5 feitjes: op kraamvisite met je kinderen

feitjes kraamtijd

Afbeelding: Shutterstock

Wanneer je op kraamvisite gaat met je kinderen, zijn er een aantal regels waar je je aan houden moet. De kraamvrouw zit op haar roze wolk en haar newborn is het prachtigste en allerbelangrijkste levende wezentje op aarde. Alle onverwachte bewegingen en geluiden in de buurt van haar engeltje, kan zij niet aan. Daarbij zijn de kersverse moeder en de kersverse baby hoogstwaarschijnlijk moe. Heel moe. Zo moe dat ze een tikkie uitgeput zijn en vooral op zoek zijn naar rust en stilte.

Het is niet dat de kraamvrouw een hekel heeft aan jouw kinderen. Maar tijdens de kraamweken is de kersverse moeder simpelweg gewoon niet geïnteresseerd in jouw kinderen.

Feitje 1. Of eigenlijk vraag één: laat je kinderen thuis. Niet meenemen op kraamvisite dus. Je doet niet alleen jezelf er een lol mee, maar de kraamvrouw zal je ook zeker dankbaar zijn. Die kinderen van jou ziet ze later wel weer, wanneer ze van haar roze wolk afgedonderd is.

Maar goed, kun je geen oppas vinden en móét je de newborn van je beste vriendin, zus of buurvrouw even knuffelen, knoop dan de volgende feitjes even goed in je oren. 

Feitje 2. Een ziek kind is gevaarlijk voor de newborn baby. Wanneer een baby onder de drie maanden koorts krijgt, zal hij naar het ziekenhuis moeten, want voor een pasgeboren baby is koorts gevaarlijk. Dus wanneer je eigen kinderen iets onder de leden hebben, blijf je simpelweg ver uit de buurt van de baby! De baby wordt al genoeg blootgesteld aan ziektekiemen uit zijn eigen omgeving.

Feitje 3. Jouw kinderen zijn in de ogen van de kraamvrouw kleine monstertjes. Het heeft ongetwijfeld ook vast iets te maken met hormonen en zo, maar de kraamvrouw kan niet veel prikkels aan. Houd je eigen kinderen dus goed in de gaten en laat ze zeker niet alleen. Want voor je het weet zit je eigen freggel met de speen van de baby in z’n mond. Echt iets wat een kraamvrouw niet aan kan zien!

Feitje 4. Een half uur op bezoek is lang genoeg. Misschien niet lang genoeg voor jou, want jij kunt wel uren met die newborn zitten, maar voor de kraamvrouw is een half uur meer dan lang genoeg. Laat de baby aan je kinderen zien, hoor het verhaal van de pasbevallen moeder aan, heeft ze niks te vertellen, ook goed en ga weer weg. De lange en uitgebreide gesprekken komen wel weer wanneer iedereen daar weer aan toe is.

Feitje 5. Hulp is fijn. Een net bevallen vrouw heeft het al druk genoeg met haar eigen lichaam en dat van de newborn. Laat haar dus niet de koffie zetten of de beschuitjes smeren. Als je je kinderen dan toch bij je hebt, laat ze dan ook iets nuttigs doen door te helpen. Meteen een goede leerervaring voor ze.

Extra tip: neem een leuk en origineel kraamcadeau mee.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Goede tips!
    Eigenlijk gewoon je kids thuis blijven is het beste, veel te druk zo bij een new born
    En ow ja zeker niet te lang blijven!!!