Kindje op komst? Zo kun je met je hypotheek op je maandlasten besparen

hypotheek besparen

Krijg je binnenkort een kindje? Gefeliciteerd! Een hele leuke tijd, maar ook best wel spannend. Er verandert namelijk nogal wat in je leven, ook financieel. Je krijgt bijvoorbeeld meer uitgaven en dat heeft gevolgen voor je financiële situatie. Het kan daarom verstandig zijn om je hypotheek versneld af te lossen of over te sluiten. Maar hoe zit dat precies en hoe gaat dit in zijn werk? Dat lees je in dit artikel.

Hogere maandlasten

Luiers, babyvoeding, een commode, een bedje, kleertjes, kinderopvang, met een baby krijg je met behoorlijk wat (terugkerende) kosten te maken. Ook op latere leeftijd maak je nog veel kosten voor je kind. Denk bijvoorbeeld aan orthodontie en studiekosten. Gemiddeld geef je zelfs 17% van je maandinkomen uit aan je kind. Komt daar nog een kleine spruit bij? Dan stijgt dat naar 26%.

Handig dus om hier rekening mee te houden, vooral als jij, je partner of jullie allebei door de komst van de kleine minder gaan werken. Misschien stopt een van jullie zelfs wel helemaal met werken. Hierdoor daalt het gezinsinkomen en ben je een relatief groter deel kwijt aan de kosten voor je kind. Lees hier richtlijnen en handvatten van het Nibud om nog beter om te gaan met huishoudelijke uitgaven.

Hypotheek versneld aflossen

Is er nu nog geen baby onderweg, maar heb je wel een kinderwens in de toekomst? Dan kan het handig zijn om te kijken of je je hypotheek versneld kunt aflossen. Door eenmalig of maandelijks een hoger bedrag af te lossen, worden je maandlasten in de toekomst lager. Check wel van tevoren of je tussentijds kunt aflossen. Bij sommige geldverstrekkers kan dit niet, of betaal je er zelfs een boete voor. 

hypotheek

Je hypotheek aanpassen of oversluiten

Een andere optie is om je hypotheek aan te passen of over te sluiten. Je hypotheekvorm aanpassen kan handig zijn als je niet met aflossen wilt wachten tot het einde van de looptijd, maar nu al meer wil aflossen zodat je maandlasten omlaag gaan. 

Je hypotheek oversluiten kan handig zijn als de huidige hypotheekrente lager is dan de hypotheekrente die je hebt afgesloten. Je betaalt dan meestal minder rente over je hypotheek waardoor je maandlasten omlaag gaan. Je kunt je maximale hypotheek berekenen om te zien of dit voor jou een goede optie is. 

Hou er wel rekening mee dat je meestal wel een boete betaalt als je je hypotheek aanpast of oversluit voordat de rentevaste periode afgelopen is. Je krijgt vaak ook te maken met extra kosten, dus het is nog maar de vraag of het voordeliger is.

Kies wat het beste bij je past 

Al met al is het verstandig om je financiële situatie onder de loep te nemen en voor jezelf na te gaan wat het beste bij je past. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren over wat je het beste kunt doen. Dat geeft de nodige rust, zodat je straks met volle teugen van je kindje kunt genieten.


hypotheek
Previous ArticleNext Article