Verbouwen? Of toch gewoon maar opruimen?

huis gezin

De afgelopen jaren hebben de man en ik heel wat verbouwd aan ons huis. Toen ik zwanger was van onze eerste, begon het met een simpele dakkapel op de eerste verdieping. Binnen een aantal jaar diende de tweede zich aan en al snel volgde onze derde. Toen besloten we om de dakkapel te vervangen voor een opbouw en de zolder uit te breiden met twee dakkapellen. Hoewel ik vaak genoeg heb bedacht om alle kinderen op één kamer te gooien, konden we zo toch iedereen een eigen slaapkamer bieden. En voor onszelf ook nog een werkkamer. Wat uiteindelijk meer een rommelkamer is geworden, maar dat terzijde. 

De laatste grote verbouwing die we aan ons huis gedaan hebben, was een uitbouw aan de woonkamer. Toen deze verbouwing voltooid was, zeiden de man en ik tegen elkaar ‘het is goed zo’. Er viel overigens ook nergens meer iets aan te plakken, dus het moest wel goed zijn. Maar inmiddels zijn we weer een paar jaar verder en de kinderen zijn ook weer een paar turven gegroeid. Het ledikantje werd een peuterbed en het peuterbed werd een eenpersoonsbed met een matras 100 x 200. Het past allemaal net, maar echt ruim is het niet. En dan begint toch de vraag ‘wat gaan we doen?’ weer op te spelen. Gaan we verhuizen, kunnen we nog een keer verbouwen, of moeten we het doen met wat we hebben?

Verbouwen geen optie?

Ik dacht dus dat verbouwen geen optie meer was, maar nu blijkt dat we de zolder toch nog kunnen uitbouwen. Wat ons betreft een hele fijne oplossing, want zo kunnen we onze twee jongste kleintjes toch een fijne slaapkamer bieden waar ze kunnen slapen in een hoogslaper, een twijfelaar of wanneer mijn knul de lucht in schiet, zelfs een bed met een matras 100 x 210. De verbouwing is zeker een overweging waard, maar het kost natuurlijk ook weer een flinke smak met geld. Daarom ging ik eerst kijken naar de opties om een kleine slaapkamer groter te laten lijken met een paar slimme trucs.

Creëer meer ruimte met een hoogslaper

Een beetje extra ruimte in een kleine slaapkamer, kun je creëren met een hoogslaper. Onder je bed kun je een bureau of een chill-hoekje maken voor je kind, zonder dat je moet inleveren op extra vloeroppervlakte. Dit is natuurlijk een prima optie om een kleine slaapkamer groter te laten lijken. Echter hebben de slaapkamertjes op onze zolder schuine wanden. Hierdoor is het praktisch onmogelijk om een hoogslaper te plaatsen. Deze optie om meer ruimte te creëren vervalt dus voor ons.

Gebruik van lichte kleuren

Met het gebruik van lichte kleuren op de muren, oogt de slaapkamer ruimer. Het gebruik van rustige kleuren helpt ook mee aan een ruimtelijk effect. Ook hebben de slaapkamertjes bij ons op zolder een heel hoog plafond. Hierdoor lijkt het óók een stuk ruimer. Het nadeel is alleen dat het misschien wel ruim oogt, maar de oppervlakte is niet ruimer. Oftewel, door lichte muren kun je niet opeens een groter bed of een groter bureau in de kamer kwijt.

Opruimen

De laatste truc die ik kan bedenken is opruimen! Houd de slaapkamers netjes, zodat het ruimtelijk en overzichtelijk oogt. Maar ook gewoon omdat je door op te ruimen, letterlijk meer ruimte creëert. Ik ben al jaren bezig met opruimen en toch blijft de bende groeien. Telkens wanneer ik rechts iets weghaal, wordt er links drie keer zoveel teruggelegd. Er valt gewoon niet tegenop te poetsen. En dus zie ik echt maar één oplossing, en dat is verbouwen!


opruimen verbouwen

Afbeelding: Shutterstock / Photographee.eu

Previous ArticleNext Article