DIY: zelf Fidget toys maken

knutselen kind

Fidget toys zijn hot! Het is een ware rage en om van het gefriemel te houden hoef je geen diagnose voor een aandachtstekortstoornis of ADHD te hebben. Alle kinderen willen met de Fidget toys friemelen en ze verzamelen. Omdat ik hier in huis een halt heb gezet op het kopen van pop-its, simple dimples en cubes, zijn de kinderen nu volop zelf Fidget toys aan het maken. Ik stimuleer deze creativiteit graag, daarom heb ik ze op weg geholpen met een paar DIY voorbeelden van zelfgemaakte Fidget toys. 

DIY: zelfgemaakt Fidget spinner van papier

spinner zelf maken

Zo’n vier jaar geleden begon het hier in huis met een Fidget spinner. Ik had toen nog nooit van Fidget toys gehoord, maar inmiddels weet ik beter. Ook toen was ik er al achter dat je zelf Fidget toys kunt maken, maar deze fidget spinner van papier is echt heel makkelijk. En het leuke is, zo ziet het er niet uit! Voor deze versie heb je vier vouwblaadjes, een cocktailprikkertje, en wat karton.

DIY spinner

Om deze Fidget spinner zelf te maken, begin je met het maken van een origami ster. Volg de stappen zoals hierboven afgebeeld op en dan heb je vier stroken voor je Fidget spinner. Deze ga je nu in elkaar schuiven.

diy spinner

Zorg dat alle driehoek puntjes dezelfde kant op gaan als je draait. Dat is natuurlijk het mooiste voor je Fidget spinner.

diy fidget spinner

Als laatste zorg je ervoor dat de spinner echt kan draaien. Dat doe je door een cocktailprikkertje door twee ronde schijfjes van karton te prikken. Het cocktailprikkertje steek je door het midden van de origami ster. Zorg dat aan beide kanten een kartonnen schijfje zit en klaar is je eerste zelfgemaakte Fidget spinner.

DIY: een infinity cube zelf maken

Zelf een infinity cube maken is een heel leuk knutselproject voor kinderen. En als de infinity cube eenmaal goed in elkaar zit, is het ook nog eens een hele leuke Fidget om mee te friemelen. Want zeg nou zelf, een eindeloze kubus die steeds weer van vorm verandert, blijft bijzonder. Het zelf maken van deze Fidget toy vergt wel wat concentratie, want één foutje en de infinity cube klopt niet meer.

Wij hebben de infinity cube gemaakt met houten blokjes. Je hebt er voor de infinity cube acht nodig. Je kunt de cube aan elkaar plakken met stevig tape, of je plakt strookjes papier op de blokjes. Dat laatste is hoe wij de infinity cube hebben gemaakt.

Heb je geen houten blokjes in huis, dan kun je de infinity cube ook helemaal van papier maken. Bekijk deze video hoe dat moet.

Uitleg filmpje infinity cube

zelf fidget maken

Je kunt de cube maken door goed te kijken en na te denken over waar de strookjes op de blokjes geplakt moeten worden. Lukt dat niet, volg dan heel gericht de instructies van de video op.

cube fidget maken

Als de kubus in elkaar is gezet, zullen er vierkantjes zijn waar geen kleur op zit. Bedek deze vierkantjes (elk individueel vierkant) met een stukje tape of papier. Plak ze niet aan elkaar, anders werkt de cube niet meer! Zorg ook dat je de hoekjes goed vastplakt.

fidget toy cube

En klaar is de infinity cube! Je moet de lijm wel even goed laten drogen voordat je gaat spelen met de zelfgemaakte infinity cube.

infiniti cube maken
infiniti cube maken
infiniti cube maken

 

DIY: zelf een Fidget stressbal maken

De stressbal was al een Fidget toy lang voordat er Fidget toys bestonden. Ook deze Fidget toy kun je heel makkelijk zelf maken. Met een paar ballonnen per DIY stressbal, maak je in een handomdraai een heleboel stresballen in verschillende kleuren. En dit is hoe je deze Fidget stressbal maakt:

zelf fidget stressbal maken

Per stressbal heb je vier ballonnen nodig, bloem of meel, een flesje (dopper is handig omdat je gemakkelijk de bloem erin krijgt, anders kun je een trechter gebruiken), een schaar en een lepel.

fidget stressbal maken

Je vult 1/4 van het flesje met bloem.

fidget ballon stressbal

Dan blaas je de ballon op en doet het uiteinde over het tuitje van de fles heen. Dan keer je de fles om zodat het meel de ballon in glijdt.

fidget stressbal

Dan laat je langzaam de lucht langzaam uit de ballon gaan en je knipt het tuitje van de ballon af.

stressbal maken

Knip ook het uiteinde van een tweede ballon af. Span hem over de opening om hem dicht te maken. Herhaal dit met nog minstens twee lagen ballonnen om de bloem binnen te houden. Om zeker te zijn dat de stressbal dicht is, kun je de eerste twee ballonnen aan elkaar vast te lijmen. Wij hebben dat laatste niet gedaan, maar mocht je een zeer gestresst kind hebben die als een gek in de stressbal gaat knijpen is het wellicht aan te raden.

fidget stressbal

En zo zijn de kinderen weer een halve middag zoet met het zelf maken van Fidget toys!

Kun je er geen genoeg van krijgen? Linda laat je zien dat zelf speelgoed maken, zoals stoepkrijt en bellenblaas, ook heel simpel is! 

Previous ArticleNext Article