Haarverlies na de zwangerschap; Is dit wel normaal en wat te doen?

haarverlies na de zwangerschap

Heb je last van haarverlies na de zwangerschap? Zo ja, geen stress! Het is niet nodig om paniekerig te doen of depressief te worden. Veel pas bevallen vrouwen hebben namelijk last van haaruitval na de bevalling. Over het algemeen is het namelijk volkomen normaal én tijdelijk. Neemt niet weg dat het super irritant is en je het liefste die mooie haardos die je tijdens de zwangerschap had, terug wil.

Hoe lang het haarverlies duurt

De meeste gestelde vraag van vrouwen die net een bevalling hebben meegemaakt, is dan ook ‘Hoe lang duurt de haaruitval na de zwangerschap?’. Als het in dit tempo doorgaat, heb je het idee dat helemaal kaal gaat worden! Haarverlies na de zwangerschap, wat ook wel bekend staat als postpartum haaruitval, kan enkele maanden duren.

Meestal begint het haat uit te vallen rond drie maanden na de bevalling en het haarverlies kan tot ongeveer twaalf maanden aanhouden. Je haar gaat dan steeds een beetje dunner lijken dan normaal, maar uiteindelijk verdwijnt na verloop van tijd het haarverlies en dat het haar zal dan terugkeren naar zijn normale dikte en textuur.

Ze zeggen wel eens, negen maanden op en negen maanden af. Nou daar hoort het haarverlies na de zwangerschap ook bij.

De reden dat je haar uitvalt na de bevalling is vrij simpel. Het wordt namelijk veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen vaak dikker, voller haar vanwege verhoogde oestrogeen niveaus en na de bevalling verdwijnen deze hormonen weer.

Dus relax, haaruitval na de bevalling is volkomen normaal en het komt wel weer terug! Maar wat kun je er in de tussentijd aan doen?

Haarverlies na de zwangerschap

Haarverlies na de zwangerschap, een paar tips wat te doen

Daar hebben we een paar tips voor! Hopelijk kunnen deze tips je helpen, totdat je haar weer de hoeveelheid en glans krijgt die je voor je zwangerschap had.

Eet gezond

Ik weet het, ik begin meteen met een beetje een antiklimax, maar gezonde voeding kan helpen om haaruitval na de zwangerschap te verminderen. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamine C, vitamine D, ijzer en zink. Eet ook voldoende eiwitten, zoals eieren, vis en noten, omdat deze belangrijk zijn voor de haargroei. En voedingsmiddelen als yoghurt, kaas, melk, bonen, vis en vlees houden je lichaam sterk en helpen je te herstellen na de bevalling.

Vermijd stress

Wanneer je de plukken haar uit je hoofd lijkt te trekken, is de tips ‘vermijd stress’ natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Zeker als je thuiszit met een huilbaby. Dat is heftig! Toch kan stress haaruitval nog verergeren. Probeer daarom echt stress te vermijden. Ga bijvoorbeeld mediteren, yoga doen of lekker buiten wandelen met je baby.

Nog een nutteloze tip om haarverlies na de zwangerschap te beperken; een goede nachtrust kan ook helpen om stress te verminderen.

Supplementen tegen haarverlies na de bevalling

Je kunt ervoor kiezen om supplementen te nemen bij haaruitval na de bevalling. Deze supplementen hebben de voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde haargroei. Na de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen en stress de voedingsstoffen in je lichaam uitputten, maar deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de haargroei. Het nemen van supplementen kan dus helpen om deze voedingsstoffen weer aan te vullen en het haar te ondersteunen. Maar let wel op, supplementen zijn geen vervanging zijn voor een gezonde voeding!

Een paar aanraders zijn:

Yummygums Hair – € 24,50 >>

maxmedix Hair – € 18,99 >>

Hema supplementen – € 5,75 >>

Vermijd strakke kapsels

Het dragen van strakke kapsels, zoals paardenstaarten en vlechten, kan haaruitval verergeren. Dit komt omdat de constante trekkracht op het haar de haarzakjes kan beschadigen. Of het haar wordt in zo’n positie gebracht dat het afbreekt. Maak lekker een los kapsel, zoals een losse knot of een losse vlecht.

Het is ook aan te raden om je haar niet overmatig te verhitten met een krultang, steiltang of föhn. Net als overmatig borstelen, ook dat zal niet helpen bij je haarverlies na de zwangerschap. Wat dan wel gebruiken? Een breed getande kam!

En krijg je echt last van dunne slierten haar? Overweeg dan om een stuk van je haar af te knippen. En dan weet je nu ook meteen waar het fenomeen ‘moeder kapsel’ vandaag komt.

Gebruik de juiste haarproducten

Een effectieve manier om de looks van je haar te verbeteren, is het gebruik van een volume en glanzende shampoo. Dit zal niet het haarverlies na de zwangerschap wegnemen, maar het helpt alleen je haar dikker, voller en gezonder te laten lijken. Conditioners en shampoos die je haar verzwaren, kun je beter even vermijden. Dit maakt je haar zwaar, waardoor je haar sliertig wordt en er nog dunner uitziet.

Gebruik vooral milde haarproducten die vrij zijn van agressieve chemicaliën. Producten met agressieve chemicaliën kunnen het haar beschadigen en juist haaruitval veroorzaken.

Wees geduldig

De laatste tip is eigenlijk de tip waar je het meeste aan hebt. Want haarverlies na de zwangerschap is een natuurlijk proces en eigenlijk ontkom je er niet aan. Daarom kun je het beste maar gewoon geduldig blijven en weten dat je haar op natuurlijke wijze ook weer zal terug groeien. Ook al is dat in het begin in de vorm van piekerige sprieten….

Maar ach, er zijn wel meer vervelende dingen die je tegenkomt na een bevalling, zoals een bloedirritante partner.


Haarverlies na de zwangerschap

Uitgelichte afbeeldingen: shutterstock

Previous ArticleNext Article