Een herfsttafel maken

herfsttafel maken

Toen mijn kinderen nog kleintjes waren gingen we iedere herfst naar het bos om kastanjes, eikeltjes en bladeren te zoeken. Met de kastanjes gingen we knutselen. En van de overgebleven kastanjes, eikeltjes en bladeren maakten we een herfsttafel. Deze stond dan een paar weken in de woonkamer, totdat ik ontdekte dat de boel een beetje begon te schimmelen. Meestal werd het dan ook tijd om Sinterklaas het huis in te halen. 

Goede oude tijd…

Waarom alleen voor peuters een herfsttafel?

Nu vraag ik me wel eens af, waarom deed ik dit alleen toen mijn kleintjes nog klein waren? Een herfsttafel is toch niet alleen voor peuters? Mijn kinderen vinden het nog steeds leuk om naar het bos te gaan. Om daar kastanjes en eikeltjes te zoeken. Dat doen we dan ook nog wel, maar toch laat ik die herfsttafel achterwege. Het zijn toch geen peuters meer! Bovendien, ik heb helemaal geen zin meer in die zooi wat gaat schimmelen in huis. En dus bedacht ik de ideale oplossing: een herfsttafel buiten!

Een herfsttafel maken voor buiten

We maken een herfsttafel voor buiten. En als we dat nou eens goed doen, hebben we meteen een leuke decoratie in de tuin. Ik zeg win-win. Maar wat is nou een leuke herfsttafel voor buiten en hoe maak je die? Ik deed wat ideeën op waar je zo mee aan de slag kunt gaan!

 

Onmisbaar voor een herfsttafel buiten, zijn pompoenen! Maar ja, deze vind je natuurlijk niet in het bos. Je kunt ze wel als basis gebruiken op een herfsttafel en daaromheen de gevonden voorwerpen van het bos toevoegen.

Wat ik ook wel heel leuk vind voor buiten, zijn de aardappelkisten. Dit geeft mij altijd wel een herfstgevoel. Zeker zo in combinatie met de pompoenen. Vraag je jezelf nu af waar je zo’n aardappelkist kunt kopen? Dat kan hier.

Heb je nu nog geen idee wat je kunt doen met de gevonden kastanjes, eikeltjes en bladeren? Dan heb je misschien wel wat aan dit voorbeeld:

Kort gezegd maak je een bloem/bladerstuk aan de hand van een boswandeling. Wanneer je een mooie plantenbak hebt, doe je daar flink wat oasis (steekschuim) in en prik je zo je bladeren tot een mooi herfststuk voor op de herfsttafel buiten.

Een herfsttafel in huis

Heb jij nog wel peuters in huis of vind je het wel gewoon leuk om een herfsttafel in huis te maken, dan heb ik hier leuke ideeën voor je. Een voordeel aan een herfsttafel binnen is namelijk dat je de knutselwerken van de kinderen er gemakkelijk op kwijt kunt. Dat zou ik bij een herfsttafel buiten niet zo snel doen. Tenzij je het niet erg vindt dat de helft wegwaait.

Hoe dan ook, een herfsttafel in huis is ontzettend sfeervol.

Genoeg leuke ideeën!

Wat heel leuk is voor op de herfsttafel is een houten seizoensboom. Deze kun je helemaal decoreren zoals jij dat wil. Je kunt de bladeren in de boom hangen, maar ook rondom de boom op de grond leggen. De seizoensboom komt eigenlijk elk seizoen weer van pas en misstaat zeker niet op de herfsttafel. Je bestelt hem hier.

Een idee wat je van de eikeltjes kunt maken:
(Bestel hier een wolvilt pakket voor als je echt los wil gaan.)

En ook dit idee vond ik toch zo leuk om te maken en neer te zetten op de herfsttafel:

Wat je verder nog heel goed kan gebruiken bij het maken van een herfsttafel, is een rood met witte stippen tafelkleed. Een rood met witte stippen tafelkleed is namelijk een mooie ondergrond, passend in het thema. Denk maar eens aan de rood met witte stippen paddestoel!

En zo breng je binnen no-time de herfstsfeer in huis door simpelweg een herfsttafel te maken.

 


herfsttafel maken

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / NATALIA61

Previous ArticleNext Article