Financiële onafhankelijkheid voor je gezin

gezin

Is het mogelijk om financieel onafhankelijk te zijn als je kinderen hebt? Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van wie je het vraagt. De antwoorden variëren namelijk van “natuurlijk is het mogelijk, waar heb je het over?” tot “je maakt zeker een grapje, weet je wel hoeveel kinderen kosten!?” En terwijl ik de bitcoin koers check, denk ik dat mijn antwoord een beetje in het midden zou hangen.

Maar we kunnen er niet meer omheen. Financieel onafhankelijk willen zijn is een ding tegenwoordig. Steeds meer ouders willen investeren in activa die passieve inkomsten zullen genereren, zodat ze op een dag financieel vrij kunnen zijn. Ook wij zijn daar de afgelopen jaren mee bezig geweest. En toen wij de ethereum koers flink zagen stijgen, werd dat ook steeds realistischer.

De motivatie om financieel onafhankelijk te zijn is voor ons als eerste, om meer tijd met de kinderen door te kunnen brengen. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn om een mooi bedrag klaar te hebben voor een studie voor de kinderen, zodat zij zonder studieschulden kunnen starten.

Quality time met je gezin

In deze drukke en hectische levensstijl die veel ouders tegenwoordig hebben, is het vaak moeilijk tijd te vinden om met de kinderen door te brengen. De dag begint al met de uitdaging om de kinderen netjes op de kinderopvang of school te krijgen. En tegelijkertijd dien je jezelf ook klaar te maken voor een nieuwe werkdag. Vervolgens doet iedereen zijn werk tot de volgende uitdaging zich aandient: sportclubjes, speelafspraakjes, een gezonde avondmaaltijd, huiswerk, huishouden en tjop, tjop, naar bed!

Nu ik dit allemaal zo opschrijf, klinkt het eigelijk best treurig. Want als ouders weten we allemaal dat quality time met je gezin niet alleen rust biedt, maar ook een gevoel van geluk. Kinderen ontwikkelen zich veel beter wanneer ze zich gelukkig en gezien voelen. Maar om meer tijd met je gezin door te kunnen brengen, heb je niet alleen tijd, maar ook wat financiële vrijheid nodig.

Hoe bereik je financiële onafhankelijkheid?

Quality time met je gezin, financieel onafhankelijk, het klinkt allemaal prachtig! Maar ja, hoe bereik je die financiële onafhankelijkheid? Zeker nu het leven steeds duurder wordt, lijkt het onhaalbaar voor Jan Modaal. Financieel onafhankelijk word je ook niet van de één op de andere dag. Het is een proces dat je zelf aan moet gaan.

Bij deze een aantal tips die jou en je gezin die kunnen helpen om die financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Stel doelen

Iedereen wil graag financieel onafhankelijk zijn, maar niet iedereen heeft hetzelfde doel. Bedenk wat voor jou en voor je gezin belangrijk is en stel je doelen daarop af. Hoe specifieker het doel, hoe groter de kans dat je het doel bereikt!

Maak budgetten

Maak budgetten voor de maandelijkse uitgaven en houd je ook aan dat budget! Zo zorg je ervoor dat rekeningen betaald worden én dat je niet meer uitgeeft dan je van tevoren van plan was.

Betaal leningen af

Leningen en schulden zijn niet handig bij het opbouwen van een vermogen. Zog dat een studieschuld, een hypotheek en andere leningen zo snel mogelijk afgelost worden, zodat het financieel onafhankelijk zijn steeds bereikbaarder wordt.

Zet geld opzij

Houd je aan het einde van de maand geld over? Koop dan geen nutteloze dingen, maar zet het geld opzij!

Investeer dat geld

En wil je dat geld dan laten groeien? Dan kun je het bijvoorbeeld investeren. Dit kunnen aandelen zijn, maar je kunt ook investeren in crypto, in goud, of in start-ups. En misschien zelfs in vastgoed. Hoe dan ook, investeren is een belangrijke stap naar financiële onafhankelijkheid. Kijk wel altijd goed naar wat een investering je oplevert en wat de risico’s zijn. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het vaak ook te mooi om waar te zijn.

Ps. Ik ben géén financieel adviseur en ook nog lang niet financieel onafhankelijk. Dit is dus geen financieel advies.


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article