9 regels voor de komende zomervakantie

zomer kinderen regels

Wat gaat het worden komende zomer? Kunnen we op vakantie naar het buitenland of blijft het code oranje, blijven we in ons eigen kikkerlandje en spekken we de Nederlandse ondernemers? Het gonst over de straten, over het internet. Wat worden de regels? Maar niemand die het antwoord heeft, want die is er simpelweg nog niet. Dat we er een beetje moeite mee hebben, is niet zo gek. Vakantie is voor ons toch iets waar we naar uitkijken, waar we zin in hebben en waar we voor gewerkt hebben. Dit geldt ook voor de kinderen, want die zomervakantie is toch elk jaar weer een kers op de taart na zo’n schooljaar hard werken. 

Omdat de regels nog niet duidelijk zijn, besloot ik zelf maar wat regels te maken. Voor mijn kinderen en voor mijzelf. Regels die de komende zomer in ons gezin opgevolgd dienen te worden.

Regel 1: we gaan plezier maken

Of dat nu in het zonovergoten zuiden van Europa zal zijn of in onze tuin, plezier zal er gemaakt worden. En dat plezier hangt niet af van de plek waar je bent, maar van de mensen met wie je bent. Misschien kunnen we niet onbezorgd naar een pretpark of zwembad, omstandigheden leren je dat je niet altijd alles onder controle kunt hebben. Maar plezier mag er altijd gemaakt worden.

Regel 2: we gaan samen dingen doen

De ene dag zullen we spelletjes spelen, de volgende dag kijken we schaamteloos films tot we vierkante ogen zullen krijgen. Wat we ook doen, we gaan dingen samen doen.

Regel 3: balen mag

We mogen balen dat de vakantie niet zal verlopen zoals we hadden verwacht. Balen dat de vakantie misschien wel helemaal niet gebeuren gaat. Gevoelens hoeven niet worden uitgeschakeld, er mag best gebaald worden. Het leven is geen regenboog schijtende eenhoorn, soms is het gewoon balen.

Regel 4: klagen mag

Er mag geklaagd worden. Bijvoorbeeld wanneer ik wéér weiger om een spelletje monopoly mee te spelen. Of wanneer jullie voor de vierde dag op rij alleen maar aan gamen kunnen denken. Klagen omdat we ons vervelen. Klagen omdat we er heel graag op uit willen. Klagen mag en wanneer er genoeg geklaagd is, pakken we regel 1 weer op.

Regel 5: er zal ijs zijn

IJs bij het ontbijt, ijs wanneer je net een ijsje gegeten hebt. Waar je ook bent, ijs zal er zijn. Geldt overigens ook voor afhaalmaaltijden, ook die zullen er in overvloed zijn.

Regel 6: je ruimt je rotzooi op

Feit dat het vakantie is, betekent niet dat je je rotzooi kunt laten slingeren. Deze regel geldt voor een ieder in dit gezin (kijk de man streng aan). Die sokken moeten gewoon in de was (oh wacht het is zomer), je kamer hoeft geen vuilnisbelt te worden en de tafel ruimt zich niet zelf af. Kortom, iedereen blijft gewoon rotzooi opruimen.

Regel 7: we zullen dankbaar zijn

We mogen balen en we mogen klagen dat de vakantie misschien niet zo gaat als we verwacht hadden. Maar we zullen ook dankbaar zijn voor de dingen die wél mogelijk zijn. We hebben elkaar, we hebben ijs.

Regel 8: fouten maken mag

Als dat niet zou mogen, zou ik mezelf flink in de vingers snijden. Dus ja, fouten maken mag. Het is oké om dingen te zeggen die je niet meent. Het is oké om geïrriteerd te zijn terwijl jezelf het meest irritante gedrag vertoont. Het komt allemaal weer goed.

Regel 9: we maken er het beste van

Wat het de komende zomer ook gaat worden, thuisblijven of wegwezen, we maken het beste van!


Afbeelding: Shutterstock / icemanphotos

Previous ArticleNext Article