11 dingen die je leert van je pre-puber

Is het je wel eens opgevallen dat er ontzettend veel artikelen zijn over baby’s, over peuter en over kleuters? Maar wanneer je zoekt naar pre-pubers, valt er vrij weinig meer te lezen. Dat komt doordat alle moeders met pre-pubers onder ons het te druk hebben met het aanhoren van onsamenhangende verhalen, met het beschermen van privacy maar vooral met het in goede banen leiden van het leven van haar pre-puber. Dat is vermoeiend, maar vooral heel veel werk mensen! 

Een pre-puber. Het ene moment heb je een klein kind in huis en het volgende moment heb je een kind dat denkt het allemaal zelf te kunnen. Dan kruipen ze weer bij je op schoot en dan komt ze met de mededeling zelf een baby te willen. Ze zijn verliefd, als in écht verliefd en ondertussen wordt er keihard gekrijst om een knuffeltje met grote ogen dat is kwijtgeraakt. Ze willen de wereld redden van plastic soep, maar de vraag om hun eigen kamer op te ruimen staat gelijk aan de vraag of ze de Mount Everest kunnen beklimmen op blote voeten.

Het is gewoon verwarrend, maar ik beloof je, het is ook wel geweldig. Om wat ervaringen te delen heb ik hier 11 dingen die je leert van je pre-puber.

1. Je voelt in alles dat je kind zich aan het loswringen is. Van jou. En oh man, dat doet zeer. Maar loslaten gaat zoveel makkelijker wanneer ze weer een keer krijst om niets. Of jou de schuld geeft van alles in heel haar leven. Zoek het dan ook maar uit, denk je bij jezelf. Dit onuitstaanbare gedrag maakt het loswringen toch wat makkelijker.

2. Je leert dat er maar één vangnet is en dat ben jij. Het gevolg is wel dat jij de schuld krijgt van alle ellende en tegelijkertijd daar vol begrip en liefde moet staan om de boel bij elkaar te houden. Ik zei het toch, vermoeiend en heel veel werk.

3. Wanneer ze zeggen, ‘dat MOET ik hebben’, bedoelen ze niet dat het moet, maar dat ze het willen. Echt, je zult leeglopen als je ingaat op alles wat ze MOETEN hebben. Dit is een mooi moment om een klusjeslijst erbij te pakken.

4. Soms moeten de tere zieltjes even de waarheid horen. Je kunt daar dan wel over blijven praten en bemoedigen, maar wanneer een pre-puber stinkt en een douche nodig heeft, heeft het een douche nodig.

5. Dacht je dat je de klei en glitter fase gepasseerd was, helaas. Sommige pre-pubertjes zijn DOL op freubelen! Je eigen pennenbakje maken of je fotolijstjes vol lijmen met veertjes. Adem in, adem uit. Het geeft nog meer troep dan een peuter dat aan het kleien is, maar het brengt zoveel ontspanning voor je pre-puber.

6. Waar je vroeger overal antwoord op had, sta je nu je pre-puber soms sprakeloos aan te kijken. Soms weet je het gewoon even niet en dat is prima. Zoek vooral samen naar een antwoord, dat kan zeer leerzaam zijn.

7. Niets is lekkerder om de boel de boel te laten en samen met je pre-puber op de bank, onder een dekentje te kruipen. De film die je samen uitzoekt is nog best leuk ook. Dit soort momenten zijn er echt om te koesteren en te onthouden voor wanneer je weer als vangnet figureert.

8. De volgens pre-puber belangrijke ‘gesprekken’ dienen direct uitgesproken te worden. De plek en het tijdstip kan de pre-puber weinig schelen. Accepteer het gewoon en geef je pre-puber je onverdeelde aandacht op zo’n moment.

9. Afspraken maken waarbij je je kind jouw vertrouwen geeft is in deze fase zo belangrijk. En het mooie is, uiteindelijk pluk jij er de vruchten van.

10. Hoewel ik vind dat je met kleine kinderen prima kunt reizen, met een pre-puber wordt reizen pas écht leuk! Activiteiten worden interessanter en bestemmingen worden meer gewaardeerd. Tja, we zijn toch een beetje de millennials generatie waarbij belevenissen in een hoog vaandel staan.

11. Kleine kinderen, kleine oortjes. Grote kinderen, grote oortjes. Ze kijken je misschien niet altijd aan, net als hun vriendjes en vriendinnetjes, maar ze horen alles! Dus wees gewaarschuwd en vooral zorgvuldig met wat je allemaal uitblaat in het bijzijn van je pre-puber.


pre-puber-leren

Origineel gepost: november 2019
Update: november 2021

Afbeelding: Shutterstock/Alena Ozerova

Previous ArticleNext Article