Zorgen tijdens de zwangerschap, dat je vergeet te genieten

zwanger genieten zorgen

Tjonge, wat had ik een zorgen tijdens de zwangerschap! Als ik kon tijdreizen, zou ik teruggaan naar de tijd dat ik zwanger was. Ik zou mezelf vertellen dat ik me niet zo’n zorgen hoef te maken. Dat ik mijn voetjes omhoog kan doen en lekker mag genieten. Genieten van de rust, van mijn bolle buik en van het feit zwanger te zijn. 

Zorgen tijdens de zwangerschap

Toen ik zwanger was van mijn eerste, maakte ik mij zoveel zorgen. Er ging geen dag voorbij dat ik niet gestrest was. In het begin maakte ik mij zorgen over het vruchtje. Zou het allemaal wel goed zitten? Wat als het mis zou gaan? Wat als het vruchtje niet goed zou groeien? Later maakte ik mij zorgen over de misselijkheid. Zou dat ooit weer weggaan? Gelukkig werd de misselijkheid minder, maar toen kwamen de zorgen over mijn gewicht. Want als ik op deze manier door zou groeien, zou je me aan het einde van de zwangerschap alleen nog maar kunnen rollen.

Naarmate ik verder kwam in de zwangerschap, kwam ook de realisatie dat er een echt mensje in mij groeide. Toen kwamen pas de échte zorgen. De zorgen die ik had, sloegen af en toe om naar angsten. Angst voor de bevalling, maar ook angst voor mijn nieuwe rol: moeder worden.

Angst voor de bevalling

Angstig zijn over een bevalling is niet zo heel vreemd, zeker niet wanneer het de eerste keer is. Wanneer gaat het gebeuren? Wat voor impact zal het hebben, hoeveel pijn gaat het doen? Ben ik wel voldoende voorbereid? Er was niemand die de angst voor de bevalling weg kon nemen. Het was iets wat ik zelf moest ervaren.

Ook de angst voor mijn nieuwe rol, moeder zijn, hield me iedere dag bezig. Ga ik het allemaal wel goed doen? Hoe ga ik straks een baby combineren met mijn werk? Wat als ik mijn kind niet genoeg aandacht kan geven? Doe ik er nog toe, als de baby er is? Het voelde alsof er een tikkende tijdbom in mij zat, die mijn leven zou vernietigen, zodra hij afging.

Als ik terugdenk, waren die angsten niet eens zo heel gek. Het is alleen zo zonde geweest van mijn tijd en energie. Zo zonde dat ik me zoveel zorgen maakte, in plaats van te genieten.

Het heeft namelijk zo weinig nut om je druk te maken over iets waar je geen controle over hebt. Natuurlijk kun je een plan maken, maar een bevalling gaat vrijwel nooit volgens plan. En natuurlijk kun je je van alles voornemen betreft het moederschap. Maar wanneer je baby eenmaal geboren is, verloopt vrijwel niets zoals je je had voorgenomen. Dat wil niet zeggen dat je alles maar moet loslaten en maar zien hoe het verloopt. Het is alleen zo zonde om je zoveel zorgen te maken. Want tijdens de zwangerschap kun je er nog helemaal niks aan veranderen.

Had ik maar meer genoten

Ik kan helaas niet tijdreizen. Ik kan wel denken ‘had ik maar meer genoten’, maar ik kan niet terug naar de zwangere versie van mezelf. Ik mezelf niet meer vertellen dat ik me geen zorgen hoef te maken en dat alles uiteindelijk wel op z’n plek valt. Maar ben jij zwanger en net als ik, dan kan ik jou wel zeggen dat je genieten ook een optie is. Of de zwangerschap, de bevalling en het moeder worden nou volgens plan verloopt of niet, het gaat zoals het gaat. Focus je op dingen die je wel kunt beheersen en probeer te genieten. Want ook al lijken de dagen nu lang, uiteindelijk zijn de jaren maar kort!


Zorgen tijdens de zwangerschap

Afbeelding: Shutterstock / Prostock-studio

Previous ArticleNext Article