Slovenië: de Vintgarkloof versus de Mostnica kloof

Tijdens onze roadtrip door Slovenië hebben we twee kloven bewandeld. De Vintgarkloof en de Mostnica kloof. Zowel de Vintgarkloof als de Mostnica kloof zijn te vinden in het Nationaal Park Triglav. De Vintgarkloof is de meest bekende kloof in Slovenië. En dat merk je ook goed aan de parkeerplaats die vol staat met bussen en auto’s. De Mostnica kloof is nog een stuk minder bekend onder de toeristen. Je moet er dan ook wat meer voor doen om bij de Mostnica kloof te komen. Maar dat het de inspanning waard is, dat kan ik je garanderen. Voor beide kloven overigens. Al moet je voor de Vintgarkloof wel wat geduld en liefde hebben voor je medetoeristen. 

De Vintgarkloof vanuit Ljubljana

Wanneer je een citytrip naar Ljubljana doet, kun je de Vintgarkloof heel goed als dagtrip vanuit Ljubljana doen. De meeste van deze dagtrips worden gecombineerd met een bezoek aan Bled. Vanuit Ljubljana rijd je in zo’n drie kwartier naar Bled en de Vintgarkloof. Zelf zou ik adviseren om dan met een huurauto vanuit Ljubljana de Vintgarkloof en eventueel Bled te bezoeken. Zo heb je controle over het indelen van je eigen tijd. Wel zo fijn.

Parkeren bij de Vintgarkloof

Maar goed, een bezoek aan de Vintgarkloof dus. Een bezienswaardigheid in Slovenië waaraan te zien is dat het een behoorlijk populair vakantieland aan het worden is. Wij rijden rond een uur of 15.00 vanuit Bled richting de Vintgarkloof. Met de navigatie van Google Maps is de kloof prima te vinden. Toch is het verstandig om de bordjes ‘Vintgarkloof’ te volgen wanneer je deze tegenkomt. Er zijn namelijk twee in- en uitgangen. Maar de makkelijkste te bereiken ingang, met de meeste parkeerplaats is wanneer je de route van de bordjes trouw opvolgt.

Wij bezoeken de kloof in september. En wanneer we tussen 15.00 – 16.00 bij de parkeerplaats aankomen, kunnen we na het betalen van €5,00 redelijk dichtbij de ingang parkeren. De ergste drukte is duidelijk al geweest.

Tickets voor de Vintgarkloof

Wanneer we richting de ingang van de kloof lopen, lopen we bijna de kassa voorbij. Oh, moeten we ook nog tickets kopen om erin te kunnen? Na deze ontdekking voelde deze activiteit nóg toeristische dan ik in gedachten had. Ook hier mogen we weer wat geld aftikken. €10 per persoon. Het ticket voor de Vintgarkloof dien je goed te bewaren! De kloof bewandel je namelijk heen en weer. Maar aan het einde van de kloof loop je door een in- en uitgang poort om bij de waterval Šum te komen. Hier kun je met je ticket de terugweg weer doorheen.

uitgang vintgarkloof

pad vintgarkloof

Waarom de Vintgarkloof zo mooi is

Dat de Vintgarkloof een bezienswaardigheid is, is me inmiddels wel duidelijk. Maar waarom eigenlijk? Ook dat wordt me snel duidelijk wanneer we een klein stukje de kloof in wandelen. Langs de kloof is een houten voetpad gemaakt aan de rotswand. Zo heb je echt het gevoel dóór de kloof te lopen, wat je eigenlijk praktisch ook aan het doen bent. De wandeling langs de steile rotswanden en het prachtige turquoise gekleurde water met stroomversnellingen is echt heel mooi. Soms waan je je een beetje in elfjesland. Door het houten voetpad is deze wandeling ook heel goed te doen met kinderen. Ook je hond is welkom in de Vintgarkloof.

brug vintgarkloof

water vintgarkloof

vintgar kloof wandelen

waterval sum vintgarkloof

Maar zoals ik al een beetje schreef, dien je wel wat geduld en liefde te hebben voor je medetoeristen. Want ondanks dat de Vintgarkloof een prachtig stukje natuur is, moet wel de gave hebben om je omgeving (lees medetoeristen) te kunnen negeren. Inhalen of ingehaald worden op de paden is wat krap. En zelfs aan het einde van de middag, in het naseizoen en ook nog op een regenachtige dag, vond ik het verrekte druk in de Vintgarkloof. We hadden zeker geen spijt van ons bezoek. Maar heel eerlijk? In het hoogseizoen lijkt me een bezoek aan de Vintgarkloof verschrikkelijk!

De Mostnica kloof bij het het Bohinji meer

De Mostnica kloof is te vinden bij het Bohinji meer midden in het Nationaal Park Triglav. Het Meer van Bohinj, het grootste meer van Slovenië, is met zijn schilderachtige omgeving al een bezienswaardigheid op zich. Het prettige van deze plek vind ik dat het meteen al een stuk minder toeristisch aanvoelt dan het meer van Bled. In het hoogseizoen zal het gerust evengoed genoeg toeristen trekken, maar voor nu heerst er een fijne en ontspannen sfeer. Rondom het Meer van Bohinj is er een waterval (Savica) en kun je met een kabelbaan naar de top voor een fantastisch uitzicht.

Wandelen door de Mostnica kloof

Wij besloten om te wandelen naar/door de Mostnica kloof. Wanneer je in het Voje vallei wordt meteen al duidelijk dat het hier een stuk minder toeristisch is dan bij de Vintgarkloof. Dat het een mooi gebied is, is zeker. Maar heel eerlijk gezegd is het me nog steeds niet duidelijk of we nu wel het juiste stuk van de Mostnica kloof bewandeld hebben. Wat wij deden was onze navigatie samen met de bordjes ‘Mostnica gorge’ volgen. Op een gegeven moment kwamen we bij een kleine parkeerplaats. Echter vertelde de navigatie dat we nog door moesten rijden, hiervoor moesten we wel door de slagbomen (om er weer uit te komen betaal je €12). Aangezien dit heel gemakkelijk ging, deden we dat dan ook. We reden nu met de auto door het Voje vallei, tot we bij een klein restaurantje kwamen en besloten om daar de auto te parkeren.

restaurant Mostnica kloof

De serveerster vertelde ons dat de Mostnica kloof ietsje terug was en dat daar op een bordje de Mostnica gorge werd aangegeven. Het pad naar de Mostnica kloof was een flinke wandeling, hoewel de heenweg goed te doen was doordat we naar beneden wandelden. Eenmaal bij de Mostnica kloof hebben we een stuk langs de kloof gewandeld en dezelfde weg weer terug. Dit is gewoon op een bospad en niet op een houten pad zoals bij de Vintgarkloof.

wandeling Mostnica kloof

diepte Mostnica kloof

Mostnica kloof

Mostnica kloof met gids

Hoewel het leek dat we het spectaculairste deel van de Mostnica kloof bewandeld hadden (uit verschillende reviews te lezen), denk ik dat dit gebied nog veel meer te bieden heeft. Hier kun je gerust een hele dag wandelen en ontdekken, maar dan wel het liefst met een gids. Want ook al staat er hier en daar een bordje, echt duidelijk is het allemaal niet. Vanaf het restaurant kun je ook richting de waterval lopen. Maar ook hier staat niet echt duidelijk aangegeven hoe lang de wandeling precies zal duren. Kortom, als je op vakantie bent in Slovenië en je wilt dit gebied verkennen raad ik je aan om óf een goede kaart van het gebied aan te schaffen óf een gids voor een dag in te huren. Wat waarschijnlijk super leuk is, aangezien je dan ook allemaal extra informatie ten gehore krijgt.

De Vintgarkloof versus de Mostnica kloof, welke raad ik aan?

In het hoogseizoen zou ik de Vintgarkloof overdag sowieso vermijden. Je kunt proberen om heel vroeg of juist laat op de dag de kloof te bezoeken. Wellicht dat dat wat drukte scheelt en het proberen waard, want de Vintgarkloof is wel écht prachtig en zeer geschikte wandeling met kinderen.

De Mostnica kloof is wat ingewikkelder. Sowieso om het te bereiken, maar ook het wandelen is vrij pittig. Daarentegen is de Mostnica kloof wel aanzienlijk minder toeristisch dan de Vintgarkloof. Persoonlijk krijg ik daar meer energie van en dus raad ik de Mostnica kloof ook zeker aan om te bezoeken tijdens een vakantie in Slovenië.


vintgarkloof-Mostnicakloof

Previous ArticleNext Article