5 feitjes over het nieuwe moederschap

jonge moeder

Het moederschap geeft je een uniek gevoel. Alsof jij de enige bent die dit meemaakt en deze overweldigende gevoelens hebt. Feitelijk beleeft elke nieuwe moeder deze unieke gevoelens. Je kunt een nieuwe moeder wijsmaken dat die gevoelens helemaal niet zo uniek zijn, maar dat krijg je niet aan haar verstand gepeuterd. Gelukkig maar! Want dat unieke, overweldigende gevoel maakt het nieuwe moederschap zo smeuïg en romantisch.

Maar! Er is altijd een maar.

Dat smeuïge en romantische van het nieuwe moeder zijn heeft ook een andere kant. En die andere kant is net zo ‘uniek’ als de smeuïge en romantische kant. Het begint bij het moment dat je bepaalde zoektermen in Google intikt, en op een forum terecht komt bij exact dezelfde vraag zoals jij deze hebt ingetikt en daar dan 18000 dezelfde soort antwoorden van andere moeders leest.

Waar was dat unieke van het ouderschap gebleven? Waarom slaapt er geen enkele baby normaal? Wat is eigenlijk normaal?

Ondanks dat de ervaring van het moederschap voor iedereen varieert, kunnen we toch wel stellen dat er een aantal feitjes vastgesteld zijn over het nieuwe moederschap. 

Feitje 1. Terwijl je met heel je hart en ziel van je kleintje houdt en geen dag, nee geen minuut meer zonder dat kleine wezentje met de meest fantastische geur kan, zul je ook heel veel hartstocht voelen als dat kleintje van je heerlijk ligt te slapen. En niet alleen omdat het aandoenlijk is om te zien, maar ook omdat je even, héél even wat anders kunt doen.

Feitje 2. Je komt er achter dat de evolutie heeft gefaald. Een moeder heeft namelijk een extra hand nodig en beduidend minder slaapbehoefte.

Feitje 3. Moeder worden betekent je ideeën bijstellen. Oftewel: hard op je bek gaan. En weer opstaan. Dacht je dat je nóóit je kind in bed zou nemen? Stel die mening maar bij wanneer je voor de 50ste keer als een blinde dronken matroos midden in de nacht het speentje terug in de ledikant moet mikken. Zeker weten dat borstvoeding geven het beste is? Laten we die discussie voeren wanneer je drie weken met tepelkloven hebt gelopen. Je baby niet langer in de maxi-cosi dan nodig? Wanneer het eindelijk in slaap geknikkerd is in de auto, ben je plots alle ergonomische adviezen vergeten.

Feitje 4. Je komt nergens meer aan toe. Het enige waar je je tijd aan besteed zijn hersenloze taakjes omdat je door het slaapgebrek niet verder kunt denken dan… Ja en dan nog moet je aan het eind van de dag concluderen dat je werkelijk geen idee hebt wat je die dag hebt uitgevoerd. Behalve dat je een aantal ‘likes’ hebt gegeven aan té grappige lijstjes en ‘open brieven’ op Facebook.

Feitje 5. Elke vrouw met een baby van dezelfde leeftijd is interessant genoeg om mee af te spreken. Wat later eigenlijk helemaal geen goed idee blijkt te zijn, want die andere nieuwe moeder blijkt ook te lijden aan slaapgebrek en rondgierende hormonen te bezitten met alle gevolgen van dien.

 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Hahaha, klopt allemaal! Maar pas als je het ervaart weet je het, en dat is nou juist het spannende (en slimme, van moeder natuur) van het moederschap!