Een lampion maken

lampion maken Sint Maarten

Het is weer de tijd van het jaar om een lampion te maken. Een lampion maken doe je wanneer je met de kinderen Sint Maarten loopt. Niet iedereen in Nederland is bekend met Sint Maarten. In iedere regio kan het ook weer anders gevierd worden. In onze regio (Noord Holland) gaan de kinderen met hun zelf gemaakte lampion langs de deuren, zingen een Sint-Maarten liedje. Vervolgens ontvangen ze een complimentje over hun lampion en een snoepje of mandarijn. Maar er zijn ook regio’s waar een vreugdevuur naast de lampionnentocht wordt georganiseerd. Hoe je het ook went of keert, minimaal een week voor Sint Maarten, moet je beginnen met een lampion maken. Maar hoe maak je zelf een Sint Maarten lampion? 

Een Sint Maarten lampion zelf knutselen

Wanneer je in de dagen voor Sint Maarten naar het winkelcentrum gaat, kom je ongetwijfeld kant en klare Sint Maarten lampions tegen. Je vraagt jezelf misschien dan af, waarom zou ik gaan zitten knutselen als je zo’n lampion ook gewoon kunt kopen?  Maar persoonlijk vind ik het meest charmante aan Sint Maarten, de zelf gemaakte lampionnen. En de mooiste lampionnen zijn dan degene waar je het lijm nog af ziet druipen, heerlijk! Kortom, wil je dat je kind indruk maakt, dan zal je kind toch echt zelf een lampion moeten maken. Bij deze een onze ideeën voor zelfgemaakte lampionnen.

Lampion maken van een fles

Lege flessen zijn ideaal voor het maken van een Sint Maarten lampion, hier een aantal voorbeelden van flessen lampionnen.

Lampion voor peuters

Deze lampion van een fles, is lang geleden gemaakt door mijn peuter. Het mooiste aan dit kunstwerk is dat de lampion helemaal zelf gemaakt is door de peuter. Geen voor geknipte vormpjes of uitgekauwde voorbeelden, de fles is geheel beschilderd naar eigen inspiratie. Meer heeft een peuter niet nodig.

lampion fles

Eenhoorn lampion

Maar goed, als je je kind alleen maar zijn eigen expressie laat gaan, dan was je nu ook niet op zoek naar ideeën voor lampionnen. Dit is een populaire lampion bij meisjes tussen de 4 – 10 jaar. En met dit voorbeeld kan het kind de lampion ook prima zelf maken. Kijk hier voor de uitgebreide beschrijving van de eenhoorn lampion.

eenhoorn fles lampion

Super makkelijke lampion maken

Deze lampion is echt super makkelijk om te maken. Bovendien hoef je de fles niet helemaal aan gort te snijden en kun je hem na Sint Maarten gewoon inleveren. Wat je voor deze lampion nodig hebt is een fles, een rol verband, twee knopen, een zwart chenille draadje en lijm. Lampje erin en de lampion is gemaakt!

Oh ja, deze lampion kun je ook voor Halloween maken en hergebruiken met de lampionnentocht van Sint Maarten.

lampion maken makkelijk

Lampion van gewoon papier

Een lampion kan heel gemakkelijk gemaakt worden met een fles, maar een lampion van papier is de meest gebruikte knutsel methode. Een lampion gemaakt door kinderen, wordt meestal voorzien van raampjes met vliegerpapier. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker voor één van de volgende lampions gaan.

papieren lampion

Deze lampion is heel makkelijk te maken, tenminste, als je weet hoe het moet. In het volgende filmpje wordt het heel duidelijk uitgelegd.

De Chinese lampionnen zijn ook super makkelijk te maken. In deze kleuren kun je ze zelfs het hele jaar door gebruiken. Vind ik dan.

lampion maken papier

Een lampion met kokers aan de buitenkant, ook heel sfeervol.

lampion maken
lampion van papier

Lampion van een papieren bordje

Papieren bordjes zijn ook ideaal voor het knutselen van een lampion. Met twee papieren bordjes en wat doorzichtig papier maak je de mooiste lampions voor Sint Maarten. Zo kun je hele stoere lampions voor jongens maken. En ook dieren hoofden lenen zich goed voor een lampion gemaakt van een papieren bordje.

Luiaard lampion

lampion papieren bordje

Zoals deze luiaard lampion, hij is toch enig? Je kleintje kan lekker aan de slag met verf en hoeft verder alleen maar een beetje te knippen. Super schattig en leuk om te knutselen.

Vosjes lampion

lampion knutselen

Dit is ook een populaire lampion om te knutselen met papieren bordjes. Het vosje is super schattig, vind je niet? De bordjes laat je door je kleintje oranje schilderen. Vervolgens knip je twee oortjes en een neusje uit. Nu alleen nog twee wiebeloogjes en tadaa, daar is het vosje!

Uil lampion

Ook een uil is een prachtig dier om te knutselen voor Sint Maarten. Ook hiervoor hebben we oranje verf gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere kleur. Maar net waar je kind voor kiest.

Dino lampion

lampion maken

De dino lampion zal een groot succes zijn bij kleine knulletjes! En bij deze lampion hoef je maar één papieren bordje te gebruiken, je knipt hem namelijk door midden.

Zonnetje knutselen

sint maarten lampion

Maar naast de dierenkoppen, kun je ook hele andere leuke lampionnen maken met papieren borjes. Zoals dit vrolijke zonnetje, het is tenslotte al guur genoeg in deze tijd van het jaar.

Creatief met materialen

lampion maken kind

En aan deze lampion kun je zien dat de kleine creatief is geweest met de materialen. Terug naar de vrije expressie!

We hadden het natuurlijk ook al een beetje over stoere lampions, deze van Spiderman en Batman zijn wel heel erg tof! En ook gewoon gemaakt van papieren bordjes.

Lees de uitgebreide beschrijvingen van de Spiderman lampion hier en de Batman lampion hier.

Lampion knutselen met bakpapier

Bakpapier is ook fijn papier om een lampion mee te knutselen. Sowieso kun je het achter de gaten plakken om het lichtje door te laten. Wil je daarvoor nou gekleurd papier gebruiken, dan schilder je het bakpapier gewoon in de gewenste kleur. We hebben dat bijvoorbeeld bij de Batman lampion gedaan.

Hier een paar voorbeelden van lampionnen met bakpapier.

Vleermuis lampion

vleermuis lampion

Een vleermuis is een uitstekend onderwerp voor dit seizoen. Je kunt de lampion dan zelfs al wat eerder maken, zodat he de lampion met Halloween al gebruikt.

Voor deze lampionnen met bakpapier heb je twee stroken stevig papier nodig. Deze leg je parallel naast elkaar met het stuk bakpapier ertussen. Je niet de stroken stevig papier aan het bakpapier en dan maak je een koker van het geheel. Vervolgens kun je de lampion maken die je zelf wil.

Hier nog een paar voorbeelden.

Raket lampion

lampion maken

Een raket lampion bijvoorbeeld! Super leuk met de franjes eronder die van crepepapier zijn. Lampje erin en het is net of de raket opstijgt.

Dieren koppen

Ook hier kun je met dierenkoppen aan de slag. We hebben twee manieren voor je. De eerste is dat je het koppie op het bakpapier maakt en de tweede dat je een koppie op de lampion plakt, zoals we met de kikker hebben gedaan.

Sneeuwuil lampion

lampion knutselen uil

En deze lampion vinden we wel erg tof en goed gelukt! Hier harkt je kleintje tonnen met snoep mee naar binnen mee tijdens het Sint Maarten lopen.

Previous ArticleNext Article