Hoe komen we de winter door als we moeten besparen op verwarming?

Menig huishouden vraagt het zich af. Hoe komen we de komende winter door met deze energieprijzen? Niemand wil met het licht en verwarming uit de hele dag bibberend op de bank zitten of met bevroren vingers bij een kaarslichtje een e-mail moeten typen. Dus laten we er geen doekjes om winden, de verwarming aanzetten zal in de winter wel nodig zijn. Maar als je geen vast contract hebt en je niet scheel wil betalen, dan zul je een manier moeten bedenken om te besparen op energie en gas. Ook wij behoren tot de groep zonder vast contract en wij zijn in ieder geval vast begonnen om de kinderen (en onszelf) bewust te maken van het energie en gasverbruik.

Energie besparen op verwarming

De vraag is dus, hoe kun je geld besparen op de energie- en gasrekening? We hebben een paar ideeën die we graag met jullie delen! Die ideeen gaan van kookwekker bij de douche tot radiator ventilator.

Verwarming uitdraaien?

Je verwarming in de winter uitdraaien is sowieso geen goed idee! Punt één, dan wordt het veel te koud in huis wat voor extra vochtigheid kan zorgen en daar zien schimmels en huisstofmijt weer een kans. Punt twee, het is gewoon veel te koud.

In het kader van besparen is het handig om optimaal gebruik te maken van je verwarming. Om te beginnen is het nuttig om alle deuren in huis zo veel mogelijk dicht te houden. Ik hoor mijn ouders het nog roepen; ‘deur dicht!’ Wat kan helpen zijn drangertjes op de deuren te plaatsen. En check even of je buitendeuren goed afsluiten. Zo niet, koop dan een tochtstrip.

Maar er is ook nog een andere mooie manier om zoveel mogelijk warmte uit je verwarming te halen, namelijk een radiator ventilator! Met een radiator ventilator zorg je ervoor dat je verwarming meer warmte afgeeft. Dit komt doordat de radio ventilator de warme lucht sneller verspreid. Kortom, een mooie manier én simpele manier om energie te besparen op verwarming.

Alle kamers verwarmen of niet?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alle kamers in je huis te verwarmen. Zo een Heatfan past namelijk op elke radiator. Toch is het niet nodig om alle kamers te verwarmen. In een koudere slaapkamer val je bijvoorbeeld sneller in slaap en bovendien slaap je ook nog dieper.

Zet de thermostaat lager

Ook deze winter zal het dé bespaar tip zijn. Zet je thermostaat een graad (of twee) lager. Je bespaart er nu eenmaal gasverbruik mee. En ja, door de thermostaat wat lager te zetten, wordt het in huis wat kouder. Maar ook daar zijn oplossingen voor. Een dikke trui, pantoffels en een dekentje bijvoorbeeld. Maak het gezellig met kaarsjes en kruip lekker dicht tegen elkaar aan. De kinderen zullen al dat geknuffel nog heerlijk vinden ook!

Besparen op warm water

Naast het gasverbruik op het verwarmen van je huis, gebruik je het ook voor warm water. Warm water gebruik je natuurlijk om te douchen. Zeker in een gezin van vijf, waar alle drie de kinderen inmiddels tieners zijn, heeft douchen een groot aandeel in het verbruik van warm water.

Dit is dan ook één van de dingen waar wij de kinderen bewust van maken en wel door te zeggen, niet te lang douchen! Insoppen, afspoelen en klaar. Misschien dat we zelfs een kookwekkertje in de badkamer gaan zetten, zodat de kinderen (en wij) echt niet langer dan 5 minuten onder de douche staan.

Zet apparaten uit

Denk je dat je zo wel genoeg bespaard hebt om de winter door te komen? Dan hebben we nog één tip voor je! Naast besparen op gas, kun je ook besparen op elektriciteit. Dé tip is namelijk: zet apparaten uit! Een apparaat op stand-by verbruikt toch nog energie. En als je eens goed gaat rondkijken in je huis, zul je je verbazen over het aantal apparaten! Een spelcomputer, een tv, een computerbeeldscherm, meerdere telefoonopladers… Allemaal sluipverbruikers van energie. Om hierop te besparen is de oplossing heel simpel, trek de stekker uit het stopcontact! Of koop een stekkerdoos met een schakelaar, zodat je meerdere apparaten in één keer uitzet.

Vaatwasser, wasmachine en droger zijn ook energie slurpers. Probeer simpelweg wat minder wasjes te draaien en laat wat meer was drogen aan de waslijn.

Dus, nu we deze bizarre maar hopelijk niet al te koude winter tegemoet gaan, probeer een paar van deze besparende tips uit. Ze kunnen zomaar eens de sleutel zijn om deze winter door te komen en te besparen op verwarming!


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article