Quilling; zelf kerstkaarten maken

filigraan kerst

Wij zijn ieder jaar wel van het zelf kerstkaarten maken. Het ene jaar maken we een digitale kerstkaart met onze jaarlijkse familiefoto. En het andere jaar gaan de kinderen flink aan de knutsel en worden de kerstkaarten heel persoonlijk gemaakt. Hoe dan ook, een kerstkaartje versturen blijft speciaal. Maar dit jaar is, al zeg ik het zelf, wel een heel speciaal jaar om een kerstkaart te versturen. En misschien is het wel belangrijker dan ooit om er één te versturen naar die ene persoon waar het zó belangrijk voor is om er één te ontvangen. 

Dus wij gingen aan de slag met het maken van kerstkaarten. En omdat ik quilling weer helemaal heb herontdekt en mijn kinderen de lol er ook wel van inzien, hebben we kerstkaarten met papieren filigraan gemaakt. In dit artikel zal ik je onze leukste quilling ideetjes voor kerstkaarten laten zien.

Wat heb je nodig?

Maar eerst het belangrijkste, dat zijn namelijk je materialen. Zonder goed materiaal kun je geen mooie kerstkaarten maken. Wanneer je kerstkaarten maakt met papieren filigraan, krijgt de kaart een 3D effect. Om de kerstkaart goed te kunnen versturen, heb je natuurlijk stevige enveloppen nodig. Afhankelijk van de grootte van je kerstkaart, kun je de enveloppen aanschaffen. Je kunt ook een keer kiezen voor een afwijkende maat, een c5 envelop of een c4 envelop, dan valt je kerstkaart in ieder geval lekker op in de brievenbus. Daarnaast heb je voor het maken van je kerstkaarten lijm en natuurlijk papieren filigraan nodig.

Kerst pinguïn

pinguins filigraan

Deze pinguïns met kerstmutjes vinden de kinderen fantastisch om te maken! Ze zijn zo super schattig. Het is perfect om deze op de kerstkaart voor bijvoorbeeld een vriendje of vriendinnetje te plakken. Het neusje en de oogjes zijn het meeste priegelwerk, verder kun je het papieren filigraan heel gemakkelijk in de juiste vormen buigen.

De kerstbal

filigraan kerst

Deze kerstbal voor op een zelfgemaakte kerstkaart lijkt misschien heel makkelijk om te maken, maar is juist best moeilijk. Dit komt doordat je die ronde vorm moet zien te krijgen met je papieren filigraan. Maar goed, een beetje uitdaging op z’n tijd kan geen kwaad. Bovendien, het blijft quilling, geen rocket science.

Kerstengel

filigraan kerst

De kerstengel vind ik een mooie om op de kerstkaart voor opa en oma te plakken. Bij dit figuur kun je lekker spelen met kleuren. Wij maakten de engel in de kleuren combinatie geel en blauw, maar ik denk dat wit met goud ook een prachtige engel maakt. Lekker creatief bezig zijn, daar gaat het uiteindelijk om.

Rudolf het Rendier

filigraan kerst

Rudolf het Rendier, met de welbekende rode neus. Deze is ook zo leuk om met de kinderen zelf te maken. Het fijne aan het quillen van dit soort figuurtjes is, dat het allemaal niet zo symmetrisch hoeft, zoals bij de kerstbal of kerstengel. De wiebeloogjes maken dit figuurtje lekker speels en daardoor helemaal af.

De kerstboom

kerst filigraan

Als je samen een beetje geoefend hebt en je het quillen echt leuk begint te vinden, dan kun je gaan voor een kerstboom op een zelfgemaakte kerstkaart. Het is even werk, vooral voor degene die nogal pietje precies is, want voor je gevoel raakt de kerstboom al snel uit balans. Maar houd één ding in je achterhoofd, een echte kerstboom is ook niet symmetrisch. En de ontvanger van de zelfgemaakte kerstkaart zal er ongetwijfeld héél blij mee zijn!

Previous ArticleNext Article