Alcohol tijdens de zwangerschap, tips om het te vermijden!

Alcohol tijdens de zwangerschap

Hoera! Je bent in verwachting van een kleintje. Zwanger zijn is een heel bijzondere periode in je leven. Een periode vol verwachting, maar ook vol verwondering en verandering. Tijdens de zwangerschap zijn er bepaalde keuzes die je moet maken. Dit zijn keuzes van geboortekaartje tot aan de welke kinderwagen. Maar sommige keuzes gaan om de gezondheid van zowel jou als je ongeboren kind te beschermen. Een van de belangrijkste is het vermijden van alcohol. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, kan het voor sommige vrouwen een uitdaging zijn om van deze gewoonte af te blijven.

Zwangerschap en alcohol

Het is algemeen bekend dat alcohol tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de baby. Het is daarom van essentieel belang om alcoholgebruik volledig te vermijden gedurende de periode dat je zwanger bent. Voor vrouwen die moeite hebben om te stoppen met drinken, geven we in dit blog tips en informatie over hoe je gemakkelijk kunt afkicken van alcohol en waar je hulp kunt vinden bij alcoholisme.

Tips voor een veilige en gezonde zwangerschap

Ten eerste is het belangrijk om goed te begrijpen welke schade het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan aanrichten. Het kan bijvoorbeeld leiden tot aangeboren afwijkingen, groeiachterstand, neurologische problemen en gedragsproblemen bij je kindje. Wanneer je tijdens de zwangerschap alcohol drinkt, kun je je kleintje geen veilige en gezonde start geven. Laat dit even goed tot je doordringen, want dit besef kan zeker helpen om van je alcoholgewoontes af te blijven.

Stel een doel

De eerste tip is om te beginnen met het stellen van duidelijke doelen. Het grootste doel is natuurlijk een veilige en gezonde zwangerschap voor jou en je kleintje. Dit doe je onder andere door alcohol tijdens de zwangerschap volledig te elimineren. Bedenk wat dat betekent voor de gezondheid en het welzijn van je baby en laat dit je motivatie zijn om vastbesloten te blijven om niet te drinken.

Schrijf je doel op en hang het op een prominente plek, bijvoorbeeld aan de koelkast, om jezelf eraan te herinneren. Dit helpt je gemotiveerd te blijven.

Zoek steun

Vind je het toch lastig om dan de alcohol af te blijven, zoek dan steun bij je partner, familie en vrienden. Vertel hen over je struggels en vraag om hun begrip maar vooral om hun ondersteuning. Misschien kun je met je partner afspreken om beide tijdens de zwangerschap geen alcohol te drinken. Deze ondersteuning kan enorm helpen bij het volhouden van je doel.

Vermijd verleidelijke situaties

Het scheelt ook om sociale situaties waarin alcohol centraal staat te vermijden. Als je bijvoorbeeld uit eten gaat, kies dan voor restaurants waar alcohol niet prominent aanwezig is, maar waar de focus ligt op gezondheid en welzijn. En als je het echt heel lastig vindt, kun je voorlopig het beste ook feestjes waar alcohol gedronken wordt vermijden. Sommige mensen zullen het misschien zwak of ongezellig van je vinden, maar heb daar lak aan! Denk aan je doel om je kleintje een veilige en gezonde start geven.

Blijf actief en gezond

Sowieso door te focussen op een gezonde levensstijl, zal je minder aan alcohol denken. Blijf regelmatig bewegen, eet gezonde voeding en zoek ontspannende activiteiten. Ga bijvoorbeeld wandelen of zwemmen en zoek andere zwangere dames om je heen.

Vind alternatieven

Ontdek heerlijke en verfrissende alcoholvrije drankjes als alternatief voor alcohol. Er zijn tal van mocktail-recepten beschikbaar die je kunt uitproberen en die je het gevoel geven dat je toch iets speciaals drinkt. Er zijn genoeg alcoholvrije bieren en alcoholvrije wijnen beschikbaar. Zo kun je toch genieten van bijvoorbeeld een heerlijk diner.

Leer ontspanningstechnieken

Ben jij iemand die tijdens dagen van stress een glas alcohol wegtikt? Dan is het een goede tip om ontspanningstechnieken aan te leren. Zeker wanneer je je veel zorgen maakt tijdens de zwangerschap. Denk aan diepe ademhaling, meditatie of yoga. Deze ontspanningstechnieken helpen je om stress op een gezonde manier te beheersen. En ze kunnen ook nog eens heel goed van pas komen tijdens de bevalling! Een win-win tip.

Raadpleeg een professional

Als je merkt dat het moeilijk is om te stoppen met drinken, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Het is goed om te weten dat je niet alleen bent. Gelukkig zijn er verschillende soorten hulp bij alcoholisme. Professionals kunnen je ondersteunen en begeleiden bij het overwinnen van alcoholisme en je helpen een gezonde zwangerschap te ervaren. Dus aarzel niet en zoek hulp bij een arts, verloskundige of verslavingsdeskundige.

Het afkicken van alcohol tijdens de zwangerschap kan uitdagend zijn, maar zoals gezegd is het van cruciaal belang voor de gezondheid van zowel de moeder als de baby. Met de bovenstaande tips en de juiste ondersteuning is het zeker mogelijk om succesvol te stoppen.


Alcohol tijdens de zwangerschap

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article