het doet pijn. Je lichaam wordt gegijzeld. Je lichaam faalt wanneer het niet doet waar het voor bedoeld is.

Soms is borstvoeding niet het beste voor je kindje! Want het is niet goed voor mama. Niet goed voor haar humeur en niet goed voor haar zelfvertrouwen. In ons geval is flesvoeding het beste wat ik geven kan.

En is dat niet wat we allemaal willen? Het beste voor ons kindje?


borstvoeding niet het beste

Origineel gepost: oktober 2016
Update: oktober 2021

Afbeelding flesvoeding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

8 Comments

  1. Helemaal mee eens! Ik ben sinds 3 dagen gestopt na ruim 9 weken borstvoeding gegeven te hebben. Bij mij ging alles goed, geen pijntje, melk genoeg maar mijn zoontje deed het er niet goed op. Ik werd gek van het aanleggen om de 1,5 uur en dan nog niet tevreden zijn. Heel veel krampjes en niet kunnen poepen. Ik heb ook nog een peuter van 2 rondlopen die graag de aandacht van mama wil.

    Nu mijn zoontje speciale kunstvoeding krijgt zijn zijn krampjes bijna verdwenen en poept tot nu toe elke dag (voorheen eens in de week). Ik heb een compleet ander kind!

    Absoluut niet schuldig voelen, voor sommige mama’s is borstvoeding inderdaad gewoon niet het beste

  2. Precies! Zo denk ik er ook over. Bij mij lukte t niet. Baby hapte niet goed, viel na één keer zuigen in slaap en ik zat met helse pijnen. Na 4 dagen gestopt want het beste voor een baby is een moeder die zich goed voelt 🙂

  3. Hier precies hetzelfde. Ik.moest en zou borstvoeding geven want dat was tenslotte ook “gelukt” bij mijn andere 3 kinderen (1 kindje zelfs bijna 3 jaar lang bv ) maar onze juul viel af van de bv dus was de keuze snel gemaakt. We hebben een totaal ander kind. En ik hou tijd over voor onze andere kinderen! Als ik eerlijk ben en ik zou opnieuw voor de keuze staan zou ik bij mijn andere 3 kinderen ook voor de flesvoeding gaan.

  4. Hier 7 jaar terug ook meegemaakt. Zoonlief na 3,5 week nog steeds niet op geboortegewicht door borstvoeding en bijvoeden met kunstvoeding. Van de ene op andere dag overgegaan op 100% kunstvoeding en meneer kwam per dag aan wat hij per week moest aankomen. De beste beslissing ever

  5. Ja!! Goed stuk! Hier ook idd. Ik zei volmondig ja op de vraag of ik bv ging geven. Geen seconde over nagedacht dat het wel eens niet kon of ging. Kraamdag 3 kwam de kolf in huis. Dat volhouden dacht ik. Dan is mijn productie omhoog en Zl ondertussen sterk genoeg om te drinken. Bijvoeding met de fles en wat ik gekolfd had. Zelfs 3 dagen Powerpump gedaan. 3 keer een uur lang om de tien minuten kolven. Had max 40 cc. Nacht 12 dronk hij wel maar duidelijk niet genoeg. Links rechts links rechts duwen. Persen kneden. 1.5 uur bezig geweest. Toen aan mijn vriend gevraagd flesje te maken. Mijn lieve jongen dronk nog 60cc en ging lekker slapen. Toen dacht ik waar ben ik mee bezig. Klaar! Heb de volgende middag nog 1 keer 20 cc gekolfd en klaar. Sindsdien een tevreden mannetje. Zo jammer dat ik twaalf Kraamdagen hieraan heb verspild. Had niemand kunnen zeggen. Dit wordt m niet. Stop maar. Nee ik hoorde iedere moeder heeft melk. Gooi de kv de deur uit. Aanleggen aanleggen aanleggen zou de oplossing zijn.