Ik haat je! Hoe reageer je daarop?

Er is niets dat je een beter gevoel geeft, dan wanneer je kindje jou voor het eerst ‘mama’ noemt. En er is niets dat je een slechter gevoel geeft, wanneer datzelfde kindje ‘ik haat je’ tegen jou roept. 

Je denkt misschien, dat hoeft mijn kind niet te flikken. Maar er komt een dag, dat je deze woorden moet incasseren. Of niet, dan kun je nu stoppen met lezen en iets nuttigs gaan doen. Ik krijg het in ieder geval zo nu en dan te horen, wanneer mijn kind heel, héél boos is. Bijvoorbeeld wanneer ze iets niet mag van mij, terwijl zij vindt dat dat wel zou moeten mogen. En nee, dat voelt niet fijn. Het breekt mijn hart zelfs een beetje.

Maar wat moet een moeder (of vader) doen wanneer je de woorden ‘ik haat je’ naar je hoofd geslingerd krijgt? Boos worden? Verbieden? Negeren? In huilen uitbarsten?

Hoe reageer je op ‘ik haat je!’

Uit ervaring kan ik je vertellen dat nóg bozer worden geen nut heeft. Het resulteert alleen maar dat je kind nog harder ‘ik haat je’ gaat schreeuwen.

Verbieden lijkt me ook geen goede optie. Waarom niet? Nou je kind drukt zijn gevoelens uit met woorden. Het is hoe je kind zich op dat moment voelt. Leuk is het voor de ouder niet, maar schelden of schoppen doet hij ook niet. Waarschijnlijk heb je je kind jaar in jaar uit geleerd dat hij of zij niet mag schelden, schoppen of slaan. Als er iets is, zeg het dan. Praat erover. En hoe naar de woorden ‘ik haat je’ ook klinken, je opvoeding is hier toch een beetje geslaagd.

Meen je dit?

Het beste wat je doen kunt, is je eigen gevoel even opzij zetten. Jezelf inprenten dat je kind dit niet echt meent. Hij haat jou niet, maar de beslissing die jij nam.

Negeren is hier ook niet het ideale wat je als ouder doen kunt. Ik heb het wel gedaan, maar met het negeren van de woorden, negeerde ik ook het gevoel van mijn kind. De woorden ‘ik haat je’ zijn eigenlijk te vertalen naar ‘ik vind het echt heel stom wat je doet’ of ‘wat je zegt maakt mij echt heel boos!’.

Wederom, het beste wat je doen kunt, is je eigen gevoel even opzij zetten en ingaan op het gevoel van je kind door te reageren, ‘wow je bent echt heel boos!’.

In huilen uitbarsten? Dat doe je later maar als je alleen op bed ligt.


Afbeelding boos meisje: Martin Novak/Shutterstock

Previous ArticleNext Article