Moeders van drie zijn het meest gestresst

stress

Moeders van drie kinderen zijn volgens onderzoek het meest gestresst. Wanneer je kinderen hebt, of voor kinderen zorgt, of regelmatig omringt bent door kinderen, ongeacht het aantal, levert het weleens wat stress op. Maar volgens een enquête levert het oneven getal 3 de meeste stress op. Ik weet niet of ik als moeder van drie hier nu om juichen of huilen moet. Gevoelsmatig wordt al mijn klagen hiermee wel een beetje gerechtmatigd. Maar ja, de prijs die ik betaal is blijkbaar heel veel stress. 

Zoveel stress

Wanneer je één of twee kinderen hebt, denk je daar niet over na. Althans, ik niet. Ik dacht gewoon, ‘oh leuk, nog een kindje’. Waar ik niet over nadacht was hoeveel stress mij dat zou opleveren. Gebroken nachten had ik met twee kinderen ook al. En of je nou één of drie kinderen moet voeden. Wat scheelt het? Nou best veel dus. Zoveel dat het blijkbaar stress geeft (aldus het onderzoek).

De gebroken nachten gaan voorbij en of het er nu één of drie is, kinderen eten toch niet wat je ze voorschotelt. Toch is mijn stressniveau de afgelopen jaren hoger gestegen, dan toen de kinderen nog kleine, afhankelijke ukkies waren. Ik sjees nu van clubje naar clubje. Musicalles, zwemles, Mad Science? Wat kost dat allemaal wel niet? Fok ben ik weer vergeten mijn kind aan zijn huiswerk te zetten? Voeg daar een pre-puber aan toe en mijn maximum stresslevel is bereikt. Drie kinderen, drie verschillende leeftijden, drie meningen.

Drie kinderen

Het hebben van drie kinderen is niet alleen maar stressen. Bij de derde heb ik pas écht leren loslaten en leren genieten van het moment. Er was geen ruimte meer voor perfectionisme, als dat er ooit al was. Ik voelde me zekerder als moeder. Het wiel hoefde niet meer uitgevonden te worden, dat was al twee keer eerder gedaan. En ja, misschien is er wel drie keer zoveel herrie in een gezin met drie kinderen. Maar hoe cliché, ook drie keer zoveel vreugde.

Dus (pre)moeders van drie. Laat je niet gek maken! Tel je zegeningen en je kinderen. En voel je toch teveel stress? Dan zit er maar één ding op…

Lees hier: gezinnen met vier kinderen zijn het gelukkigst.


Moeders van drie zijn het meest gestresst

Afbeelding moeder met drie kinderen: NadyaEugene/Shutterstock

Previous ArticleNext Article