Buiten spelen is gezond. Zeker met buiten speeltoestellen in een speeltuin

Buiten spelen is gezond voor kinderen. We weten het allemaal, maar weten we ook allemaal waarom buiten spelen zo gezond is? Natuurlijk weten we dat zonlicht nodig is om vitamine D aan te maken. En vitamine D speelt weer een cruciale rol in de lichamelijke ontwikkeling, van botontwikkeling tot het immuunsysteem van je kleintje. Ook is buiten spelen belangrijk voor de sociale ontwikkeling en een mooie manier om vrienden te maken. En toch is het allemaal geen pasklaar antwoord. Het hangt namelijk ook af van wat kinderen eigenlijk doen als ze buiten zijn. En daarbij hangt het hangt ook af van wáár de kinderen spelen als ze buiten zijn.

Maar over het algemeen kunnen we toch wel concluderen dat buiten spelen gezond is. Zeker als je enige controle hebt over wat je kinderen spelen én waar ze spelen.

Spelen op buiten speeltoestellen is gezond

Buiten spelen op speeltoestellen in een speeltuin is absoluut gezond. Een aantal mooie buiten speeltoestellen aanschaffen voor in de speeltuin is dan zeker geen overbodige luxe. Je weet waar je kinderen spelen en in een speeltuin kun je heel gemakkelijk een oogje in het zeil houden over wat ze spelen. Met speeltoestellen creëer je dus een veilige en gezonde buitenspeelplek voor je kinderen.

Daarnaast zijn er nog een paar andere belangrijke redenen waarom buiten speeltoestellen gezond zijn.

Beweging

Iedere dag actief bezig zijn is gezond voor je lichaam, zo ook voor je kind. Buiten spelen door te klimmen en klauteren op speeltoestellen is een manier om actief bezig te zijn. En natuurlijk kunnen kinderen ook binnenshuis bewegen, maar door ze naar buiten te sturen, stimuleer je echt actief spelen. En uiteindelijk is dat dan ook echt de beste lichaamsbeweging voor kinderen.

Cognitieve ontwikkeling

Plannen, prioriteiten stellen, problemen oplossen, onderhandelen en multitasken, het zijn eigenschappen die je met buitenspelen op speeltoestellen ontwikkelt en stimuleert. En deze eigenschappen zijn uiteindelijk cruciaal voor succes. En hoewel je misschien eerder denkt dat je creativiteit stimuleert met knutselwerkjes, stimuleer je het ook zeker met buiten spelen. Denk daarbij aan het gebruiken van de verbeelding door van een speeltoestel een piratenschip te maken of door ze simpelweg spelletjes te laten verzinnen. Uiteindelijk leren kinderen zichzelf te vermaken. En dat zijn allemaal vaardigheden die kinderen oefenen en leren door buiten te spelen.

Risico’s nemen

Als ouders willen we graag dat onze kinderen veilig zijn. Het liefste zou je alle obstakels en risico’s voor ze weg willen nemen. Maar het feit is, dat als we ze nooit risico’s laten nemen, ze ook niet weten wat ze kunnen. En dan hebben ze uiteindelijk misschien niet het vertrouwen en de moed om de onvermijdelijke risico’s van het leven aan te gaan. Ja, je kunt van een speeltoestel afvallen en je arm breken. En ja, je kunt een schommel tegen je hoofd krijgen wanneer je ervoor langs loopt. Dus ja, er kunnen ongelukken gebeuren tijdens het spelen, maar dat betekent niet dat je kind het niet moet proberen. Want de lessen die ze leren van mislukte pogingen zijn net zo belangrijk, misschien zelfs belangrijker, als de lessen die ze leren van succes.

Previous ArticleNext Article