Avonturen in de bergen bij de 3 zinnen [drei zinnen]

vakantie italie

Samen met mijn dochter op reis naar Zuid Tirol, was al een heel avontuur. Dat we daar ook nog allerlei toffe activiteiten hebben gedaan, maakte deze reis helemaal compleet. Mijn dochter en ik hebben iets moois om op terug te kijken. Maar vooral ook iets moois om aan iedereen te delen. Want overal waar we komen, vertelt mijn dochter steeds enthousiast over onze belevenissen. Over dat ze gewandeld heeft op haar blote voeten. Of dat ze telkens ‘langzaam’ riep toen we in de rodelbaan van de berg af sjeesden. Het zijn allemaal avonturen die ontstonden bij de 3 zinnen, Ook wel drei zinnen, een indrukwekkende drievoudige bergtop op de grens tussen de Italiaanse regio’s Trentino-Zuid-Tirol en Veneto. 

We hebben tijdens onze trip twee zogeheten avonturenbergen bezocht.  De avonturenberg Baranci en de avonturenberg  Olperl’s Bergwelt. Beide bergen zijn speciaal ingericht voor gezinnen met kinderen. Dit houdt in dat er voor de kinderen van alles te beleven valt. Eigenlijk zijn de bergen één groot speelwalhalla. Maar wees gerust, dat speelwalhalla is verre van hysterisch, als ouder zit je daar ook heel relaxt.

lift Baranci

We beginnen onze avonturen op de avonturenberg Baranci. Deze avonturenberg ligt aan de voet van het indrukwekkende Baranci-gebergte. Met een open stoeltjeslift worden we naar boven gebracht. Een beetje spannend is het wel, om de kleine beentjes van mijn grietje te zien bungelen. Ik focus me dan ook maar op het Baranci-gebergte, wat inderdaad indrukwekkend oogt en alleen nog maar indrukwekkender wordt naarmate we dichterbij komen. Eenmaal aangekomen bij het station zie ik mijn dochter helemaal stralen. Ze ziet een springkussen, een trampoline en de rodelbaan. ‘Gaan we daarmee naar beneden?’, vraagt ze. Het is de Fun Bob, de eerste zomerrodelbaan van Zuid-Tirol. En daar gaan we inderdaad mee naar beneden. Maar niet voordat we hier uitgespeeld zijn.

Baranci dwergdorp

We beginnen bij het ‘dwergendorp’. De schilderachtige boomhutjes moeten het leven van een dwerg weerspiegelen. De negen berghutjes zijn te verkennen via ladders en touwbruggen. Het is fantastisch om te zien hoe mijn eigen dwergje de huisjes aan het ontdekken is. Ze hopt van het postkantoor naar het kerkje om de klok te laten luiden. Hier zou ze zich zo een halve dag kunnen vermaken. Toch hoppen we door naar de volgende activiteit.

avonturenberg Baranci

Langs de koeien komen we bij de zogeheten ’tubing run’. Dit is kort gezegd met een ronde band op wieltjes van een helling afglijden. Maar dan wel over een speciaal aangelegde baan. Mijn dochter vindt de actie geweldig en kan het niet bij één keer laten. Maar na een aantal keren te hebben gegleden weet ik haar toch te overtuigen om het klimparcours, iets verderop, te doen. Doordat we al vaker zo’n klimparcours hebben gedaan, weet ik dat ze dit ook leuk zal vinden.

avonturen tubing Baranci

tubing Baranci
klimparcours Baranci
klimmen Baranci

Het klimparcours op de avonturenberg Baranci is perfect voor jonge kinderen. Het parcours is niet hoog, maar wel uitdagend. Op maximaal twee meter hoogte kunnen kinderen hun klimskills oefenen. Dat mijn dochter het klimmen al eens gedaan heeft, laat ze maar al te graag zien. Als een echte pro hopt ze van het ene touw naar het andere. Zelfs de kliminstructeur vindt dat ze door kan naar het Baranci-gebergte. Maar moeders vindt het voor nu op twee meter hoogte wel even goed zo. Bovendien is het tijd voor een Aperol.

aperol Baranci
trampoline Baranci

Genieten van een Aperol, terwijl de kinderen zich op het springkussen uitleven. Het kan op het terras van Riese Haunold Hütte, het restaurant op de avonturenberg Baranci. En ik kan je vertellen, met het Baranci-gebergte op de achtergrond is dit een mooie manier van een beetje moed indrinken. Want we moeten ook weer naar beneden en dat doen we met de Fun Bob.

funbob Baranci

De tweede avonturenberg ligt vlak naast Hotel Post Alpina waar we overnachten. Dit keer gaan we aanzienlijk hoger, want de rit met de dichte skilift duurt ongeveer een kwartiertje. Maar dan zijn we ook wel ergens, want wat een uitzicht heb je hier, werkelijk prachtig!  Op avonturenberg Olperl’s Bergwelt gaan we het blotevoetenpad lopen. De route is zo’n anderhalve kilometer en vertelt het verhaal van Olperl, wat ook gelijk de mascotte is van deze avonturenberg.

Zuid Tirol Olperls Bergwelt
Olperls Bergwelt

De eerste 500 meter is bergopwaarts en daardoor toch flink aanpoten zo op de blote voetjes. Maar mijn dochter laat zich duidelijk niet kennen, want ze stapt heldhaftig door over de soms ietwat vervelende ondergrond. Ik bedoel, over takjes lopen op je blote voeten is niet heel comfortabel.

blote voten pad Olperls Bergwelt
avonturenberg Olperls Bergwelt
Olperls Bergwelt blotevoetenpad

De uitzichten zijn adembenemend. Dit is echt een leuke manier om met kinderen een wandeling te maken. En mocht je het blotevoetenpad op blote voeten te uitdagend vinden, dan kun je de route ook gewoon met schoenen afleggen. Ook dat is een leuk avontuur.

De 3 zinnen bergpas

De 3 zinnen in de regio Zuid-Tirol zijn geweldige skigebieden, maar in de zomer dus ook meer dan de moeite waard. Om volop te genieten van het gebied, kun je een 3 zinnen bergpas kopen waarmee je bij vijf bergen onbeperkt gebruik kunt maken van alle liften. Kosten voor 1 dag: volwassenen €29,00 en kinderen €20,00

Alleen voor de Fun Bob op de avonturenberg Baranci moet je nog apart betalen. Volwassen €9,30 en kinderen  €6,50.

Daarnaast moet je voor activiteiten als het klimparcours en de tubing run op de avonturenberg ook betalen.

Avonturenberg Baranci op de kaart

Avonturenberg Olperl’s Bergwelt op de kaart

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.