Rome met kinderen, dé tips!

vakantie italie

Het is alweer een maand geleden dat ik met vriendinnen naar Rome vertrok. En dat mijn kinderen vroegen of Rome met kinderen leuk genoeg is, zodat ik hen ook een keer kon meenemen. En ik heb het geprobeerd, ik heb Rome bekeken door de ogen van mijn kinderen. We deden toeristische dingen en kregen hier en daar wat tips van een local. Is deze stad leuk voor mijn kinderen van 6 jaar, 7 jaar en 10 jaar? 

Tip 1: Kamperen in de omgeving van Rome

De manier waarop wij Rome bezocht hebben is zeker geschikt voor een citytrip met kinderen. En dit zou ik ook iedereen als tip willen geven. Wij hadden geen hotel midden in de stad, maar we bezochten Rome vanaf een camping. Ook wel cityglamping genoemd. De camping waar wij verbleven lag ongeveer een half uurtje rijden vanaf het centrum van Rome. De stad was ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Maar omdat we een huurauto hadden, sloegen we toch liever de bus over en parkeerden we de auto (voor €1,50) bij een metrostation.

Het metrostelsel in Rome is vrij duidelijk. Met kinderen is de metro dan ook prima te gebruiken. Toch blijft er nog genoeg te wandelen over. Een kind moet daar dan ook wel een beetje van houden als je samen een stad bezoekt. Een alternatief is de hop on, hop off bus wanneer je Rome met kinderen bezoekt. Dat scheelt je heel wat kilometers in de benen.

Lees hier onze ervaringen van het kamperen in de omgeving van Rome!

Tip 2: Fietsen door Rome

rome met kinderen
rome met kinderen

De hop on hop off bus sloegen wij over. Om Rome beter te leren kennen, maakten wij de eerste dag een fietstocht door Rome. Onder begeleiding van een (Nederlandse) gids fietsten we langs alle highlights in het centrum van Rome. Tijdens deze tocht wordt er bij bepaalde punten gestopt, waar de gids enthousiast haar verhaaltje vertelt. Rome is, doordat het redelijk vlak is, goed te doen op de fiets. Alleen de bestrating laat wel hier en daar wat te wensen over, met als gevolg dat er binnen 5 minuten al iemand op z’n plaat ging. Niks ernstig gelukkig, maar een beetje opletten kan geen kwaad. Ook is het behoorlijk druk in de stad. Maar omdat je in een groep van ongeveer 15 personen fietst, val je ook op. Met mijn tienjarige zou ik de fietstocht door Rome wel aandurven. Maar jongere kinderen zwieber ik liever achterop de fiets. Wat ook tot de mogelijkheden behoort, er zijn namelijk kinderzitjes beschikbaar! Fietsen door Rome met kinderen is dus echt wel een aanrader.

Wat dus echt een tip is, is om zo’n fietstocht aan het begin van je citytrip te doen. Zo leer je heel snel de stad een beetje kennen. En weet je ook naar welke bezienswaardigheid je nog terug wilt en welke je de rest van je trip over kunt slaan. En wat ook heel handig is, is dat de gids (die dus Nederlands spreekt) je wat tips mee kan geven. Zo gaf ze ons onder andere de tip om in de wijk Monti te eten.

Tip 3: neem de tijd in Rome

Rome is een flinke stad met heel veel bezienswaardigheden. Eigenlijk is elke hoek van de straat een bezienswaardigheid, aan elk gebouw is er wel iets te zien. Toch is het zonde om overal voorbij te razen. Bovendien is daar voor kinderen ook geen lol aan. Als ik met kinderen naar Rome zou gaan, zou ik gerust een ochtend uittrekken om bij het Colosseum te zitten. Naar binnen gaan en een rondleiding doen, zou ik overslaan. Kinderen proeven liever de sfeer eromheen. Het gebouw van buiten aanschouwen is al prachtig genoeg.

camping bij rome

Hetzelfde geldt voor het Vaticaan. Als je daar naar binnen wilt, moet je er echt veel tijd voor uittrekken. Je staat gerust een uur in de rij voordat je ook maar één stap binnen hebt gezet. Het Sint-Pietersplein is ook al een hele beleving en ik denk ook voldoende voor kinderen om de sfeer te proeven. Hier is overigens niet een hele relaxte sfeer. Er zijn veel straatverkopers en proppers die hun eigen toertje willen verkopen. Best irritant wanneer je alleen maar het Sint-Pietersplein (waar je dus gewoon op kan) bezoeken wilt. Mijn tip is dan ook, negeer deze mensen zoveel mogelijk.

Vaticaanstad ligt aan de andere kant van de rivier, dus hiervoor moet je wel even met de metro.

Tip 4: eten en drinken in Rome

Het eten en drinken in Rome is fantastisch! Persoonlijk vind ik alles lekker. De koffie, het ijs, de tiramisu, de prosecco, pasta’s, pizza’s… Écht ik ga helemaal los. Wanneer je met kinderen in Rome bent, blijf je waarschijnlijk iets minder lang op terrasjes hangen dan dat ik met mijn vriendinnen deed. Maar ik weet zeker dat mijn kinderen het eten en drinken in Rome ook echt waarderen kunnen.

Een Italiaans ijsje moet je in ieder geval bij Venchi gehaald hebben. Venchi, het klinkt lekker fancy en met een chocolade waterval als muur is dat het ook. Echt lekker Italiaans ijs.

pompi rome
beste tiramisu rome

Mijn kinderen zijn dol op tiramisu. Daarom heb ik Pompi onthouden, die we kregen als tip voor de beste tiramisu. Hier kun je verschillende smaken tiramisu halen, alsof je een gebakje haalt. Pistache, framboos, hazelnoot, noem maar op. Ik zou ze gerust allemaal willen proeven, maar één bakje is al een behoorlijk bommetje op de maag. Er zijn twee Pompi’s te vinden in Rome. Eén vlakbij Vaticaanstad en één vlakbij de Spaanse trappen (Trinità dei Monti).

pompi rome op kaart

En dan de koffie, deze moet je in ieder geval proeven bij ‘La Casa del Caffe Tazza d Oro’. Deze koffietent vind je om de hoek bij het Pantheon. Wanneer je naar binnen kijkt, denk je misschien ‘my goodness’ wat een rij! Maar de rij loopt lekker vlotjes door. Staande aan de bar je koffietje drinken, hoort echt bij de Italiaanse beleving in Rome. Misschien is dit niet echt geschikt voor kinderen. Maar hé, wat is een moeder zonder koffie? Bovendien zit er aan de overkant een Venchi salon. Dus je kunt je kind altijd een ijsje beloven.

koffie tip rome

Tip 5: de bezienswaardigheden in Rome

Zoals ik al zei, neem de tijd in Rome met kinderen. Kindermuseums kun je gerust overslaan, ik denk altijd bij mezelf, dat kunnen we in Nederland ook wel bezoeken. Tenzij het hondenweer is en je een vlucht naar binnen zoekt. Maar ik ga ervan uit dat het weer mee zit en je echt de highlights aan bezienswaardigheden van Rome wilt opslokken. Welke bezienswaardigheden mag je dan niet overslaan en zijn goed te bezoeken met kinderen?

  • Het Colosseum, een Amfitheater in het centrum van Rome. Naastgelegen is een park waar je doorheen kunt wandelen.
  • Het Pantheon, een tempel in Rome. En één van de best bewaard gebleven Romeinse gebouwen ter wereld. Het Pantheon kenmerkt zich door een gat in het dak, ook wel ‘het oog in de koepel’. De lange rij voor het Pantheon om binnen te komen, loopt lekker door. Dus laat je niet afschrikken.
tip beziendwaardigheden rome
  • Groot plein met fonteinen: Piazza Navona. Het bijzondere is dat dit plein bovenop een groot stadion is gebouwd. Aan dit plein zijn verschillende eettentjes te vinden.

Verder zijn er nog genoeg bezienswaardigheden in Rome om uit te kiezen. Misschien hebben de kinderen zelf wel een lijstje met plekken die ze willen bezoeken? Mijn tip is dan ook om van te voren de bezienswaardigheden in Rome online op te zoeken en te bekijken. Want ook al levert de fietstocht door Rome je heel veel informatie op, een beetje voorbereiding is het halve werk. Maar dan het antwoord op de vraag of de stad Rome leuk is voor mijn kinderen van 6 jaar, 7 jaar en 10 jaar. Wat mij betreft is dat een volmondig ja!

Previous ArticleNext Article