5 feitjes voor mijn pre-tiener

feitjes pre tiener

De leeftijd 9 – 10 – 11 is een lastige leeftijd. Niet zozeer voor de ouder, maar juist voor het kind zelf. Er vinden voortdurend veranderingen plaats, niet alleen in het lichaam van je pre-tiener, ook in het koppie. De emoties spingen van hot naar her, de kleine afgebakende wereld wordt steeds groter en de sociale verwachtingen veranderen. Het leven van een pre-tiener is verwarrend. Want het ene moment vragen ze zich af waarom het niet tof is om met de barbies te spelen? Spelen is toch leuk? Het andere moment hebben ze écht geen zin om met hun kleine zusje mee te kijken naar die kinderachtige tv-serie. 

De pre-tiener fase, een fase waarin kinderen erachterkomen dat er zoveel meer is dan hun veilige wereldje. Een fase waar je je als moeder maar al te goed in verplaatsen kan, want je weet het zelf nog zo goed.

Een fase waar een pre-tiener een aantal feitjes over weten moet. Misschien vind je het wat vooruitstrevend, maar een goede voorbereiding, is het halve werk.

Feitje 1. Die grote en veelbelovende wereld is leuk, maar ga altijd terug naar je basis. Die ongemakkelijke momenten die je nu misschien ervaart, zijn de meest grappige herinneringen voor later. Houd je humor en houd je basis, want met hen zul je er later om lachen.

Bijvoorbeeld om de kleding die je nu draagt. Een beugel waar alle etensresten in blijven hangen. De topjes, die al snel vervangen worden voor een bh-tje. De jeugdpuistjes die je tevergeefs probeert weg te krijgen met dat ene wondermiddeltje, dan al niet met een dikke laag van je camouflagestick. De kalverliefde die je uitgebreid bespreekt met je beste vriendin. Het zijn herinneringen die je maakt en waar je later om zult lachen met je ouders, je broers en zussen en als je gezegend bent, met je vrienden die je dan nog steeds ziet. Ga altijd terug naar je basis.

Feitje 2. Heb zelfvertrouwen, ongeacht alle veranderingen die er in en aan je lichaam plaatsvinden. Je bent nog steeds jezelf en uiteindelijk verdwijnen die pukkeltjes, gekke lange slungelige armen en doperwten-borstjes. Dit gaat voorbij, houd de moed en wederom de humor erin.

Feitje 3. Staar je niet blind op populariteit, hoe zaligmakend het er ook uit kan zien. Populair zijn betekent vaak ‘niet jezelf kunnen zijn’. Maar geleefd worden en zijn zoals anderen jou graag willen zien.
Daarbij is succesvol zijn niet iets wat je in een korte tijd bereiken kunt. Wanneer je populariteit najaagt, piek je vroeg en heb je niet de behoefte om aan jezelf te werken. Jezelf te ontwikkelen. Verwar populair zijn niet met succesvol zijn.

Feitje 4. Omring jezelf met échte vrienden. Wees goed en aardig voor iedereen, maar laat alleen je échte vrienden binnen. Soms kom je iemand tegen die uiterst interessant is, maar diep van binnen weet je ook dat hij of zij foute boel betekent. Slechte invloeden kun je niet voorkomen. Bewust of onbewust zul je weleens een verkeerde keuze maken. Leer ervan, wees goed en aardig, maar ga altijd terug naar je basis.

Echte ware vrienden breken je niet af, maar bouwen je op. Ze brengen jou niet bewust in gevaar, ze manipuleren niet, ze laten je zijn wie je bent. Ze geven je het gevoel van thuiskomen. Het is niet iedereen gegeven, maar ik wens je dit zó toe.

Feitje 5. Oké en dan nu eindelijk een écht feitje: je bent geweldig! Ongeacht hoe de veranderingen gieren, hoe knullig je je soms voelen zal en hoe onzeker je de toekomst ziet. Droom groots, want je bent geweldig. Altijd.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article