Onze ervaringen bij Landal Mont Royal

vakantie duitsland

Een vakantie aan de Moezel, het is niet de eerste plek die bij me opkomt om naartoe te gaan met mijn gezin. Maar Landal wist me te overtuigen dat vakantiepark Mont Royal in Duitsland echt de moeite waard zou zijn. Mijn weerstand werd bij de woorden ‘vakantie tussen de wijnvelden’ al van de kaart geveegd. Daar kwam nog eens bij dat de geheel nieuwe energieneutrale bungalows mij heel nieuwsgierig maakten. Deze huisjes, gemaakt van gerecyclede producten, zou ik graag eens willen ervaren. Maar wat is er bij Mont Royal en de Moezelstreek in Duitsland te doen voor mijn kinderen? We gingen de ‘uitdaging’ aan. Achteraf bleek dat onze meivakantie wel een zomervakantie leek. Want wat een weertje mensen! En de prachtige omgeving hielp ook wel bij deze ervaring. Echt even helemaal weg en dat op maar 4 uurtjes rijden vanaf onze woonplaats in Nederland. 

Kijk hier voor beschikbaarheid en de prijzen van Landal Mont Royal >>

De nieuwbouw van Landal Mont Royal

huisje mont royal landal

Tijdens het inchecken bij Landal Mont Royal wordt me nadrukkelijk verteld om bij binnenkomst de groene schakelaar om te zetten. We hebben één van de 74 nieuw gebouwde huisjes, welke energieneutraal zijn. Dit houdt in dat tijdens de bouw de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid zijn toegepast. En met deze letterlijk groene schakelaar kan de elektriciteit volledig worden in- en uitgeschakeld. Daarnaast beschikken de vakantiehuisjes op Landal Mont Royal over zonnepanelen, luchtwarmtepompen en een energiebesparende houtkachel. Maar die laatste twee hebben we tijdens ons verblijf in het nieuwe huisje van Landal Mont Royal niet nodig. Wel denk ik dat de zonnepanelen overuren aan het draaien waren. Niet alleen zijn de vakantiehuisjes duurzaam gebouwd, ze zijn ook geweldig stijlvol ingericht. Hier hebben ze beslist een stylist(e) op gezet die de trends begrijpt. Het is echt een feestje als je de vakantiewoning binnenkomt. En het feest wordt nog groter wanneer we hier deze week ook met zomerse weersvoorspellingen mogen vertoeven!

inrichting mont royal landal

Vakantiepark Landal Mont Royal

Het vakantiepark bestaat uit 185 bungalows waarvan er dus 74 nieuw zijn gebouwd. Wil je het fantastische uitzicht over de wijnvelden en de Moezel, dan moet je toch voor een ouder huisje kiezen. De nieuwe energiezuinige woningen zijn allemaal aan de andere kant van de weg  gebouwd, wat alsnog een prachtig en vooral groen uitzicht geeft. Bovendien een extra reden om op het terras van Landal Mont Royal met een wijntje in de hand, van het uitzicht te genieten. En dat terwijl de kinderen zich vermaken in de typische Landal speeltuin, inclusief airtrampoline, ernaast. Uiteraard is het huisje van Bollo ook aanwezig op Landal Mont Royal en één keer in de zoveel tijd zie je hem ronddartelen over het vakantiepark. Wat er wel ontbreekt aan dit Landal vakantiepark, is een indoor speeltuin. Niet dat wij deze gemist hebben, gezien het fantastische weer buiten.

uitzicht landal mont royal

speeltuin mont royal

In vakantietijd en bij minder lekker weer kunnen kinderen zich vermaken bij de activiteiten die de ‘Bollo Club’ aanbiedt. Denk aan knutselen en voorlezen met Bollo. En anders is er altijd nog WiFi, zouden mijn kinderen in geval van nood denken. Maar deze nood is tijdens ons verblijf bij Landal Mont Royal vrijwel niet naar boven gekomen. Ik geloof dat ik uiteindelijk het meeste gebruik heb gemaakt van de prima werkende WiFi. En dat zegt wat, geloof mij.

Wat me in het begin wel even een onstuimig gevoel geeft, is de weg dwars door het vakantiepark heen. Maar al snel vervaagt dat gevoel, wanneer we de looptunnel onder de weg door ontdekken.

Het zwembad

zwembad mont royal

Een zwembad op een vakantiepark is voor mijn kinderen toch wel een pré. Zelf proberen we altijd vakanties te zoeken met een ‘zo min mogelijk hysterisch’ zwembad. Met drie kinderen, waarvan één zonder zwemdiploma en één met epilepsie, houden wij als ouders nogal van overzicht. Het zwembad van Mont Royal is misschien niet het meest uitdagende zwembad, maar het is wel heel overzichtelijk. En uiteindelijk hebben de kinderen zich er prima in vermaakt. Het mooie van weinig uitdaging is dat kinderen er zelf innovatief van worden. Er werden spelletjes bedacht, vrienden gemaakt en hele fantasieën kwamen los. Ze vonden het zelfs zo leuk dat er elke dag even gezwommen moest worden.

Eten en drinken op het park

Het terras steekt er met kop en schouder boven uit, wat culinair genieten betreft. Maar hier heeft het prachtige weer natuurlijk wel aan meegeholpen. Wanneer het geen terrasjesweer is, kun je binnen genieten van lokale gerechten. Hier dien je wel voor te reserveren, want het restaurant blijkt regelmatig vol te zitten.
Ook kun je gebruik maken van de Take Away. Hier kun je patat, snacks of een pizza bestellen, om vervolgens in je vakantiehuisje op te eten. Of je koopt je maaltijd in de Parkshop, hier vind je een aantal eerste levensbehoeften, welke voor de kinderen de welbekende Ty knuffeltjes blijken te zijn. Wil je wat groter inkopen of iets meer keuze hebben, dan vind je op nog geen 10 minuten rijden vanaf het park een Lidl of een Edeka.

ontbijt landal mont royal

Een aanrader is om een arrangement te boeken, dit geeft je net even dat extra vakantiegevoel. Zeker wanneer je van de ontbijttafel wegloopt, in de wetenschap dat jij niet degene bent die alle zooi weer opruimen moet. Ja, voor een moeder is dat al een vakantiegevoel op zich. Wij hadden dus het ontbijtarrangement, waarmee we konden ontbijten in het restaurant van Landal Mont Royal.

Kijk hier voor nog meer leuke Landal parken in Duitsland.

Wat te doen in de buurt van Landal Mont Royal?

Het vakantiepark Landal Mont Royal heeft een prima ligging voor het maken van verschillende uitstapjes. Om maar te beginnen met het maken van verschillende wandelingen. Nu zijn mijn kinderen niet zo’n fan van wandelen. Zelfs op de vraag om mee te doen aan de avond4daagse riepen ze luid en duidelijk ‘nee’. Ik was dan ook niet in de veronderstelling dat ze een wandeling met mij zouden gaan maken, maar gelukkig heb ik de hond die nooit nee zegt en mij graag vergezelt in deze. Vanuit het vakantiepark kun je een wandeling van zo’n 1,5 uur maken naar de vesting Mont Royal. Ik koos voor de wandeling naar Kröv. Deze wandeling duurde ook zo’n 1,5 uur. De heenweg wandelde ik langs de wijnvelden naar beneden richting het wijndorpje Kröv. Ik dacht nog regelmatig dat mijn kinderen deze wandeling ook makkelijk zouden kunnen doen. Maar toen tijdens de terugweg na de eerste 100 meter de kramp al in mijn kuiten sprong, was ik blij dat ik alleen mijn trouwe viervoeter bij me had.

wandelen mont royal krov

Wandeling naar Geierlay

Een wandeling die wel goed te doen is met kinderen, is de wandeling naar één van de grootste hangbruggen van Duitsland: Geierlay. Vanuit Sosberg is de wandeling zo’n 1,8 kilometer. We liepen vanuit Sosberg langs velden vol gele bloemen. Van een afstand konden we aan de vele mensen al zien waar we wezen moesten. We waren dus duidelijk niet de enige die de gigantische hangbrug wilden oversteken. Toen ik zelf eenmaal halverwege was, zag ik de noodzaak ook niet meer om verder te lopen over de 360 meter lange en 100 meter hoge brug. Maar dat was altijd nog verder dan de 10 meter die de man en kinderen wisten te trotseren. Kortom, hoogtevrees is niet handig bij het oversteken. Maar alleen het aanschouwen van de Geierlay hangbrug is de wandeling van 1,8 km al waard.

wandelen mont Royal

brug duitsland mont royal

Geierlay mont royal

Pittoreske stadjes aan de Moezel

Naast wandelen zijn bezoekjes aan de pittoreske stadjes aan de Moezel ook populaire activiteiten. De verzorgde stadjes brengen je echt even terug in de tijd. Niet alleen het feit dat je vrijwel nergens pinnen kunt, ook de charmante en middeleeuwse gebouwen helpen mee aan het gevoel. Het pittoreske stadje het dichtstbij Landal Mont Royal gelegen is Traben-Trarbach. We bezoeken Traben-Trarbach in de ochtend en door de lichtval op de heuvel langs de Moezel, hebben de bomen donkere contouren. Echt een schitterend gezicht en het geeft mijn kinderen het gevoel alsof ze in een sprookje zijn beland. De stadspoort maakt het sprookjesachtige plaatje compleet. Echter steekt de brug over de Moezel een beetje af bij het plaatje. ‘Het lijkt wel een oorlogsbrug’, zegt de man. Hij blijkt ook gelijk te hebben, de originele brug werd namelijk in 1944 verwoest.

Ook bezochten we de oudste stad van Duitsland, Trier. Trier zit vol met Romeinse kenmerken. En om de hoogtepunten van de stad in vogelvlucht te bekijken, maakten we een rondrit in het mega-toeristische treintje.

treintje trier duitsland

barnkastel kues

Bernkastel–Kues het Volendam van de Moezelstreek?

Omdat we al genoeg in de auto hebben gezeten, besluiten de Bernkastel–Kues te bezoeken door een boottocht over de Moezel. Dat is toch weer een andere ervaring. De tickets kun je kopen bij de receptie van Landal Mont Royal. Wederom dankzij het prachtige weer, is dit boottochtje echt een aanrader! Alleen de sluis brengt wat verwarring bij mijn jongste dochter. Die vergelijkt het boottochtje met de waterachtbaan in Europa-Park en denkt dat we in de sluis een ‘splash’ gaan meemaken. Maar eind goed, al goed, we komen veilig aan in Bernkastel–Kues. En Bernkastel–Kues ziet er zo gelikt uit, dat het allemaal wel opgezet lijkt te zijn. Het doet me een beetje denken aan Volendam, maar dan een typisch Duits stadje in de Moezelstreek. Geen enkel gebouw in het pittoreske stadje valt buiten de maat. We wandelen wat rond, we eten een apfelstrudel, wat een hele maaltijd is en nemen de boot om 15.00 weer terug. De kinderen willen namelijk nog even zwemmen op het vakantiepark.

Klimmen bij Adventure Forest

Op de heenweg naar het vakantiepark Landal Mont Royal hadden we tussen de bossen het klimpark al zien liggen. En gelijk wisten we al, dit moeten we gaan doen met de kinderen tijdens onze vakantieweek bij Mont Royal. Een beetje actie en spanning bleek achteraf ook een fijne afwisseling met alle pittoreske bezienswaardigheden.

De klimparken lijken als paddestoelen uit de grond te schieten. Overal waar we komen is de activiteit te vinden. Na de eerste keer klimmen in Zweden, kreeg mijn dochter het te pakken. En het klimparcous in Noord-Limburg volgde al snel. Mijn oudste dochter wist dus wel een beetje wat haar te wachten stond. Voor mijn jongste twee was het klimparcours nog helemaal nieuw, maar al snel lieten ze zien dat het klimmen ze gemakkelijk afgaat. Mits het niet op al te hoge hoogte is, voor de jongste dan, want ze heeft naar eigen zeggen hoogtevrees. Maar dit park, welke nog geen 5 minuten van Landal Mont Royal ligt, heeft genoeg kinderparcours.

mont royal klimparcours

Echter moet je wel met een grotere groep zijn wanneer je klimmen wil. Wij hadden het geluk dat er op dezelfde tijdstip als wij een groot gezin zich aandiende. Met z’n vijven was het niet mogelijk geweest om te klimmen. Daarnaast vond ik het beveiligingssysteem niet optimaal. De beveiliging moet je zelf iedere keer vastmaken. Wanneer je dit goed doet, is er geen enkel probleem. Maar wanneer je dit één keer fout doet, kun je zomaar zonder gezekerd te zijn op een hoogte van 15 meter staan. En wanneer je je eigen kind op die hoogte ziet klimmen, is dat niet een fijn gevoel kan ik je vertellen. Uit ervaring weet ik dat er veiligere systemen bestaan, waarbij het niet mogelijk is om los te komen van het parcours, dus dit systeem beviel me niet.

Landal Mont Royal een aanrader?

bollo landal mont royal

Ik denk niet dat het antwoord op de vraag of Landal Mont Royal een aanrader is, heel verrassend zal zijn. Hier kan ik volmondig ‘ja’ op antwoorden. Echter kan ik je de zomerse temperaturen in de meivakantie niet garanderen. Maar ook bij ‘normale’ temperaturen is er genoeg te beleven en te ervaren op en rondom Landal Mont Royal. En anders is er op het park altijd nog een vinotheek, die je leeg kunt kopen terwijl je je kinderen bij Bollo parkeert.

Kijk op Parkvakanties voor meer informatie en ervaringen met Landal Mont Royal.

Previous ArticleNext Article