6 tips om ervoor te zorgen dat je trampoline langer meegaat

Wanneer je een trampoline in de tuin hebt staan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Als ouder wil je dat je kinderen zo lang mogelijk veilig kunnen genieten van het springen en spelen op de trampoline. Over het algemeen heeft een trampoline weinig onderhoud nodig. Zo nu en dan even alle onderdelen bij langs gaan en checken kan echter wel de levensduur van de trampoline vergroten. 

Wil jij er ook voor zorgen dat je kinderen extra lang kunnen genieten van de trampoline in de tuin? Lees dan snel onze tips die ervoor gaan zorgen dat de trampoline nóg langer mee zal gaan. 

Tip 1: Gebruik altijd een afdekhoes

Wanneer de trampoline niet wordt gebruikt is het verstandig om een speciale afdekhoes te gebruiken. Een afdekhoes zorgt ervoor dat je de trampoline beschermt tegen vuil maar ook verkleuringen door de zon. 

Wil je de trampoline het hele jaar door laten staan in de tuin? In de herfst en winterperiode kunnen er stormen en sneeuwbuien over het land trekken. Speciaal voor deze periode zijn er ook winter afdekhoezen beschikbaar. Een winterhoes is dikker dan een normale afdekhoes. Het pvc-materiaal waar de hoes van is gemaakt is bestendig tegen vorst en ook tegen sneeuw. In het midden van de hoes zit een stuk gaas wat het vocht doorlaat. Zo blijft het water niet op het springdoek liggen. Er zijn hoezen voor onder meer BERG, Exit en Salta Trampolines.

Tip 2: Maak de trampoline regelmatig schoon

Naast gras heb je vaak ook verschillende planten, bomen en struiken in je tuin. Hiervan kunnen geregeld bladeren op de trampoline waaien. Ook dieren zoals vogels en katten kunnen met hun vieze pootjes over de trampoline lopen. Ook je kinderen kunnen met vieze voeten of zelfs met de schoenen aan op de trampoline hebben gesprongen. Alles zorgt ervoor dat het springvlak van de trampoline erg vuil kan worden. 

Maak geregeld het springvlak blad en modder vrij. Haal ook zo nu en dan even een doekje over het frame van de trampoline. Door weer en wind zal ook het frame vuil worden. Gebruik voor het schoonmaken een zachte doek met lauwwarm water. Schoonmaakmiddelen zoals een allesreiniger zijn minder wenselijk om te gebruiken. Deze middelen kunnen juist de materialen aantasten. 

Tip 3: Berg de trampoline op in de herfst en wintermaanden

Wanneer je de opbergruimte ervoor hebt is het verstandig om de trampoline af te breken voor de herfst en wintermaanden. Verwijder het veiligheidsnet en de beschermrand van de trampoline en berg deze op. Het veiligheidsnet is een grote windvanger. Hierna kan je de trampoline volledig demonteren. Houd er rekening mee dat het wel tijd kost om de trampoline af te breken en later natuurlijk weer om de trampoline op te zetten. 

Heb je geen ruimte om de trampoline in zijn volledigheid om te bergen? Dan kan je na het verwijderen van het veiligheidsnet en de beschermrand de trampoline beschermen met een hoes. Zet de trampoline eventueel extra stevig vast met een verankering set voor de herfst en wintermaanden. 

Tip 4: Controleer je trampoline regelmatig

Een trampoline controleer je niet alleen voor het onderhoud, ook voor de veiligheid van je kinderen is het belangrijk. Zijn er toch wat scherpe voorwerpen zoals steentjes en takken op de trampoline terecht gekomen? Verwijder deze dan voordat de trampoline weer gebruikt zal worden om op te springen. 

Controleer ook met regelmaat de onderdelen van de trampoline zoals de springveren, het beschermnet, de beschermrand en het springdoek. Vervang onderdelen welke zijn gaan roesten of stuk zijn op tijd. 

Tip 5: Kies de juiste plek in de tuin

Wanneer je een trampoline in je tuin wil plaatsen is het belangrijk om goed na te denken over de plek. Waar je de trampoline plaatst is namelijk erg belangrijk. Zorg ervoor dat het niet vlak onder een boom is. Zo voorkom je dat er veel bladeren op de trampoline vallen. Zorg er ook voor dat de plek wel iets beschut is maar dat er rondom de trampoline nog wel ruimte over is. Zo zorg je er voor dat de trampoline minder wind vangt. 

Tip 6: Laat je adviseren door een professional

Wanneer je een trampoline koopt is het verstandig om je te laten adviseren door een professional. Neem eens een kijkje bij De Boer Drachten, een trampoline specialist, waar je terecht kan wanneer je een trampoline wil kopen maar ook voor onderdelen. Een specialist kan je advies geven over hoe je ervoor zorgt dat de trampoline het langste mee gaat. Daarnaast hebben zij vaak al de benodigde onderdelen en accessoires voor bekende merken trampolines zoals Salta, Exit en BERG.  Kijk voor het aanbod van De Boer Drachten hier.


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article