7 dingen wat je als moeder van een tiener geen bal kan schelen

moeder van een tiener

Wanneer je moeder bent van kleine kinderen, dan ben je altijd aan het zorgen. Jij bent verantwoordelijk voor het welbevinden van je kind. Denk aan luiers verschonen, hapjes geven, kleding wassen, naar clubjes brengen en helpen met huiswerk. Soms heb je het gevoel dat je er een dagtaak aan hebt, aan dat welbevinden van je kleintje. Maar je neemt het voor lief, want het hoort er nu eenmaal bij. 

Voor een moeder van een tiener zijn deze dagen van het zorgdragen lang, lang geleden. Er zijn nu zoveel andere dingen waar je je druk om kunt maken, dat de volgende dingen je werkelijk geen bal meer kunnen schelen.

1. Of ze een jas dragen

Dat de tijden van strenge winters voorbij lijken te zijn, zegt nog niet dat het dragen van een jas overbodig is geworden. Nou ja, volgens mijn tieners dus wel, aangezien ze gerust in een zomerjack of zelfs helemaal zonder jas de deur uitgaan. Ik wens ze veel succes, het is in ieder geval niet iets waar ik me druk over ga maken.

2. Of ze wel genoeg en gezond eten

Genoeg eten ze sowieso en gezond eten ze sowieso niet. Je kunt je daar heel druk over gaan maken en ze elke dag gezonde lunchpakketjes meegeven. Maar je kunt het ook niet doen. Want lunchpakketjes kunnen ze prima zelf maken en als ze jouw pakketje niet eten willen, eindigt het toch in de prullenbak van de schoolkantine.

4. Of ze wel schone kleding hebben om te dragen

Ze zijn oud genoeg om zelf de was te doen. Of in ieder geval op z’n mist de vuile was in de wasmand te doen. Je taak om je nageslacht dit aan te leren is ver achter je. Als ze nu nog steeds niet weten waar de wasmand staat, dan leren ze het nooit meer. Er is maar één ding wat jij nog kan doen en dat is denken ‘zoek het uit’.

5. Als ze vijf dagen achter elkaar dezelfde sweater dragen

Ja nou ja, als ze het anders hadden gewild, dan hadden ze die sweater even in de wasmand moeten gooien.

6. Of hun vrienden je wel leuk vinden

Als er iets is wat moeders van tieners niet nodig hebben, dan zijn het wel tiener vrienden. Het is dan ook echt niet nodig om leuk gevonden te worden door de vrienden van je eigen tieners. Het is veel belangrijker om je tieners eraan te helpen herinneren wat de regels zijn dan de coole moeder, wat je in hun ogen toch nooit bent, uit te hangen. Je probeert fatsoenlijke volwassenen van ze te maken en geen nieuwe BFF’s.

7. Of je zelf er wel hip genoeg uitziet

En dan opeens gebeurt het onvermijdelijke, je bent een moeke. Het maakt niet uit wat je aan hebt, welke schoenen je draagt, hoe je loopt, hoe je praat of hoe je ademt. Het is gewoon niet goed. Niet hip. Maar in de ogen van een tiener altijd saai, suf en dom. Ook daar zou je een punt van kunnen maken, je zou er tegenin kunnen gaan en je zou in de verdediging kunnen schieten. Maar ach, wat kan jou het schelen? Juist, geen bal.


moeder tiener opvoeding

Afbeelding: Shutterstock / Cookie Studio

Previous ArticleNext Article