9 dingen waar je na een derde je niet meer zo druk over maakt

vader en kind

Wanneer je voor het eerst moeder wordt, ben je een newbie die angstvallig alles perfect wil doen. Alles wat er rondom je kleintje gebeurt is belangrijk en terecht, zo moet het ook zijn. Naarmate je meer kinderen krijgt, verdwijnt dat angstvallige een beetje en leer je door de jaren heen om los te laten.

Het is niet zo dat je het niet meer perfect wíl doen, maar je weet dat je niet alles perfect kán doen. Een groot verschil.

Hier 9 dingen waar ik me na een derde niet meer zo druk over maakte.

1. Een gigantisch eerste verjaardagsfeestje vieren.

Bij mijn eerste kleintje was ik al maanden in mijn hoofd bezig met haar eerste verjaardag. Welk cadeau gingen we haar geven? Welke taart moest er komen? Welke activiteiten konden we doen (ja serieus, ik dacht aan activiteiten). Hoe moest de uitnodiging eruit komen te zien? Welk outfit ging mijn kleintje dragen? Tjongejonge, wat maakte ik mij druk.

Bij mijn derde realiseerde ik me dat ze een week later 1 jaar zou worden. Holy shit! Wat voor cadeau moeten we nu weer kopen, er ligt al zoveel zooi. We sturen wel een mailtje rond en zien wel wie er komen. Taart? Gewoon bij de Hema halen. Het outfit? Wat er bovenop de gewassen stapel ligt. Activiteiten? Whahahahahaha – hahahahaha.

2. Je kind achterlaten bij een oppas.

Mijn eerste kleintje was niet geschikt voor de crèche, ik was er heilig van overtuigd. Sommige kinderen hebben dat gewoon en dat is ook waar, het ene kind is het andere niet en sommige kinderen kunnen gewoon niet lekker aarden op een kinderdagverblijf. Maar goed, het lag ook wel een beetje aan mijn vertrouwen. Want er was toch zeker niemand goed genoeg? Niemand wist precies wat mijn kleintje nodig had, alleen ik wist dat en ook alleen ik kon haar dat geven. Mijn eerste kleintje achterlaten bij een oppas? Verschrikkelijk!

Bij mijn derde kleintje was ik er inmiddels achter dat alle kinderen vrijwel hetzelfde zijn. Huilt je kleintje? Dan troost je het even en ja dat lukt én kan oma of de oppas ook. Heerlijk! Wat een bevrijding voor jezelf om het los te kunnen laten en om even van het leven te genieten zónder een kleintje om je heen.

3. Onnodig veel spullen kopen.

Ja ik had voor mijn eerste alles nodig. Van de babycook tot aan de badthermometer. Alles was in huis. Meebuigend bestek, educatief en verantwoord speelgoed, alleen het beste voor mijn kleintje!

Mijn derde? Die at wat de pot schafte en ging met de rest mee onder de douche. Meebuigend bestek? Hier heb je gewoon een lepel! En spelen met verantwoord speelgoed? Hier, kauw maar op de barbiepop van je zus.

4. Je druk maken over kleine valpartijen.

Waar er bij je eerste nog een vlaag van acute angst en paniek door je heen ging als je kleintje dreigde om te vallen, kijk je bij de derde niet meer op of om als het achterover op zijn billen stuitert. Kinderen vallen en weet je? Ze overleven het gewoon! Het is onmogelijk om elk valpartijtje te voorkomen of op te vangen. En bovendien leren ze er ook van. Klimmen op de bank? Prima, het kleed vangt je wel op. Of niet, dan heb je een bult, kan gebeuren.

5. Je druk maken om de adviezen van het consultatiebureau.

Oh, het consultatiebureau vindt dat mijn kindje te dik is! Help, wat moet ik nu? Moet ik die avondfles niet meer geven? Maar hij slaapt daarna zo lekker. Gaat zijn schema in de war en krijgt hij teveel als ik af en toe ’s nachts een fles geef?

Na de derde… Schema’s? Whatever, als dat kind maar slaapt, of stil is, die melk gaat er gewoon in. Groeischema’s? Mijn kleintje groeit via een schema, haar eigen schema. En op die peuter vragenlijstjes doet mijn peuter het voorbeeldig, duh!

6. Je druk maken over hygiëne.

Misschien komt het door het feit dat je bij een eerste de tijd heb om uitgebreid te badderen en te smeren met lotion of misschien ben je bij een eerste nog heel erg bang voor bacteriën. Maar na de derde is het gewoon niet meer mogelijk om je druk te maken over hygiëne, want dan word je gek. Ja natuurlijk word dat kind zo nu en dan gewassen, maar na een val in de modder wordt er niet paniekerig naar de douche gerend, er wordt eerst een foto gemaakt.

7. Het speentje achterhouden.

De eerste: Het speentje is alleen voor in bed. Echt hoor! Het speentje blijft ook in bed! En zodra je slaapt trek ik het speentje uit je mond.

De derde: Mweh! Hup speen erin!

En serieus, waar maakte ik mij druk om? Het derde kleintje was nog eerder en makkelijker van de speen af dan het eerste kleintje.

8. Het geven van het eerste groentehapje.

Tjonge, ik had er bijna de krant voor laten komen, wat een happening was het geven van het eerste groentehapje. Met 4 maanden uiteraard, want langer kon ik echt niet meer wachten! Mijn kleintje was er ook zo aan toe… er zijn 200 foto’s van elk nieuw hapje en vanuit alle verschillende hoeken gemaakt. Oh ja, en natuurlijk wel elke 7 dagen veranderen van groente, zo raakt ze aan alle smaken gewend. Dan wordt ze later een goede eter!

Haha – hahahaha- haha

Bij de derde, oh ja, ze mag al een groentehapje. Nou ik wacht nog wel twee maanden, anders moet ik dat ook elke dag weer ergens inplannen. Elke 7 dagen veranderen van groente? Ze eet maar wat de pot schaft! Ook dan wordt ze later geen goede eter, want dat is namelijk allemaal bullshit.

9. Je druk maken om het commentaar van anderen.

Dat is eigenlijk echt het stomste wat je kunt doen. Volg je gevoel, bij een eerste, bij een tweede en ook bij een derde! Twijfel nooit aan jezelf, wat je ook doet of gedaan hebt!


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

9 Comments

 1. Haha, denk inderdaad wel dat je na je eerste kind volledig op je gevoel afgaat.. Al kan ik er niet van meespreken 😉 ik vind van mezelf dat ik nu ook wel al vaak doe wat ik denk dat goed is..

 2. Amen! Naja in mijn geval pas twee dan, maar dat is al een wereld v verschil.

 3. Hahahaha 😀
  Jep! Herkenbaar (en ik heb er pas twee).

  Ik zie nu vriendinnen met hun pasgeboren kindje over dezelfde zaken piekeren :).

 4. Helemaal herkenbaar. Bij een derde ben je zelf zoveel meer relaxed en beter in staat te relativeren. Nu achteraf vraag ik me af of ik niet enorm moe werd van mijzelf 🙂

 5. Alleen het vallen vind ik nog steeds wel een probleem bij de derde. Ik probeer de valpartijen nog steeds te voorkomen.

  “Voor je kijken! Kijk nou eens voor je, straks val je nog. Pas op, stap!”

  Morgen ons laatste bezoek aan het consultatiebureau.
  Zullen we voor de gein eens met zijn allen gaan, mijlpaal!

 6. Hahahahaha hahaha! Heerlijk!! En zó waar!! Al betrap ik mezelf erop dat ik me nu wel erg laks vind en me stiekem nog steeds af en toe heel erg zorgen kan maken, en dat bij nr 4! Heb je daar nog tips voor?