Tips voor wanneer je gaat schilderen op nummer

Net als dat kinderen door bepaalde fases heen gaan, ga ik als moeder ook door bepaalde fases. En op dit moment zit ik in mijn nostalgische knutsel-fase. Het begon met het herontdekken van filigraan, waar ik papieren stroken oprol en vervolgens in verschillende vormen duw. Ik heb mijn dochter enthousiast gekregen voor het eigenhandig bouwen van een poppenhuis. Dat doen we met kartonnen dozen en allerlei ander afval materiaal, waar we nieuw leven in blazen. Zo wordt een leeg boterkuipje een badkuip voor het poppenhuis en een tandpasta dopje een plantenbak. Wat ook in mijn nostalgische knutsel-fase voorkomt, is schilderen op nummer. Ken je het nog? Zo’n schilderij vol met cijfertjes en dat jij dan het juiste kleurtje op het juiste nummertje moet krijgen. Er is niets waar je je zo op kunt focussen en van kunt ontspannen tegelijk. 

Schilderen op nummer voor kinderen is hartstikke leuk. Het is een leuke creatieve bezigheid en wanneer het schilderijtje af is, heeft je kind een persoonlijk kunstwerkje voor op zijn of haar muur. Wat ook een voordeel is dat, wanneer je kind er geen genoeg van kan krijgen, je hele mooie cadeautjes voor de opa’s en oma’s hebt. Ik zeg top! Maar voordat je met je kinderen op nummer gaat schilderen, wil ik een aantal tips en tricks met je delen.

Begin met lichte kleuren

Waarschijnlijk heeft je kind de neiging om te beginnen met zijn lievelingskleur. Op zich best logisch, maar wanneer je gaat schilderen op nummer, dan kun je het beste eerst met de lichte kleuren beginnen. De eerste belangrijke tip is dan ook dat je als eerst de lichtste kleur op je schilderij moet invullen. Ga van licht naar donker, het is namelijk gemakkelijker om licht met donker te herstellen, dan donker met licht.

Grote vlakken eerst

Wanneer je alle donkere vlakken hebt ingekleurd, ga dan verder met de grootste vlakken. Dit zullen kinderen ook meteen de fijnste vlakken vinden om in te kleuren met verf, je ziet namelijk snel resultaat van je werk. Eerst grote vlakken schilderen, helpt voorkomen dat er per ongeluk vlekken ontstaan. En dat helpt weer een hele hoop frustratie te voorkomen.

Juiste kleur op het juiste nummertje

Dit klinkt misschien wel heel erg logisch, maar voor een schilderij op nummer is het echt belangrijk dat je het juiste kleurtje op het juiste nummertje schildert. Doe je dit niet, dan klopt je schilderij niet meer. Goed opletten dus!

Neem de tijd

Wanneer je kind gehaast een schilderij op nummer maakt, dan zal het schilderijtje geheid mislukken. Er zullen vlekken op komen, of bepaalde kleuren komen op de verkeerde plek terecht. Neem gewoon echt de tijd voor het schilderen  op nummer, want het is gewoon zonde om het te overhaasten. Het resultaat wordt er niet mooier van en je kind zal ook het plezier verliezen in het schilderen op nummer.

Een tweede laag

Om het schilderij mooi gedekt te krijgen, zodat de nummers niet meer zichtbaar zijn, moet je een tweede laag aanbrengen. Voordat je de tweede laag aanbrengt, moet de eerste laag wel goed gedroogd zijn!

Sluit de verfbakjes en maak de kwastjes schoon

Ook dit klinkt misschien heel logisch, maar ik weet hoe dat bij mijn kinderen kan gaan, dus geef ik het toch maar mee als tip. Check even of je kind de verfbakjes goed heeft afgesloten, met uitgedroogde verf kun je namelijk niks. En schilderen met schone kwastjes gaat ook een stuk fijner.

Hou het plezier erin

En de laatste tip is, hou het plezier erin! Kan je kind even geen nummertje meer zien, laat hem dan even stoppen. Hij kan altijd weer verder gaan wanneer hij er wel weer zin in heeft. En blijf geduldig als het fout dreigt te gaan. Van schilderen op nummer met een gefrustreerde moeder naast je, is ook nog nooit een kind vrolijk geworden.


Afbeelding: Shutterstock / Ellyy

Previous ArticleNext Article