Thema herfst: knutselen met kastanjes

Nu de herfstvakantie er weer aan komt en de eerste boswandeling alweer gemaakt, zitten we volop in het thema herfst. Persoonlijk vind ik de herfst altijd wel lekker. Met een kopje thee op de bank. Nieuwe seizoenen van mijn favoriete programma’s beginnen weer. En de kinderen hebben weer zin om te knutselen. Wanneer ik denk aan het thema herfst, denk ik aan knutselen met kastanjes. Toch vind ik het altijd maar lastig om creatief te zijn met kastanjes en eindigen ze meestal in een emmer. Ik heb één keer mijn peuter zijn gang laten gaan met kastanjes, saté stokjes en wol. Dat eindigde in een bijzondere spinnenweb. 

Superleuk als je Voormijnkleintje op Instagram volgt voor nog meer knutsel ideeën en inspiratie!

knutselen met kastanjes

Knutselen met kastanjes: een spinnenweb

Inmiddels zijn mijn kinderen geen peuters meer, zelfs geen kleuters! En kunnen we wel wat meer verwachten van knutselen met kastanjes. In ieder geval moet een mooi spinnenweb wel lukken.

kastanjes knutselen
Door Africadventures / shutterstock

Het lastigste deel van deze knutsel is om de satéprikkers gelijkmatig in de kastanje te prikken. De prikkers breken vaak snel af, met als gevolg dat je een halve prikker in je kastanje heb zitten. Dit moet je dus zorgvuldig en voorzichtig doen. Als de prikkers eenmaal netjes in de kastanje zitten, is het lastigste van deze knutsel gedaan.

Nu hoef je alleen nog maar een draad om de prikkers heen te draaien zodat het een spinnenweb wordt. De bovenstaande spinnenweb van kastanje heeft een natuurlijke look door het materiaal wat er gebruikt is. Je kunt ook een hele kleurrijke spinnenweb van kastanje maken. Gebruik dan gekleurd wol. En voor een heel speels effect, kun je meerdere kleuren wol gebruiken.

knutsels kastanje idee

Maar dit is natuurlijk ook een idee om te knutselen. De spinnenweb is in ieder geval een stuk gemakkelijker gemaakt. Je moet alleen even weten waar je de knipjes moet zetten voor het juiste resultaat. Misschien is het nog wel het leukste om dat zelf te ontdekken. Het spinnetje maak je van een kastanje. Acht pootjes erin prikken en klaar je spinnenweb kastanje knutsel.

Spinnetjes van kastanje knutselen

Bij een spinnenweb hoort natuurlijk een spin. Die van hierboven is leuk, maar deze spinnetjes, die ik vond ik Pinterest, vind ik persoonlijk er een stuk gezelliger uitzien. Zo worden spinnen nog eens leuk! Wat je nodig hebt voor dit spinnetje is naast een kastanje: chenilledraad, oogjes, strijkkralen en veertjes.

Creatief met kastanjes

Naast de welbekende spinnenweb en spinnetjes knutselen van kastanje, kun je er ook andere leuke diertjes mee maken. Je moet alleen een beetje creatief nadenken. Creatief met kastanjes, met een beetje hulp kan iedereen het.

knutselen met kastanjes

Vooral de insecten en bosdiertjes zijn leuk om te maken van kastanjes. Het past echt in het thema herfst. Zo is het egeltje van kastanje schil en half eikeltje echt heel schattig. En dit vind je misschien dan ook leuk: knutselen met herfstbladeren.

kastanje knutselen

Maar wanneer je gaat knutselen met kinderen, zijn deze egeltjes van kastanje een stuk leuker! En het is nog goed voor de fijne motoriek ook, want het is een behoorlijk gepriegel om de strijkkralen om de saté prikkertjes te krijgen.

kind knutsel kastanje

Ook het rupsje geknutseld van kastanje is niet moeilijk. Maar het resultaat is wel heel leuk!

kastanjes knutselen

Of wat dacht je van de creatie hieronder? Als dat niet creatief met kastanje is, dan weet ik het ook niet meer.

kastanjes knutselen

Kastanjes beschilderen

Diertjes maken van kastanje is heel creatief, maar kastanjes beschilderen geeft ook erg leuk resultaat. En voor kinderen is schilderen altijd leuk!

Met deze beschilderde kastanjes staat het toch iets gezelliger op de herfsttafel.

De letters van het alfabet schilderen of stempelen op kastanjes vond ik ook een erg leuk idee! Het is nog eens leerzaam ook. Hier koop je de letterstempels.

 Kastanje slak

knutsel kastanje

Deze knutsel met kastanje is ook erg leuk voor op de herfsttafel. Super simpel om te maken ook, je doet de beschilderde kastanje op een rolletje klei. En je maakt er de vorm van een slak van.

Van kastanjes een krans maken

Als je nou echt nog heel veel kastanjes over hebt, kun je er een mooie krans van maken. Je hebt alleen wel sterke lijm nodig. Kastanjes zijn namelijk vrij zwaar voor kinderlijm. Ik zou dit dus wel samen knutselen met je kind.

knutselen met kastanjes

Bij het tuincentrum, hobbywinkel of hier online kun je kant en klaar de basis van een krans kopen. Met wat extra versiering, zoals mooie herfstbladeren en misschien wat eikeltjes, maar je samen met kastanjes een krans in herfststijl.

Ideeën genoeg om te knutselen met kastanjes. En zo worden al die kastanjes, waar je zo naar gezocht had, goed gebruikt! Knutselen met kastanjes is tenslotte leuker dan ze laten beschimmelen in een emmer.


kind knutsel kastanje

Uitgelichte afbeelding van emmer met kastanjes: Malgorzata Surawska/shutterstock

 

Previous ArticleNext Article