Wat je moet doen in Slovenië

slovenie vakantie

Slovenië is echt zo’n land dat wanneer je er nog niet geweest bent, je geen idee hebt wat je daar moet doen. Zoals ik al eerder schreef waren de reactie op onze trip naar Slovenië nogal verschillend. De één vroeg zich af wat we daar nou moesten zoeken? En de ander wenste ons met enige jaloezie veel plezier. Toch zullen steeds meer mensen er achter komen wat Slovenië te bieden heeft. Het land is namelijk helemaal up-comming en wordt steeds populairder onder de Nederlandse vakantiegangers. En inmiddels snap ik waarom. Tijdens onze korte trip ben ik helemaal fan geworden van Slovenië. Het land is super netjes, de natuur is prachtig en de wijn is lekker. Wanneer je je volledige vakantie aan Slovenië besteedt, dan kom je zeker aan alles toe. Maar wanneer je, zoals wij, een kort bezoek aan Slovenië brengt, dan moet je kiezen. Wat moet je absoluut niet overslaan? Ik zal het je vertellen. 

Ljubljana

Een bezoek aan de Sloveense hoofdstad Ljubljana mag je zeker niet overslaan! Dit is echt iets wat ook goed te doen is met kinderen in Slovenië. De stad is heel gemoedelijk. Omdat Ljubljana niet supergroot is, zijn alle bezienswaardigheden op loopafstand. Toch is het kasteel vanuit de stad wel een flinke klim omhoog, maar daar hebben ze ook wat op bedacht! Je kunt namelijk met een kabellift naar boven om het kasteel van Ljubljana te bezoeken.

De stad heeft ook een aantal bruggen welke leuk zijn om overheen te slenteren. Een heuse drakenbrug en de stad is ook voorzien van een slotjesbrug. En als je daar dan toch aan het rondhangen bent, bezoek dan meteen even het Prešerenplein  en de centrale markt. Op de markt in Ljubljana vind je verse groente en fruit, kleding en is het ook een uitstekende plek voor het inslaan van souveniertjes.

butcher brug ljubljana

drakenbrug ljubljana

Ljubljana heeft ook ontzettend veel leuke terrasjes, deze vind je vooral direct langs de rivier of het straatje daarachter. Mocht je trek hebben in een gigantische ijscoupe of een heel verkeerd gebakje, dan kun je bij cacao terecht.

Het mooiste uitzicht over Ljubljana krijg je vanaf het kasteel. Maar als je de stad vanaf meerdere hoogtepunten bekijken wil, dan moet je de Skyscraper (Nebotičnik) bezoeken.

Skyscraper ljubljana

En mocht je de stad nou meerdere dagen of met kinderen bezoeken, dan kun je een bezoek brengen aan het Tivoli park in Ljubljana. Wij zelf hebben daar alleen onze auto geparkeerd.

Bled

Ik zal er niet omheen draaien, Bled is toeristisch! Ik denk dat Bled in het hoogseizoen zelfs een beetje té toeristisch is. Persoonlijk houd ik daar niet van, maar doordat het veel toeristen trekt, worden er ook veel activiteiten aangeboden. Zo kun je in Bled met een traditioneel bootje naar het eilandje midden op het meer varen. Er is een rodelbaan, heel leuk voor kinderen! Het kasteel tegen de rots aan is prachtig. En er zijn voldoende eetgelegenheden en terrasjes. Om je eigen oordeel te kunnen vellen, zou ik zeker aanraden om een bezoek te brengen aan Bled. Maar besteed niet teveel tijd aan deze bestemming, Slovenië heeft namelijk nog veel meer mooie plekjes.

bled slovenie

Vintgarkloof

Voor de Vintgarkloof geldt hetzelfde als hierboven. De kloof en zijn wandelpad is prachtig, maar ook heel toeristisch en dus druk. Wanneer je hier nog nooit eerder geweest bent, moet je het zeker doen! Maar houd dus wel rekening met drukte. Wat je kunt doen om de Vintgarkloof te bezoeken is heel vroeg of heel laat op de dag gaan. Aan het bewandelen van de kloof (heen en weer) ben je zo’n 1 1/2 uur kwijt.

vintgar kloof wandelen

Meer van Bohinj

Het Meer van Bohinj is het grootste meer van Slovenië en ligt in het in het Nationaal park Triglav. Rondom dit meer is er genoeg te doen om je meerdere dagen te vermaken. Houd je van natuur, dan zou ik zeker een aantal dagen aan deze omgeving besteden. Met een wandeling door de Voje vallei ben je gerust een hele dag mee bezig. In de Voje vallei vind je ook de Mostnica kloof. Deze kloof is een stuk minder toeristisch dan de Vintgarkloof en minstens net zo mooi.

meer bohinj

Bij het Meer van Bohinj is ook de Savica waterval te vinden. Houd rekening met een behoorlijke klim omhoog wanneer je de waterval wil aanschouwen. Maar dankzij aangelegen traptreden is dat goed te doen.

Voor een vakantie met kinderen is een bezoek aan Goldhorn’s Fairyland aan te raden. Deze wandelroute met activiteiten voor kinderen is een perfecte combinatie.

Piran

Slovenië staat niet bekend als vakantieland aan de kust. Hiervoor rijden veel mensen door naar het naastgelegen Kroatië of Italië. De Sloveense kust is ook niet zo heel groot. Maar het heeft één plekje wat absoluut de moeite waard is, namelijk het stadje Piran. Wanneer je Piran bezoekt, begin dan met een bezoek aan de oude stadsmuur met uitkijktorens.

piran slovenie kust

Wat mij betreft zijn dit de bezienswaardigheden die je tijdens een eerste bezoek in Slovenië moet doen. Maar houd er rekening mee dat het smaakt naar meer! Na een kort bezoek aan Slovenië wil je zeker weten een keer terug om nog meer te ontdekken van dit prachtige land.

Previous ArticleNext Article