Roter Hahn, vakantieboerderij in Zuid-Tirol

roter hahn vakantie boerderij zuid tirol

Wanneer je door Zuid-Tirol rijdt, kan het je bijna niet ontgaan. Regelmatig zie je een wegwijs-bordje met het typische rode haantje erop. Dit bordje wijst je naar één van de ruim 1600 boerderijen van Roter Hahn in Zuid-Tirol. Wij verbleven deze zomervakantie bij één van deze vakantieboerderijen van Roter Hahn in de Dolomieten, een prachtige regio in Zuid-Tirol. Niet alleen wij als ouders, maar ook onze kinderen vonden dit een fantastische ervaring. Er valt zoveel te beleven op de vakantieboerderij, die ook daadwerkelijk nog in werking is. Van spelen op het heerlijke boerenterrein tot het helpen van de boer en dat allemaal met een bergachtig decor waar je niet op uitgekeken raakt. 

vakantieboerderijen zuid tirol roter hahn

Onder moeders paraplu: Roter Hahn

Roter Hahn geeft verschillende boerenbedrijven een kwaliteitszegel, een garantie voor vakantiegangers om de smaak van het leven op het platteland te ervaren. De criteria om deze kwaliteitszegel te ontvangen zijn streng. Zo moet een boerderij met 5 bloemen (aka sterren) een verkoophoek of boerderijwinkel met minstens vier eigen producten verkopen die gemaakt zijn op de boerderij. Maar ook moet deze Roter Hahn vakantieboerderij het hele jaar door een ontbijt serveren met minstens zes producten vers gemaakt op de boerderij. Slaapkamers met een houten vloer en meelopen met de boer zijn de criteria voor een ultieme Roter Hahn boerderijvakantie in Zuid-Tirol.

Er zijn dus ruim ruim 1600 boerderijen van Roter Hahn in Zuid-Tirol. Toch zijn dit niet alleen maar vakantieboerderijen, er zijn namelijk nog meer concepten die onder de vleugels van Roter Hahn vallen. Zo zijn er ook restaurants die het label van Roter Hahn mogen dragen. Deze Roter Hahn restaurants bereiden hun traditionele gerechten met verse producten van eigen boerderij. Je zult hier dus geen Coca Cola of Heineken op de menukaart tegenkomen. Maar verse appelsap en wijn uit eigen assortiment. Wij mogen dat proeven bij Roter Hahn boerderij Niedristhof, een restaurant in Percha, Zuid-Tirol. De combinatie van de lokatie en  culinaire beleving is in één woord geweldig en ik vermoed dat dit precies is wat Roter Hahn met hun concept bedoelt.

culinair roter hahn restaurant

eigen producten roter hahn

uitzicht roter hahn restaurant

Met ruim 1600 boeren die eigen producten produceren, is het dan ook niet meer dan logisch dat Roter Hahn ook zijn kwaliteitslabel aan deze boerenproducten hangt. Met onder andere verse jam, spek, schnaps en heel veel kaas heeft Roter Hahn een mooi assortiment aan boerenproducten. En om het lijstje af te maken, hangt het kwaliteitslabel ook aan verschillende handgemaakte producten. Producten die met ambachtelijke vaardigheden, van generatie op generatie overgedragen, gemaakt zijn.

winkel producten roter hahn

producten vakantieboerderij zuid tirol

product roter hahn vakantieboerderij

Kijk hier voor alle vakantieboerderijen en tarieven van Roter Hahn >>

Vakantieboerderij Aussermahrhof

Roter Hahn Aussermahrhof is de vakantieboerderij waar wij een week lang het boerenleven in Zuid-Tirol mogen ervaren. Na een autorit van zo’n 10 uur (welke we hebben onderbroken met een overnachting in Duitsland), komen we aan in het mooie Zuid-Tirol. De schoonheid van Zuid-Tirol valt ook de kinderen op, ze leggen zelfs hun schermpjes even opzij om door het autoraam naar buiten te kijken. We rijden Gsieser Tal binnen, het bergdal met een aantal typische Zuid-Tiroolse dorpjes met traditionele boerderijen. Onze vakantieboerderij Aussermahrhof is te vinden bij het plaatsje St. Martin in Gsieser Tal.

aussermahrhof vakantieboerderij zuid tirol

vakantieboerderij aussermahrhof

We worden meteen welkom geheten in de vakantieboerderij, een beetje onwennig is het wel en dat is te wijten aan alle Corona-maatregelen. Een hand geven zit zo ingeburgerd, zo ook bij de boer en gastheer van Roter Hahn’s Aussermahrhof. Toch wordt elkaar groeten door middel van een hand geven ook in Italië afgeraden. Verder zijn de Corona-maatregelen in Italië vergelijkbaar met de maatregelen in Nederland. Houd zoveel mogelijk 1-2 meter afstand en in winkels en op drukke plekken is een mondkapje verplicht. Maar dit is op de vakantieboerderij niet nodig.

De kinderen zien direct in de verte de schaapjes al in de wei staan en het enthousiasme is aangewakkerd. Ik had ook niet anders verwacht, want de aantal keren dat we in Nederland bij een boerderij vakantie vierden, moest ik naderhand van de kinderen op zoek gaan naar een boerderij om in te wonen. Het liefste rennen de kinderen bij aankomst ook meteen de stallen binnen, maar toch gaan we eerst even onze spullen naar het appartement brengen.

De vakantieboerderij Aussermahrhof heeft drie kamers en drie appartementen. De appartementen beschikken over een keukentje en de gasten op de kamers kunnen gebruik maken van de gezamenlijke keuken. Wij verblijven op de bovenste verdieping in appartement Dolomit, welke twee slaapkamers heeft en een vide waar de kinderen kunnen slapen. Ook heeft het appartement een eigen keukentje met alles wat je nodig hebt én een gezellige eethoek. En precies zoals de criteria van Roter Hahn beschrijft, ligt er ook een prachtige houten vloer in de appartementen van de boerderij die eind 1700 gebouwd is.

boerderij vakantie zuid tirol

appartement roter hahn boerderijvakantie

vakantieboerderij speelkamer

Naast ons appartement is een speelhoek met onder andere een voetbaltafel en een zithoek met tv voor alle gasten te vinden. Een leuke toevoeging aan een vakantieboerderij (zeker wanneer het slecht weer is), maar toch gaan mijn kinderen liever op ontdekkingstocht tussen de dieren.

Boerderijvakantie tussen de dieren

Het leukste bij uitstek van een boerderijvakantie zijn de dieren, als je het mijn kinderen vraagt. Zelf ben ik opgegroeid met kippen, schapen en konijnen en mijn kinderen verwonderen zich telkens weer wanneer ik vertel dat wij vroeger schapen in de tuin hadden staan. Als ze nu naar onze eigen tuin kijken, kunnen ze daar namelijk geen voorstelling van maken. Maar tijdens zo’n boerderijvakantie begint de fantasie toch een beetje te leven. Voor de één is dat knuffelen met konijntjes, voor de ander is dat zich ontfermen over een afgestoten lammetje (de dierenwereld is wreed) en voor de derde is dat alles wat de boer met de koeien doet. Iedere avond rondom 18.00 staan we dan ook in de stallen te kijken hoe de boer zijn koeien aan het melken is en ik moet toegeven, daar kun je uren naar kijken. Maar na de tweede avond koeien melken, staan de kinderen vooral te wachten op een emmertje melk welke ze aan het kalfje mogen geven.

dieren vakantieboerderij roter hahn

melk geven vakantieboerderij

vakantieboerderij kalf melk geven

koeien roter hahn zuid tirol

Tot rust komen

Naast het reilen en zeilen van het boerenleven, kun je op zo’n vakantieboerderij ook echt wel tot rust komen. De grote tuin van vakantieboerderij Aussermahrhof daagt de kinderen uit tot spelen en de ouder om te relaxen. En dat hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn, want de kinderen kunnen uren spelen op de ronddraaiende wipwap, de skelters en zo nu en dan vertrekken ze weer even richting het konijnenhok. Voor ons staan er relaxte tuinstoelen klaar en met het zonnetje op mijn kop, de bergen én het geklingel van de bellen om de nek van de schaapjes op de achtergrond, kan ik niet anders dan lekker wegdromen.

relaxen op vakantieboerderij roter hahn

Wat ook behoort tot de ultieme boerenbeleving op de vakantieboerderij in Zuid-Tirol (en voor mij als moeder een heerlijkheid is), is het boerenontbijt dat iedere ochtend voor ons geserveerd wordt. De producten die op tafel gezet worden, zijn werkelijk vers van de pers. Verse melk, een eitje,  roomkaas, boter, yoghurt of kwark, spek, gebak welke je de avond ervoor uit de keuken rook, jam en siroop, allemaal eigen producten en vers gemaakt. Aussermahrhof serveert dit wederom als één van de criteria voor een ultieme Roter Hahn boerderijvakantie in Zuid-Tirol. En zoals ik al zei, voor mij als moeder is dit ultiem vakantie hebben, want hoe heerlijk is het dat ik zo kan aanschuiven en weglopen van een ontbijttafel!?

vakantieboerderij ontbijt zuid tirol

ontbijt boerderijvakantie zuid tirol

roter hahn ontbijt vakantieboerderij zuid tirol

Activiteiten op en om de vakantieboerderij in Zuid-Tirol

Tijdens ons verblijf bij vakantieboerderij Aussermahrhof, lopen we niet alleen mee met de boer, maar doen we ook mee aan de activiteiten die de boerin organiseert. Zo maken we een keer typische Zuid-Tiroolse knoedels, welke ’s avonds worden gebakken boven het kampvuur. Dit in combinatie met wat schnaps en een boerendochter met een gouden strot, hebben we al snel een super knusse ervaring van het boerenleven in Zuid-Tirol.

vakantieboerderij roter hahn kampvuur

vakantieboerderij kampvuur zuid tirol

vakantieboerderij boerenavond roter hahn

activiteit roter hahn vakantie boerderij

Maar ook weet de boer verschillende wandelingen in de omgeving aan te bevelen. Waaronder de wandeling ‘Kneipp-weg Rudlbach’.

Gsieser Tal

Gsieser Tal, ook wel dal Val Casies, ligt op een hoogte tussen 1191 en 2837 meter. Hier zijn behoorlijk wat Roter Hahn boerderijen te vinden, niet zo gek want dit dal staat vol met de typische oude boerderijen. De boerin weet ons te vertellen dat hoe verder je na St. Martin het dal inrijdt, hoe ouder en traditioneler de boerderijen worden. Wandelen en fietsen zijn in Gsieser Tal de activiteiten om de idyllische ongerepte natuur met de vele bergweiden te ervaren. En volgzaam als we zijn, doen we dat dan ook.

roter hahn gsiesertal zuid tirol

Kneipp-weg Rudlbach

Eén van de tips die we kregen van de boer van onze vakantieboerderij was een wandeling langs ‘Kneipp-weg Rudlbach’. Kneipp-weg Rudlbach is met de auto te vinden op zo’n 10 minuten afstand van de vakantieboerderij. Dit pad kun je lopen op je blote voeten, oftewel een zogeheten ‘blotevoetenpad’. Hier loop je over een matras van dennennaalden, houten bruggen, mos en natuurlijk door het koude water van de berggeul. Al snel ontdekken de kinderen dat er in de geul uitstekend dammetjes gebouwd kunnen worden. En zo duurt de wandeling van zo’n twee uur, opeens een hele middag.

kneippweg gsiesertal kindvriendelijke wandeling

blotevoetenpad wandeling gsiesertal kneippweg

wandeling kneippweg gsiesertal

Fietsen door Gsieser Tal

Naast wandelen is fietsen dus ook één van de activiteiten om te doen in Gsieser Tal en aangezien wij een oer-Hollands gezin zijn, kunnen we dat natuurlijk niet overslaan. Toch doet mijn hart een sprongetje van vreugde wanneer ik ontdek dat de huurfietsen elektrische mountainbikes zijn. Oók voor de kinderen!

In de kop van Gsieser Tal vind je Huski Maddalena Flagship waar je deze super stoere e-bikes in de zomer kunt huren. Na een korte uitleg over hoe de fiets werkt, doen we toch maar eerst even een oefenrondje over de parkeerplaats. Sowieso is fietsen op een mountainbike al heel anders dan op een stadsfiets. En wanneer deze dan ook nog eens elektrisch en met schijfremmen is, kan een beetje oefenen geen kwaad. Na een paar rondjes hebben we het allemaal onder de knie en durven we de weg op te gaan.

fietsen met kind gsiesertal

gsiesertal fietsen kind

Gelukkig is het in Gsieser Tal niet druk en zijn de wegen uitstekend om op te fietsen. We beginnen met een route door het bos de berg op en ik moet bekennen dat het voor onze jongste, ondanks een elektrische fiets, echt een pittige kluif is. Misschien komt het door de spanning of doordat de fiets voor haar eigenlijk één slag te groot is, maar met een drankje en een Zuid-Tiroolse maaltijd als beloning bij Oberberg Alm, lukt het haar toch zelfstandig boven te komen.

fietsen gsiesertal zuid tirol

De afdaling is een stuk makkelijker, maar hier vind ik het weer een stuk spannender! Al schreeuwend ’twee remmen tegelijk in knijpen’ en ‘langzaamaan’, fietsen we weer richting de bewoonde wereld van Gsieser Tal. Hier doen we nog een stukje van de fietsroute door Gsieser Tal, welke deels over de hoofdweg door de pittoreske dorpjes en deels over de toegangswegen naar de oude boerderijen gaat.

door gsiesertal fietsen

Een ervaring rijker

Wanneer het vertrekdag is, moeten de kinderen een paar traantjes laten. De één om het afscheid met het kalfje waar ze inmiddels een band mee had opgebouwd en de ander om het achterlaten van het afgestoten lammetje. En natuurlijk kan de vraag om een boerderijtje in Zuid-Tirol te kopen niet achterblijven. En zo zijn de belevenissen bij deze Roter Hahn vakantieboerderij in het Gsieser Tal van Zuid-Tirol helemaal compleet. Echt een aanrader voor ieder gezin dat avontuur, rust en het boerenleven wil combineren tijdens een vakantie. Wij zijn in ieder geval weer heel wat ervaringen rijker!

Kijk hier voor alle vakantieboerderijen en tarieven van Roter Hahn >>

Previous ArticleNext Article