Aansprakelijkheidsverzekering: wat is het en waarom heb je het nodig?

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan iedereen overkomen: je kind schopt een bal door het raam van de buren, je hond bijt een voorbijganger, je laat je telefoon vallen op het dure schilderij van je vrienden tijdens een feestje. Dit soort ongelukken kunnen flink in de papieren lopen. Als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, dan draai je zelf op voor de kosten. 

Wat is aansprakelijkheidsverzekering? 

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de schade dekt die jij of je gezinsleden veroorzaken aan anderen. Dit geldt niet alleen voor schade die je zelf hebt veroorzaakt, maar ook voor schade die je kinderen of je huisdieren woning veroorzaken. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je dus verzekerd tegen onvoorziene kosten als gevolg van schade aan anderen. 

Wat is verzekerd in de aansprakelijkheidsverzekering? 

In de aansprakelijkheidsverzekering zijn vaak verschillende situaties verzekerd waarin jij, je partner, je kinderen of je huisdier aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schade. Hieronder hebben we de belangrijkste op een rij gezet: 

 1. Schade door jou, je partner, je kinderen en je huisdier 

Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die jij, je partner, je kinderen of je huisdier veroorzaken aan anderen. Dit kan bijvoorbeeld schade zijn aan iemands bezittingen, lichamelijk letsel of geestelijke schade. Wat er precies onder valt en tot hoeveel er wordt uitgekeerd, kun je het best bij je verzekeraar nakijken. 

 1. Schade door je woning, bijvoorbeeld door een vallende dakpan 

Ook schade die je woning veroorzaakt aan anderen is verzekerd in de aansprakelijkheidsverzekering. Denk hierbij aan schade als gevolg van een vallende dakpan of een lekkage die schade aan de inboedel van je onderburen veroorzaakt. 

 1. Schade bij een stage of bijbaantje van je kinderen 

Als je kind een bijbaantje heeft of stage loopt, dan is het mogelijk dat hij of zij schade veroorzaakt tijdens het werk. Ook in deze situaties ben je als ouder verzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering. 

 1. Schade bij onbetaald vrijwilligerswerk 

Doe je vrijwilligerswerk zonder hiervoor betaald te krijgen? Dan ben je met de aansprakelijkheidsverzekering verzekerd voor eventuele schade die je veroorzaakt tijdens het uitvoeren van dit werk. 

 1. Schade tijdens het logeren of oppassen 

Als je kind gaat logeren bij vrienden of op bezoek gaat bij opa en oma, dan kan het gebeuren dat er schade wordt veroorzaakt. Ook in deze situaties ben je als ouder verzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering. 

 1. Veroorzaakt tijdens een vriendendienst 

Je bent ook verzekerd voor schade die je veroorzaakt tijdens het verlenen van een vriendendienst. Denk bijvoorbeeld aan het helpen verhuizen van een vriend, waarbij je per ongeluk een vaas omstoot. Bij deze dekking geldt vaak een maximumbedrag. Ben je dus vaak aan het helpen bij vrienden en vind je het belangrijk om voor een hoog bedrag verzekerd te zijn? Dan kun je het beste je aansprakelijkheidsverzekering vergelijken met andere aanbieders om te kijken welke verzekering het beste bij jou past.  

 1. Aan geleende spullen 

Leen je iets van iemand anders en veroorzaakt jouw kind of huisdier hierbij schade? Dan ben je hiervoor verzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering. Ook hierbij geldt vaak een maximumbedrag.  

Wat is niet verzekerd in de aansprakelijkheidsverzekering? 

Er zijn ook situaties waarbij de aansprakelijkheidsverzekering geen dekking biedt. Dit zijn onder andere: 

 1. Schade die je met opzet veroorzaakt 

Als je bewust schade toebrengt aan anderen, dan biedt de aansprakelijkheidsverzekering geen dekking. 

 1. Schade op je werk of bij je eigen bedrijf 

Als je schade veroorzaakt tijdens werkzaamheden voor je eigen bedrijf of op je werk, dan valt dit niet onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor kun je een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. 

 1. Schade veroorzaakt terwijl je niet meer in Nederland woont 

Als je niet meer in Nederland woont, dan ben je niet meer verzekerd met de Nederlandse aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt dan een lokale verzekering afsluiten. 

 1. Schade door je auto of scooter 

Schade die je met je auto of scooter veroorzaakt, valt niet onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor heb je een aparte auto- of scooterverzekering nodig. 

 1. Schade door gebruik van een drone, als je je niet aan de regels houdt 

Als je een drone gebruikt en je houdt je niet aan de regels, dan biedt de aansprakelijkheidsverzekering geen dekking. Zorg dus dat je altijd op de hoogte bent van de regels en deze naleeft. 

Waarom is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? 

Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is zeker verstandig als je kinderen of huisdieren hebt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en de kosten van schade kunnen flink oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen onvoorziene kosten als gevolg van schade aan anderen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de financiële gevolgen van een ongeluk. 

Daarnaast kan het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering ook verplicht zijn. Bijvoorbeeld als je een huis koopt en een hypotheek afsluit. De hypotheekverstrekker kan dan eisen dat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit om zo de woning en de hypotheek te beschermen. 

Een aansprakelijkheidsverzekering is vaak niet duur, maar kan wel een hoop ellende voorkomen. Het geeft rust en zekerheid, omdat je weet dat je gedekt bent voor eventuele schadeclaims.  


Aansprakelijkheidsverzekering

Uitgelichte afbeelding: pexels.com

Previous ArticleNext Article