Een kindvriendelijke tuin waar ouders ook graag zijn

kindvriendelijk

Wanneer er kinderen in je leven komen, verandert er van alles. Zo ook je achtertuin. Waar je eerst ooit heerlijk kon relaxen in de zon, wordt de tuin nu meer en meer een speelterrein met balspelletjes, hutten en fietsen. Maar je hoeft je geliefde tuin natuurlijk niet helemaal op te offeren en te laten veranderen in een speelparadijs met plastic zooi. Als je het slim aanpakt, kun je in je tuin zowel een fijne speelplek voor de kinderen creëren, als een fijne plek voor ouders om te relaxen. Hier een aantal slimme ideeën om een kindvriendelijke tuin te maken, waar jij als ouder ook graag je tijd verdrijft. 

1. Geef je tuin een natuurlijke uitstraling

Hoe je het ook went of keert, felgekleurd plastic speelgoed is een doorn in het oog. Of het nu binnen of buiten is, voor een ouder is het niet echt relaxt om naar zo’n hoop felgekleurd plastic speelgoed te moeten kijken. In je tuin kun je dit heel simpel oplossen door dit soort plastic speelgoed niet aan te schaffen. Er zijn genoeg andere opties waar de kinderen net zo leuk mee kunnen spelen. Kies bijvoorbeeld voor een houten speelhuis in plaats van een plastic speelhuis. Maak je tuin uitdagend met boomstronken, die kunnen dienen als stapstenen in een hindernis parcours. Bouw tenten met grote takken die je hebt gevonden in het bos. Kortom, er zijn genoeg materialen die je tuin voor kinderen uitdagend maken.

2. Maak voor jezelf een zithoek

Zorg dat je een goede verdeling maakt in je tuin. Een deel voor de kinderen om vrij te kunnen spelen, maar ook een deel voor volwassenen om rustig te kunnen zitten. Het zou natuurlijk ideaal zijn wanneer je vanaf je zithoek zicht heb op de kinderen, maar geen ‘last’ hebt van elkaar. Plaats je zithoek dan ook echt daadwerkelijk in een hoek. Zo voorkom je dat de kinderen rondjes om je heen gaan rennen of fietsen.

Tip: schaf ook zeker een tuinmeubelhoes voor je tuinmeubel aan. Zo kun je namelijk veel langer van een mooie zithoek genieten.

3. Creëer meerdere zithoekjes

Wanneer je tuin groot genoeg is, kun je meerdere zithoekjes creëren. Zo kun je bijvoorbeeld een eethoek maken, waar je een tuinmeubelset om aan te eten neerzet. En je kunt een loungeset neerzetten, waar je lekker kunt relaxen in de zon. Wat ook een voordeel van meerdere zithoekjes creëren is, is dat wanneer de kinderen ouder worden, ze ook willen chillen en natuurlijk het liefste apart van volwassenen. Ook voor de loungeset geldt, koop een loungeset hoes om langer van je zitplek te kunnen genieten. Want hoe beter je je loungeset beschermt, hoe langer deze mooi blijft.

4. Begin een moestuin

Vind je het zelf leuk om te tuinieren en om kruiden te laten groeien, betrek je kinderen hier dan ook bij. Het is een hele simpele manier om samen bezig te zijn in de tuin. Kinderen kunnen hier prima bij helpen en ze zullen er ook een hele hoop van leren. Zorg niet alleen voor leuke kleuren, maar ook voor leuke geuren. Door gemakkelijke kruiden te kweken, stimuleer je ook nog eens de smaakpapillen van je kind, zoals bieslook en munt of een pot met sappige aardbeien.

5. Een stukje gras

Als je de ruimte hebt, zou ik zeker adviseren om een stukje gras in de tuin aan te leggen. Gras geeft naast die natuurlijke uitstraling ook de uitnodiging voor een radslag of koprol. Ook is het de ideale plek om een speeltentje op te plaatsen. Of wat dacht je van gewoon lekker liggen in het gras, staren naar de wolken. Dat is toch iets wat iedere ouder met zijn kind zo nu en dan moet doen?


Afbeelding: Shutterstock / Photographee.eu

Previous ArticleNext Article