5 kindvriendelijke feestelijke vega gerechten

kindvriendelijke vega gerechten

Het is bijna Kerst! Ook al vormt deze kerst de afsluiting van een ‘raar’ jaar en vindt het misschien zelfs in een heel andere samenstelling plaats dan normaal, het blijft een tijd van lekker eten met elkaar. Als basis van -misschien zelfs wel meer dan ooit- genieten van elkaars gezelschap.

Steeds meer mensen zien het Kerstmaal niet meer als het ‘grote vleesfestijn’. En gelukkig maar. Want bewust minder vlees eten is goed voor lijf, gezondheid, dieren en klimaat. En er zijn ook zóveel lekkere vleesloze hoofd- of bijgerechten! 

Speciaal voor voormijnkleintje.nl tipte Proveg* een aantal feestelijke vega kerstrecepten. Niet alleen gegarandeerde succesnummers voor de smaakpapillen, ook gezellig om samen met je kinderen te maken! Want nu de jaarlijkse monopoly marathon met alle ooms en tantes misschien niet door kan gaan, is het tijd voor het maken van een nieuwe traditie: gezellig samen nieuwe kindvriendelijke recepten uit proberen in de keuken! Radio aan, meezingen en smullen maar. Veel plezier!

Portobello Wellington – hoofdgerecht

kindvriendelijk vega gerechten

Deze versie van de traditionele Beef Wellington zou zo maar eens het nieuwe spektakelstuk van het kerstfeest kunnen worden. Want welk kind wordt er nu niet blij van een ‘bladerdeeg taartje’?! De Portobello Wellington is met portobello’s en spinazie, maar het leuke is; je kan de vulling helemaal aanpassen naar wat jij en je kinderen lekker vinden. Want waar het ene kind smult van een portobello, kan een ander ervan walgen. (Of hetzelfde kind smult de ene dag en walgt de andere dag, we all have been there). Vooral het samenstellen van de vulling is een bereidingsfeestje voor elk gezin.

Bladerdeeg Kerstboom – nagerecht

kindvriendelijke vega gerechten

Wel fan van bladerdeeg, maar al een ander hoofdgerecht in de planning? Ga dan voor deze bladerdeeg kerstboom klassieker! Niet alleen een lust voor je mond, maar ook een lust voor het oog. Deze kindvriendelijke variant is met dadel, karamel, kaneel en pecan. Superleuk om te maken. Hier ga je zeker weten high fives van je kinderen mee verzamelen…

Vegan Gourmet – hoofdgerecht

gourmetten kinderen

Gourmetten is natuurlijk het ultieme kerst gerecht. ‘Old school’ gezellig met elkaar aan tafel en iedereen bakt wat ie zelf lekker vindt. En ook dan zijn vele lekkere vleesalternatieven op de hete plaat te leggen. Wat dacht je bijvoorbeeld van mexicaans gourmet burgers, brocolli tots, tofu scramble, tempeh in saté of vegan pannekoekjes? Dit zijn prima kindvriendelijke vega gerechten voor een heerlijk vegan gourmet.

Hartige bladerdeeghapjes – snack

Mocht je toch in een monopoly marathon verzeild zijn geraakt, is het fijn om een aantal recepten achter de hand te hebben die je in een handomdraai op tafel zet! Je kunt wat zelf gebakken kerstkoekjes op tafel mikken, maar ook deze ‘hartige kerstballen’ van croissantdeeg en pesto of arrabiata. (Pas op: het maken van deze kerstballen kan tot zoveel plezier leiden, dat het je misschien niet opvalt dat je na de monopoly pauze geen Kalverstraat meer in je bezit hebt).

Zie ook dit lekkere kinder voorgerecht voor kerst.

Sushi zonder vis – hoofdgerecht

sushi kindvriendelijk vega

Onder de vele sushi liefhebbers van Nederland bevindt zich een groot aantal kinderen. Maar dat de sushi restaurants nu gesloten zijn, is natuurlijk geen reden om niet meer van sushi te genieten! Met deze sushi zonder vis inspiratie maak je bovendien een aantal bijzondere sushi varianten die vega zijn. Zoals met wortel, avocado, mango, gember, en champignons. En misschien bevat het wagenpark van je kinderen nog wel een elektrisch spoorlijntje met treintje dat als ‘lopende band’ kan dienen…?

* ProVeg werkt wereldwijd aan de vermindering van de consumptie van dierlijke producten, met als missie om die voor 2040 te halveren. Ben je geïnteresseerd in meer vega inspiratie? Meld je dan nu aan voor de Veggie Challenge! Je kiest dan zelf een uitdaging; van 1 dag geen vlees tot een maand volledig plantaardig. Iedereen mag gratis deelnemen. Deelnemers krijgen na aanmelding tips, coaching, recepten en een app voor handige weekmenu’s en boodschappenlijstjes. Alles om je goede voornemen makkelijker vol te houden! Veerle Vrindts,CEO ProVeg Nederland: “Je doet het niet alleen. Zelfs al zit je in quarantaine of kom je amper buiten, eten moet je toch drie keer per dag. De Veggie Challenge is een ideale kans om via voedsel gelijkgezinden te leren kennen, met vrienden receptfoto’s uit te wisselen of met thuiswerkende collega’s kooktips te delen. Elke dag krijg je een nieuwe uitdaging via de app en kan je beloningen verdienen.“

Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.veggiechallenge.nl


vegan gerecht kind

Previous ArticleNext Article