11x waarom een broertje of zusje leuk is

een broertje of zusje

Bij de één gaat het al weer heel snel kriebelen, bij de ander duurt het wat langer en weer een ander zegt ‘never nooit meer’. Iedereen is anders, maakt zijn eigen keuzes en dat is prima. Maar als ik naar mijn eigen kleintjes kijk, denk ik dat het mooiste wat ik ze gegeven heb, hoeveel geschreeuw het soms ook veroorzaakt, hun broertje en zusje(s) zijn.

Of je nu de oudste bent, de middelste of de jongste, er zijn een aantal dingen die alleen broers en zussen begrijpen, van je kindertijd tot aan je volwassenheid. Nogmaals, niks moet, maar dit is waarom een broertje of zusje voor je kleintje wél erg leuk is: 

1. Het is nooit saai in huis

Of er is de grootste lol in huis, of de grootste ruzie. Hoe dan ook, een gezinsleven met een broer of zus is nooit saai.

2. Ze leren hoe ze moeten delen met elkaar

Wat overigens ontiegelijk moeilijk kán zijn als je dat laatste lekkere koekje met je broertje of zusje moet delen. En op de gekste en onverwachtste momenten, willen ze opeens alles exact met elkaar delen. Niets meer, niets minder. Wanneer de vaatwasser uitgeruimd moet worden bijvoorbeeld. Stel je voor dat je broertje één bord minder heeft weggezet…

3.  Ze leren problemen onderling op te lossen

Echt, ik heb geprobeerd om te bemiddelen, maar ik geef het op. Zoek het uit. Los het zelf maar op.

4. Ze leren samen te werken

En dan vooral samen werken tégen mama.

5. Ze hebben altijd iemand om mee te spelen

Ook al is je broertje of zusje de laatste met wie je spelen wilt, de mogelijkheid is er wel. Dus.

6. Er is altijd iemand die je de gekste dingen leert

Of er is altijd iemand die je de gekste dingen leren kan. Leuk joh!

7. Er is er altijd iemand in zware tijden

Heb je op je donder gekregen, je broer of zus zal je een troostende blik geven. Of een triomfantelijke blik, afhankelijk waarom je op je donder kreeg.

8. Je zult altijd een eerlijke mening ontvangen

Of je nou een dikke kont begint te krijgen, of je een outfit aanhebt wat écht niet kan… Of je er nou om vraagt of niet, van je broer of zus zul je een eerlijke mening ontvangen.

9. Er valt altijd wel iets te lachen

En is het niet met elkaar, dan is het wel om elkaar.

10. Voor altijd en eeuwig een klein kind

Het maakt niet uit hoe oud jullie zijn, jullie zullen altijd de twee (of drie of vier…) kleine kinderen zijn, die elkaar irriteren.

11.  Ze zullen je steunen, wat er ook gebeurt

Eind goed al goed, want wat er ook gebeurt, broers en zussen zijn de meest vergevingsgezinde mensen op deze planeet. En aan het einde is je broer of zus je grootste steun.


broer zus kind

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article