Deze financiële zaken wil je geregeld hebben voor je kinderen

Je gaat er waarschijnlijk niet vanuit dat je er van de ene op de andere dag niet meer bent, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om de nodige zaken te regelen voor het geval je plotseling overlijdt. Denk bijvoorbeeld aan financiële zaken voor je kinderen. Veel mensen hebben alleen geen idee wat zij allemaal moet regelen, laat staan hoe zij dit doen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen we je namelijk welke financiële zaken je geregeld wilt hebben voor je kinderen voordat je overlijdt.

Stel een testament op

Als je plotseling overlijdt en er niets over financiële zaken is afgesproken, kan het je kinderen behoorlijk veel moeite kosten om alsnog aan het geld te komen.  Wil jij het je kinderen niet onnodig lastig maken? Regel dergelijke zaken dan allemaal al voordat je overlijdt. Dit kun je het beste doen door een testament op te stellen. Hierin wijs je namelijk aan wie er na jouw overlijden de beschikking krijgt over onder meer jouw geld.

Als er nog een partner in het spel is, is de kans aanwezig dat hij/zij alles krijgt wanneer je (plotseling) overlijdt. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van jouw vermogen aan je kinderen te schenken als je er niet meer bent. Is er geen partner (meer) in het spel? Dan is het aannemelijk dat je al jouw geld na wilt laten aan de kinderen. Reden genoeg om een testament op te stellen als je het ons vraagt. Hierin bepaal je namelijk precies wie er wat krijgt en hoeveel geld er na iedere persoon gaat.

Overlijdensrisicoverzekering

Het opstellen van een testament helpt bij het regelen van de financiële zaken van jouw kinderen als je plotseling sterft. Met alleen een testament ben je er echter niet. Wij raden je namelijk ook aan een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Veel mensen hebben weleens van deze verzekering gehoord, maar weten er het fijne niet van. Daarom geven we hier kort antwoord op de vraag: ‘Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?’. Als je deze verzekering afsluit en binnen de looptijd overlijdt, krijgen jouw nabestaanden een eenmalige uitkering. Dit geld kan gebruikt worden om de hypotheek of huur te betalen.

Daarnaast kun je met een overlijdensrisicoverzekering financiële zaken voor je kinderen regelen. De uitkering kan onder meer gebruikt worden om kosten voor kinderopvang te dekken, zodat de enige overgebleven kostwinner eventueel meer kan werken. Daarnaast kan de studie van je kinderen ermee betaald worden en zorg je voor meer financiële zekerheid bij jouw nabestaanden.

Heb je al een testament opgesteld, maar wil je ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan kun je dit online doen. Naast jouw gegevens moet je een gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering invullen. Stel je hier niet te veel bij voor, want vaak hoef je alleen antwoord te geven op een aantal medische vragen. Alleen als je een groot bedrag wilt verzekeren kan het zijn dat je een medische keuring moet ondergaan.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article