11 complimenten die iedereen wil horen. Dus zeg ze vooral tegen je tienerdochter!

Er is geen fase in het leven die zo onzeker is als de tienerfase. Binnen een aantal jaren veranderen zoveel dingen. Aan het lichaam, maar ook in het koppie van je tiener. Als ouder heb je amper grip op hoe je tiener zich voelt en hoe je tiener deze jaren doormaakt. Waar je als ouder wel grip op hebt, zijn de woorden die je uitspreekt. En ongetwijfeld zijn dat heel veel woorden die je, in het heetst van de strijd of zelfs onbewust, liever niet had gezegd. Want tegenover elk negatief woord, moeten minimaal 10 positieve woorden staan. Strooi daarom, vooral in de tienertijd, zoveel mogelijk met deze complimenten. 

1. Wat ben je goed in wat je doet!

Tieners moeten op jonge leeftijd al zoveel keuzes maken. Wat wil je later worden, welke opleiding wil je later doen? Deze keuzestress wordt een stuk minder wanneer je weet waar je goed in bent. Laat je tiener weten waar zij goed in is en waar ze in uitblinkt.

2. Wat ben je een lieve vriendin

Vriendschappen zijn voor tieners zo belangrijk. Een goede vriendschap kan je door de tienerjaren heen slepen. Maar helaas kunnen vriendschappen ook heel ingewikkeld zijn tijdens de tienerjaren. Laat je tienerdochter weten dat ze een goede en waardevolle vriendin is.

3. Wat ben je een lieve dochter

Ook al is er af en toe strijd, ze is en blijft een lieve dochter. Benoem niet alleen het negatieve wanneer ze boos of chagrijnig is, maar juist wanneer ze vrolijk en lief is.

4. Wat ben je sterk!

In woorden zit zoveel kracht! Hoe vaker je hoort dat je sterk bent, hoe sterker je jezelf gaat voelen.

5. Wat is je bureau netjes opgeruimd!

Om over de rest van de kamer maar te zwijgen, doe dat dan ook! Benadruk vooral wat er wél netjes is, in plaats van alle rommel die je ziet.

6. Wat ben je toch slim

Ook al doen tieners af en toe zulke domme dingen, het blijft belangrijk voor ze om te horen hoe slim ze (kunnen) zijn. Ook hier geldt, hoe vaker je hoort dat je slim bent, hoe slimmer je jezelf gaat vinden. En, héél belangrijk, zelfverzekerder!

7. Daar heb je echt talent voor

Niet iedereen heeft zangtalent of is een sporttalent. Maar hoe dan ook, je kind heeft talent! Benadruk dat talent en laat je tiener weten dat talenten, hoe klein ze ook zijn, ontwikkeld kunnen en mogen worden.

8. Je bent echt grappig!

Het leuke aan tieners is, is dat ze nog echt grappig zijn ook! Het niveau van humor komt steeds meer in de buurt van je eigen humor. Gevatte grappen kunnen ze maken en sarcasme wordt opeens begrepen. Samen lachen is zo leuk, maar het compliment geven dat ze grappig is, is minstens net zo belangrijk.

9. Wat heb je lekker gekookt

Laat je tiener deelnemen aan huishoudelijke taken, zoals een maaltijd koken. Het is super leerzaam voor ze en een mooi moment om een compliment te kunnen uitdelen.

10. Wat ben je mooi!

Er is geen wezen zo onzeker over haar uiterlijk dan een tiener. Stop haar vol met complimenten over hoe mooi ze is. Overspoel haar en overdrijf! Echt, je kunt niet vaak genoeg tegen een tiener zeggen hoe mooi ze is.

11. Je maakt mij trots

Ook al doet je tiener dingen waarbij je denkt ‘dat is niet echt om trots op te zijn’, laat je tiener zoveel mogelijk weten dat je trots bent.

En omdat je nooit genoeg positieve feedback kunt krijgen, zijn hier nog meer complimenten om e geven.


complimenten tienerdochter

Afbeelding tienermeisje: Norb_KM/Shutterstock

Previous ArticleNext Article