Spelletjes voor tijdens de kerstdagen

Lekker gezellig samen zijn, een spelletje spelen, kerstkransjes en ander vreetwerk erbij en voila, je kerstdagen zijn gevuld. Ben jij iemand die een bloedhekel heeft aan het spelen van spelletjes? Stop dan maar met lezen en kijk naar andere manieren om kerst te vieren. Maar zie jij de kerstdagen als het ultieme moment om de spelletjeskast weer eens open te trekken? Dan heb ik hier een walhalla blog voor je, vol met ideeën voor spelletjes om te doen tijdens de kerst. 

De populairste familiespellen

Om te beginnen, wat je zelf misschien ook wel bedenken kunt, is dat je kast vol staat met spelletjes die je kunt spelen tijdens de kerstdagen. Ik verwijs je graag hier naartoe voor de leukste verschillende spelletjes op leeftijd. De populairste familiespellen van dit moment, en deze zullen dus waarschijnlijk ook veel gespeeld worden de komende kerstdagen, zijn:

Spelletjes met een grote groep

De kans is groot dat je hele familie bij elkaar zit tijdens de kerstdagen. Niet elk spelletje in je kast is geschikt voor grotere groepen. De volgende spelletjes zijn wel zeer geschikt om met een grote groep te spelen:

Hints

Dit is een spel waarbij je niet mag praten, maar je met gebaren iets duidelijk moet maken. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met je familie! Dit doe je in twee of drie teams. Je beeldt alleen uit voor je eigen team. Wanneer je team het binnen de tijd raadt, heeft je team een punt. En zo ga je door. Voorbeelden van onderwerpen om uit te beelden: tv-programma’s, spreekwoorden of gezegdes, dieren, of een activiteit zoals een sport.

Maffia

Er zijn twee maffialeden en er is een spelbegeleider. De rest van de deelnemers zijn burgers. Wanneer het nacht is slaapt iedereen. Nou ja niet iedereen, de twee maffialeden schieten ’s nachts allebei een keer op één van de burgers. Wanneer je wakker wordt en beschoten bent, heb je de eerste keer een schampschot, de tweede keer ben je dood. Overdag discussieert iedereen over wie de maffia nou zou kunnen zijn. Aan het einde van de dag wordt er iemand uit het spel gestemd. De spelbegeleider begeleid het geheel en houdt ook bij wie er beschoten is. Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het is echt een leuk spel.

Escape room thuis

Dit kun je spelen met het spel Exit. Of je verzint een eigen escape room thuis, echter vergt dit wel enige voorbereiding. Óf je gebruikt natuurlijk onze eigen Escape Room voor kerst! Deze hebben we speciaal gemaakt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Originele kerstspelletjes

Goed, dan gaan we nu door met wat originelere kerstspelletjes. Want hoe leuk is het om tijdens de kerstdagen écht iets speciaals te doen met het gezin of de hele familie? Hier een paar ideeën voor kerstspelletjes die ook uitstekend met kleine kinderen gespeeld kunnen worden.

Koekhappen met kerstkransjes

Waarom zou je oud Hollandse spelletjes niet kunnen omtoveren tot kerstspelletjes? Koekhappen met kerstkransjes is toch een ontzettend origineel idee? En veel voorbereidingen hoef je er niet voor te treffen. Een touw waar je de kerstkransjes aan vast knoopt, het leukste is om dat te doen met een rood strikje. En hoppa, een origineel kerstspelletje met gegarandeerd succes!

Een kerstquiz 

Mam, ik heb een quiz gemaakt! Zei mijn dochter laatst en ze had inderdaad een leuke quiz gemaakt over zichzelf. Nu kan ze dus ook prima een quiz maken over de kerst. Een paar ideeën voor vragen:

  • Wat wordt er met kerst gevierd?
  • Waar woont de kerstman?
  • Waar is Jezus geboren?
  • In welke maand vieren we kerst?
  • Enzovoorts

Kerstbingo

Met kinderen bingo spelen is altijd een goed idee! Tijdens de kerstdagen speel je, heel origineel; kerstbingo! Zo simpel kan het zijn en je hoeft niet ver te zoeken. Wij hebben een leuke en originele kerstbingo voor je gemaakt. Na het bestellen ontvang je het digitale bestand, dan ellen nog even printen en klaar is je kerstbingo. 

Kerstspelletjes met cadeautjes

Mam, krijgen we dit jaar cadeautjes met kerst? Mijn kinderen hebben het nog maar zo’n honderd keer gevraagd. Wij geven niet elk jaar cadeautjes. Vorig jaar waren we bijvoorbeeld een midweekje naar België tijdens de kerstdagen. Maar wanneer we wel cadeautjes geven, wil ik niet dat deze binnen 3 minuten uitgepakt en aan de kant gesmeten worden. Het leukste is om een leuk kerstspel om de cadeautjes heen te doen. Hier een paar ideeën voor kerstspelletjes met cadeautjes.

Een speurtocht door de cadeautjes te verstoppen

De cadeautjes verstop je door het hele huis. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, maak je er een speurtocht van. Je kunt een fotospeurtocht door het huis maken, met een paar afgebeelde hints waar de kerstcadeautjes verstopt liggen. Voor wat oudere kinderen kun je het wat moeilijker maken met bijvoorbeeld opdrachtjes. Of je print één van onze kerstspeurtochten uit. Al met al een heel leuk idee om te spelen en de kinderen zullen hier wel even zoet mee zijn.

Ballonprikken

Dit leuke idee kwam ik onlangs ook tegen. Je vult verschillende ballonnen met de namen voor wie de cadeautjes zijn. In de ballonnen kun je (wanneer je bij je schoonouders bent) ook nog wat kerstconfetti doen, voor het extra leuke effect. Degene waarvan de naam uit de ballon komt, mag zijn cadeautje uitpakken en de volgende ballon prikken.

Een grabbelton

Ditzelfde kun je ook in een grabbelton doen. Kleine kinderen vinden het fantastisch om te grabbelen! Vergeet niet om ook een paar fopcadeautjes in de grabbelton te doen!

Kerstballen-dobbelspel

Maar het leukste spel om te spelen met cadeautjes is het kerstballen dobbelspel! Wanneer je ballen in de boom allemaal ingekleurd zijn, mag je een cadeautje pakken. Superleuk en de kinderen hebben meteen een kleurplaat om in te kleuren.

kerstballen-dobbelspel

Print hier gratis het: kerstballen-dobbelspel

Dobbelen met opdrachtkaartjes

Zijn de kinderen wat ouder, dan kun je dit dobbelspelletje met opdrachtenkaartjes spelen. Het gaat dan vooral om het strijden voor de cadeautjes. Erg leuk en hilarisch!

Kerstraadsels

Wanneer het gros wel een beetje uitgespeeld is, kunnen de echte fanatiekelingen altijd nog verder met kerstraadsels. Je hebt ongetwijfeld nog wel ergens een kerstactiviteiten boek liggen. En anders staat Pinterest vol met met leuke kerstraadseltjes voor verschillende leeftijden. Ik heb er alvast een aantal voor je opgezocht.

Heb jij nog ultieme tips voor spelletjes om te spelen tijdens de kerstdagen? Dan voeg ik ze graag toe!


Spelletjes tijdens de kerstdagen

Afbeelding familie speelt een spelletje: Monkey Business Images/Shutterstock

 

Previous ArticleNext Article