Doe niet zo kattig! Bazige meisjes…

We vinden het allemaal irritant als er iemand in onze comfort zone continu kattig en bazig aan het doen is. Niemand zit daar op te wachten en soms haalt het zoveel bloed onder je nagels vandaan, dat je diegene een high five wil geven. In haar gezicht.

Ja in háár gezicht, want we weten allemaal dat het over een meisje gaat als we het over kattig en bazig gaat. Hoe bedoel je generaliserend?

Meisjes die op jonge leeftijd bazig en bitchy zijn, halen we graag door het slijk. We drukken de eigenschappen maar al te graag de kop in, want op zo een irritant betweterig kind zit niemand op te wachten. Maar als een jongen bazig doet en zegt waar het op staat, dan zien we opeens leiderschapskwaliteiten.

Mijn oudste heeft binnenshuis wel wat van deze eigenschappen. Bazig en kattig zijn bij haar niet zozeer aangeboren eigenschappen, maar noodgedwongen door een oudste te zijn. Buitenshuis zal ze deze eigenschappen dus niet zo laten zien en eigenlijk vind ik dat weleens jammer.

Een kattig en bazig meisje hoeft namelijk helemaal niet negatief te zijn. Wij moeten gewoon ons beeld bijstellen en net als bij bazige jongens ook bij bazige meisjes het positieve ervan inzien. 

Leiderschapskwaliteiten

Een bazig, kattig, betweterig meisje heeft een sterke eigen mening. En ze zal niet zomaar iedereen klakkeloos volgen. Ze wil zelf ontdekken, ze wil zelf een mening vormen en deze mening wil ze zelf kunnen onderbouwen. Impulsieve en ondoordachte acties zal ze niet uitvoeren. Al met al prima leiderschapskwaliteiten. Waarom zouden we deze willen onderdrukken? Willen afbreken?

Ze neemt risico’s

Een bazig, kattig, betweterig meisje neemt risico’s. Doordat ze haar eigen menig wil doorgronden, neemt ze het risico om achter feiten aan te lopen, maar ook om nieuwe visies te ontdekken. Ze neemt het risico om anders dan anderen te zijn. Ze neemt het risico om afgewezen te worden wanneer ze nieuwe ideeën voorstelt.

Aan dat bazige, kattige, betweterige is iets vooraf gegaan en nu neemt ze het risico om haar sterke en dominante wil te laten zien.

Het is zonde om dit gedrag te onderdrukken, om het af te remmen, want waarom zouden we een meisje met een sterke wil bang willen maken voor nieuwe ideeën en keuzes? Omdat ze een meisje is? Omdat ze dan te kattig is? Omdat ze dan buiten de boot valt?

Ze staat op voor zichzelf

Dit kattige, bazige en betweterige meisje pleit voor zichzelf. Ze durft haar stem te laten horen wanneer het nodig is en soms ook wanneer het niet nodig is. Maar ze komt op voor zichzelf, want als zij het niet doet, wie doet het dan wel?

Begin je het positieve al te zien?

Want naast dat ze pleit voor zichzelf, spreekt ze ook voor anderen waar ze in gelooft. Een bazig meisje kan onrecht niet aanzien, dus als je dat kattige, bazige en betweterige meisje aan jouw kant hebt, zal ze ook voor jou pleiten.

Wij willen graag dat onze dochters zelfstandige en zelfverzekerde vrouwen worden die alle bovenstaande eigenschappen bezitten. En toch willen we dat kattige, bazige en betweterige meisje de kop indrukken. We willen het afremmen en haar op haar plek zetten… Totdat we beseffen dat wanneer ze deze eigenschappen als volwassene heeft, we het zeer zouden waarderen.

Begeleiden en koesteren

Begeleiden en koesteren van de sterke wil zijn de sleutelwoorden. Want het is diezelfde bazige, betweterige en sterke wil die ervoor gezorgd heeft dat wij vrouwen vandaag de dag zijn zoals ze zijn. Vrouwen die durven te kiezen en beslissingen durven te nemen met betrekking tot hun lichaam en hun eigen leven.

Begeleid en koester je kattige, bazige en betweterige dochter. Ze is net zo waardevol als die jongen met ‘leiderschapskwaliteiten’.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Hear, hear. Een stuk naar mijn hart. Waar we steeds meer vinden dat jongens zichzelf (dus wat ruiger en wilder) mogen zijn. Geldt zoiets helaas nog niet voor meisjes. En dat vind ik jammer.

  2. Begeleiden is wel het sleutelwoord. De andere kant van leiderschap is namelijk “de baas” willen zijn, het ondrukken van anderen (eat or be eaten) en zelfs agressiviteit. Als ouder moet je deze kinderen durven leiden, want zelf hebben ze daar de tools natuurlijk nog niet voor. Doe je als ouder je “werk” goed dan zal dit kind inderdaad de positieve, mooie kant van leiderschap kunnen ontwikkelen. Best een verantwoordelijkheid 🙂