Adviezen voor mijn tienermeisje

Tienermeisjes zijn geen gemakkelijke meisjes. Ze worden zo snel groot en je zou zo graag al je adviezen in ze willen proppen, maar ze volgen ook hun eigen ideeën. Dat wordt mij in ieder geval met de dag duidelijker. Wat ‘moeder’ zegt, gaat oor in, oor uit.

Daarom schrijf ik ze maar op, zodat ik het op de wc deur kan plakken of boven haar bed kan hangen.

1. Lach!

Lach hard, lach veel, heb de slappe lach, lach ongegeneerd, lach ook als jij de enige bent die er om lachen kan. Belangrijker, lach om jezelf! Vind jezelf leuk genoeg om over te lachen. Maak andere aan het lachen, wees de grappenmaker, maar vooral; wees jezelf. 

2. Word verliefd

Word hopeloos verliefd op een jongen uit een boy-band. Er is niks mis met het bedekken van je muren met posters van mooie onbereikbare jongens waarvan je zeker weet dat je ze op een dag zult trouwen. Geen jongen uit je klas die daaraan tippen kan.

3. Wees een echte vriendin

En niet alleen voor de populaire meiden, maar voor iedereen die een echte vriendin nodig heeft. Wees een vriendin voor het verlegen meisje, wees een vriendin voor het buitenbeentje. Wees altijd het aardige en nooit het onaardige meisje. Het lijkt nu misschien niet cool, maar mensen zullen de aardige meisjes onthouden als coole meisjes.

4. Luister

Ik weet dat je graag praat, maar luister ook af en toe naar een ander. Luister naar wat hij of zij te zeggen heeft. Het gaat er niet altijd om wat jij te zeggen hebt, soms gaat het erom wat je horen moet.

5. Draag wat je dragen wil

Draag die broek, draag die jurk, draag de rode lippenstift. Draag wat jij mooi vindt en niet wat de ander mooi vindt. Ze zullen zeggen dat je lippenstift te rood is, je jurk te lang, je broek te strak. Maar als het voor jou goed voelt, doe het dan! Als jij het mooi vindt, draag het dan! Maak je eigen stijl, wees jezelf, ieder ander is al bezet.

6. Durf nee te zeggen

Als je enigszins denkt of voelt dat iets geen goed idee is, zeg dan nee. Je kunt altijd nog terugkomen op je ‘nee’. Wanneer het kwaad al is geschied, is er geen weg meer terug.

7. Wees trots

Wees trots op jezelf. Laat niemand je die trots ontkrachten of ontnemen. Trots op je lichaam, trots op je prestaties. Als je jezelf met trots behandeld, zullen anderen dat ook doen.

Als ik de punten zo teruglees, weet ik dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. De tienerjaren zijn gekke jaren, je lichaam veranderd, je hoofd veranderd, je leven veranderd. Maar als de basis er al niet is, zal de uitwerking nog lastiger zijn. Ik ben je moeder en alles wat ik wil is dat je vriendelijk, liefdevol en respectvol in het leven staat. En dat je vooral vriendelijk, liefdevol en respectvol voor jezelf bent.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article