Lieve dochters, wat jullie weten moeten

Afbeelding: Shutterstock

Er is al veel geschreven over jongens. Over zonen. Hoe het als moeder is om het andere geslacht te moeten opvoeden, iets bij te brengen en misschien zelfs adviezen te geven. En dat is niet altijd gemakkelijk, simpelweg omdat er gewoonweg weleens teveel rondslingerende piemels, scheten en ongecontroleerde karatebewegingen zijn.

Ze worden snel groot

Maar ik heb ook dochters. En, hoe cliché, ze worden veel te snel groot. Het liefst zou ik ze in een potje willen stoppen en veilig op een plankje willen zetten. Of aan hun staartje willen trekken en dat dan de tijd plots voor even bevriest. Bijvoorbeeld dat moment dat ze voor het eerst haar eigen popje een lepel in haar mond cq. neus duwt. Of het moment dat ze in haar ene hand een verlept bloemetje stevig vastknijpt en met haar andere hand haar elastiekjes uit haar haren trekt.

Sterke, zelfverzekerde en gelukkige vrouwen

Maar ja, de tijd gaat voorbij en ook dochters groeien door. Het liefst zie ik mijn dochters sterke, zelfverzekerde en gelukkige vrouwen worden. En het is moeilijk om te beseffen dat ik daar niet de volledige controle in zal hebben. Uiteindelijk zullen ze het zelf moeten doen. 

Maar tot die tijd zal ik ze opvoeden, iets bij te brengen en misschien zelfs adviezen te geven. Dit is wat mijn dochters moeten weten.

Je bent mooi

–  Je bent mooi. Je bent mooi zoals je bent en laat nooit iemand je wijsmaken dat dat niet zo is. Gedraag je als een dame. Maar soms kom je in een situatie waar je je niet als een dame gedragen kunt; doe wat je moet doen en vervolgens trek je je rok recht, haal je je hand door je haar, werk je je lippenstift bij en gedraag je je weer als een dame.

Vriendinnen

– Zoek zorgvuldig je vriendinnen uit. Vrouwen kunnen verschrikkelijke katten zijn en zodra ze even kunnen, zullen ze hun klauwen naar je uithalen. Haters zullen haten en dat doet, tot het moment je dat loslaat en je er niet meer druk om maakt, pijn. Maar als je eenmaal vriendinnen hebt gevonden waarmee je kunt huilen van het lachen, maar ook kunt huilen van verdriet, koester deze dan, bouw een band op en laat ze nooit meer los. Friends forever zijn namelijk uniek, maar zo belangrijk.

Vraag om hulp

– Vraag om hulp, zeker aan mij. Vertel mij wat je leuk vindt en waar je bang voor bent. Ik wil weten wat er in je omgaat, waar je aan denkt, waar je over piekert, waar je mee zit. Het is oké als je de fout in gaat, want fouten zijn er om te leren. En weet dat wat je ook doet, ik altijd achter je zal blijven staan. Altijd.

Word verliefd

– Als je een jongen leuk vindt, ga op een date met hem, heb plezier. Je hoeft niet meteen met hem te trouwen, ook niet als hij het vraagt.

Doe er wat aan

– En als je in een situatie zit die je niet bevalt. Doe er wat aan. Verander de situatie.

Nieuwe dingen

– Ook al ben je bang om nieuwe dingen te proberen, probeer ze! Sta open voor nieuwe dingen, sta open voor veranderingen. Probeer en overwin je angsten.

Oppervlakkig?

– Oppervlakkig of niet. Schoenen en tassen zijn altijd goed en nooit een excuus.

Geen eeuwige jeugd

– Je hebt geen eeuwige jeugd. Dit is de tijd waarin je je wortels plant, plant ze goed en diep. Geniet van het spelen, geloof in Sinterklaas zolang als je wilt en maak geen haast met groter worden. Geloof me, het gaat al snel genoeg.

Zo en dan stop ik jullie nu weer even in een potje en zet ik jullie veilig op de plank.

Previous ArticleNext Article

4 Comments

  1. Mooi geschreven! Ik heb geen dochters, maar als ik ze had zou ik dit zeker tegen ze zeggen.

  2. Boehoehoe, zit ik alweer te janken op de voege ochtend. En als ik vanavond M bespring om gauw een zoon te maken is het jouw schuld!

  3. Prachtig geschreven Pauline! Je wilt ze zo veel meegeven maar ze zullen zo veel zelf moeten ontdekken en ondervinden. Ik zal die van mij voor nu even uit het potje halen ok?