Vaderdag: de beste cadeautips voor jou

vaderdag

Binnenkort is het weer zover. Dan is het Vaderdag! Het is altijd zeer leuk als de kleintjes gaan knutselen Vaderdag. Het is toch leuk om je vader te verrassen! Of het nu gaat om knutselen Vaderdag of Vaderdag gedichten, het gaat erom dat het een persoonlijk Vaderdag cadeau is, waarin je kunt laten zien hoe je jouw vader waardeert.

Waar komt echter de traditie van Vaderdag vandaan? In dit artikel zullen we de geschiedenis en tradities van Vaderdag bespreken. Ook geven we je een aantal handige en originele Vaderdag cadeaus adviezen. Wil je immers naast Vaderdag gedichten een leuk cadeau geven? Met parfum en scheermesjes kom je tegenwoordig niet meer weg! Anno Vaderdag 2017 zijn er veel originelere cadeaus aan je vader te geven. Wil je graag inspiratie opdoen? Lees dan snel verder! 

De geschiedenis van Vaderdag

Het is misschien wel even leuk om stil te staan waar de viering van Vaderdag vandaan komt. Vaderdag is ontstaan door de Amerikaanse vrouw Sonora Louise Smart Dodd. Zij heeft met veel doorzettingsvermogen ervoor gezorgd dat Vaderdag overal ter wereld wordt gevierd. De Vaderdag die wij nu vieren is ontstaan rond 1909. Zij kwam op het idee doordat overal Moederdag werd gevierd, maar geen vaderdag. Op 16-jarige leeftijd was haar moeder overleden bij het bevallen van haar jongste zusje. Later, op 27-jarige leeftijd, begon Sonora zich te beseffen hoeveel haar vader heeft moeten opofferen om voor haar en haar vijf zussen en broers te zorgen. De vader, William Jackson Smart, voedde de kinderen in een boerderij in zijn eentje op, in het oosten van de staat Washington. Hij was een oorlogsveteraan. Zijn dochter Sonora vond het enorm knap dat hem zich in zijn eentje lukte, en was daarom van mening dat er ook een Vaderdag zou moeten bestaan.

Doorzettingsvermogen

Het was natuurlijk een leuk idee, maar om dit realiseerbaar te maken, moest Sonora de nodige hobbels overbruggen. Er werd eerst nogal lacherig over gedaan. De lokale krant “The Spokesman Review” vond dat er nog eerder een nationale vissersdag moest komen dan een vaderdag. Dit was de belangrijkste hobby van mannen destijds. Sonora zette haar strijd voor Vaderdag voort, en begon een grootse lobbycampagne. Uiteindelijk werd op 19 juni 1910 in haar woonplaats Spokane voor het eerst officieel Vaderdag gevierd, mede dankzij hulp van de Spokane Minestrial Association en de Young Mens Christian Association (YMCA). Het liefst had Sonora dat Vaderdag op haar eigen vaders verjaardag gevierd zou worden, te weten 5 juni, maar dit kwam niet uit qua tijd. Daarom is het verplaatst naar de derde zondag van juni. In 1974 werd Sonora voor haar doorzettingsvermogen tijdens de Wereldtentoonstelling in Spokone geëerd. Ze is uiteindelijk vier jaar later op 96-jarige leeftijd overleden. In Nederland is de traditie van Vaderdag dankzij haar overgewaaid en wordt Vaderdag sinds de jaren 70 gevierd.

Tradities in verschillende landen

Dankzij de traditie die door Sonora is gestart, wordt Vaderdag 2017 in ongeveer vijftig landen ter wereld gevierd. De manier van vieren verschilt heel erg per land. Waar wij een gedicht Vaderdag of een Vaderdagscadeau geven, gaat het bij andere landen soms op heel andere manieren. In Rusland houdt men bijvoorbeeld een optocht om de vaders in het leger te eren. In Duitsland worden grootse wandeltochten georganiseerd, waarbij het belangrijk is dat er vooral ook veel wordt gedronken! In Canada en de Verenigde Staten wordt door mensen rozen gedragen. Hiermee vieren zij alle vaderfiguren in hun leven, of het nu om vaders, grootvaders of stiefvaders gaat. Vaak worden er dan donaties gegeven of vrijwilligerswerk gedaan. In Groot-Brittannië en Ierland wordt op scholen of clubs vaak een Vaderdag feest georganiseerd. Er wordt daarbij stil gestaan bij hoe belangrijk het is om een vaderfiguur tijdens de opvoeding van de kinderen aanwezig te hebben. De kinderen worden er zo ook bewust van gemaakt hoe belangrijk de bijdrage van de vader is in het gezin. In tegenstelling tot andere landen, vieren ze in Australië Vaderdag liever thuis. Vaak wordt het ontbijt samen genuttigd en viert men daarna een fijn samenzijn. In Zuid-Afrika gaan ze er echter heerlijk op uit! Picknicken of vissen zijn activiteiten die met het gezin ondernomen worden.

Vaderdag 2017 in Nederland

Hoe vieren wij Vaderdag anno 2017 in Nederland? Vaak begint het in de ochtend al. Omdat Vaderdag altijd op de derde zondag van de maand juni valt, is het vaak mogelijk dat gezinnen een fijn lang ontbijt kunnen klaarmaken. Ontbijt op bed is voor veel gezinnen niet ongebruikelijk. Het hoeft geen uitgebreid ontbijt te zijn, als er maar toast, een eitje, fruit en een croissant aanwezig is. In de week voor Vaderdag, knutselen kinderen vaak iets in elkaar op school om papa te verrassen. Het kan dan gaan om een tekening, een kunstwerk of een schilderij. Het zijn meestal niet de meest fantastische kunstwerken, maar het gaat om de achterliggende gedachte. Ook als kinderen ouder zijn, houden ze er vaak van om nog iets in elkaar te knutselen met papier en verf. Creatieve vaderdagscadeaus worden zeker geapprecieerd omdat ze persoonlijker zijn. Ook worden er vaak vaderdagscadeaus gegeven. De rest van de dag wordt compleet ingevuld naar de wensen van de vader. Soms wil hij iets gaan ondernemen buitenshuis. Dan is het een goed idee om met het hele gezin naar de bioscoop of de dierentuin te gaan. Het kan echter ook zijn dat hij zin heeft om heerlijk niets te doen en fijn thuis kan zijn met het gezin. ´s Avonds kunnen er lekkere hapjes worden gegeten of gaat men fijn uit eten. Alles is dus mogelijk met Vaderdag!

Cadeautips voor Vaderdag, gadgets zijn helemaal van nu!

Wil je je vader een leuk cadeau geven, maar wil je iets originelers geven dan aftershave of een scheermes set? We geven je graag een aantal tips voor inspiratie! Helemaal van nu zijn gadgets voor mannen. Zo powerbank zorgt er bijvoorbeeld voor dat je vader altijd bereikbaar is. Een andere handige gadget is een bluetooth speaker. Hiermee kan hij overal naar zijn favoriete muziek luisteren, zonder rekening te hoeven houden met bedrading. Een compleet nieuwe ervaring zal je vader hebben met een virtual reality bril. Deze kun je aansluiten op je smartphone of spelcomputer. Zo kun je opeens compleet in een andere wereld stappen! Wie vindt dat nu niet fijn, om even totaal ergens anders te zijn! Dankzij een virtual reality bril kun je bijvoorbeeld in een sportstadium staan, aan het strand liggen of heerlijk op zee op een zeilboot in de weer zijn. Een andere aanrader is bijvoorbeeld een smartphonehouder, muziekkussen of bureauventilator.

Het cadeau waar je vader altijd blij mee is: gereedschap

Misschien is je vader niet de grootste fan van de allerlaatste gadgets. Dan is het altijd een veilige optie om gereedschap cadeau te geven. Veel mannen houden er van om heerlijk te klussen in en rondom het huis. Vaders zijn daarom vaak blij met een gereedschap set of een gereedschapskoffer. Wat een gereedschapskoffer zo handig maakt, is dat alles er in opgeborgen kan worden. Zo blijven er in het huis geen voorwerpen als spijkers en bouten rondslingeren. Dit vindt mama vaak ook wel zo fijn. Als een vader twee linkerhanden heeft, is een dergelijk vaderdagscadeau misschien een mooie gelegenheid om het klussen eens te proberen!

Elektronica voor Vaderdag

Vaders houden ook vaak van alles wat met elektronica te maken heeft. Je hoeft dan niet meteen aan dure hifi-systemen te denken, of een 3D-televisie. Ook producten op zonne-energie kunnen je vader al heel blij maken, of een zaklamp. Deze vaderdagcadeaus zijn zeker ook heel erg handig als je vader van kamperen houdt. Zo zijn de cadeaus niet alleen leuk, maar ook nuttig!

Nostalgie met Star Wars

Veel vaders denken met veel nostalgie aan Star Wars terug. Ze hebben warme herinneringen aan het kijken van de vele films! De Star Wars rage is nu weer helemaal terug met de comeback film. Veel vaders vinden het leuk om iets van Star Wars voor Vaderdag te krijgen. Wat te denken van een Darth Vader badjas of lamp. Mocht dit net een brug te ver zijn, dan zijn Star Wars kaarten misschien een leuke optie.

De topper van nu voor Vaderdag: de drone

Als je je vader het meest hippe Vaderdag cadeau van 2017 wilt geven, is de drone het ultieme cadeau. Deze drones zijn tegenwoordig al voor een zeer aardige prijs te verkrijgen. Ze zullen alleen maar populairder worden de komende jaren, en wat is er leuker om dan als een van de eersten een drone te hebben? Drones zijn goed voor de entertainment. Je kunt het leuk laten rondvliegen. Ook is het mogelijk om er heel mooie foto’s en video’s mee te maken. De meeste drones beschikken over een HD camera, waarmee je prachtige shots kunt maken. We hopen je zo op veel inspiratie te hebben gebracht voor Vaderdag cadeaus!

Previous ArticleNext Article