Vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Wanneer je zwanger wilt worden is tijd één van je grootste vijanden. De tijd kan niet snel genoeg gaan en toch lijkt het nog nooit langzamer te zijn weggetikt. Het wachten op het kunnen doen van een zwangerschapstest lijkt bijna ondraaglijk. Je zoekt het nog maar weer eens op in Google: Vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Maar uiteindelijk zal je toch echt even moeten wachten en de tijd zal leren of je wel of niet zwanger bent. 

Of je nu het geduld zelf bent en kunt wachten op een paar dagen over tijd zijn. Of dat je het type bent met alle verschillende merken en soorten zwangerschapstesten in huis. Uiteindelijk wil je weten vanaf wanneer je die zwangerschapstest veilig kunt doen. Vanaf wanneer een zwangerschapstest betrouwbaar is. Want te vroeg een test doen om te checken of je zwanger bent, kan een onnodige negatieve uitslag geven. En dat brengt alleen maar verdriet en frustratie, iets wat je wilt voorkomen wanneer je probeert zwanger te worden.

Hoe vroeg kan zwangerschapstest?

Het vroegst mogelijke moment om een zwangerschap te doen kan volgens de ene studie 6 dagen na de ovulatie én bevruchting. Het duurt namelijk 6 dagen voordat de bevruchte eicel de baarmoeder heeft bereikt, zich in de baarmoeder heeft genesteld en vervolgens voldoende hCG afgeeft om daadwerkelijk in de urine van een vrouw te kunnen worden waargenomen. Een andere studie zegt dat dit proces 14 dagen duurt voordat er hCG in de urine van een zwanger vrouw kan worden opgespoord. Wanneer een zwangerschapstest hCG in de urine van een vrouw vindt, dan is de test positief en ben je zwanger. Hoewel ik uit ervaring kan zeggen dat een vroege zwangerschapstest positief kan zijn, zegt dat niets over jouw situatie.

Een héél licht streepje, zwanger?

Wanneer je een zwangerschapstest heel vroeg doet, kan er een heel licht streepje verschijnen. Het feit dat er een streepje verschijnt op je zwangerschapstest, komt doordat de test hCG in je urine heeft gevonden. En hCG komt écht alleen voor wanneer je zwanger bent. Een streepje, ook al is het héél licht, je bent zwanger! Houd er nu alleen wel rekening mee dat het nog heel pril is en de kans dat je toch ongesteld wordt, aanwezig is.

zwangerschapstest te vroeg
Shutterstock / Door Antonio Guillem

In de ochtend of in de avond een zwangerschapstest doen?

Wat is het beste moment om een zwangerschapstest te doen? Mij werd altijd verteld dat in ochtendurine de meeste hCG te vinden was, omdat dit het minste ‘verdund’ is. Maar als je een paar dagen na je NOD (niet ongesteldheid dag) een zwangerschapstest doet, dan zal deze de hele dag door positief zijn. Mits je zwanger bent natuurlijk. Dit komt doordat de hCG in je urine steeds hoger wordt.

Wachten met testen

Hoe moeilijk het ook is, het beste is om te wachten met een zwangerschapstest tot je zeker weet dat je ‘overtijd’ bent. Door te vroeg een zwangerschapstest te doen kun je echt in een achtbaan van emoties raken. Bijvoorbeeld door een negatieve test, terwijl dat helemaal nog niks zegt. Of door een positieve test die uiteindelijk negatief wordt omdat er toch iets mis gaat in de zeer vroege zwangerschap. En die kans is nu eenmaal heel groot.

Hoe dan ook, blijdschap en teleurstelling liggen in deze fase van zwanger worden heel dicht bij elkaar. Dus het antwoord op de vraag ‘vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen’ moet eigenlijk zijn: vanaf wanneer wíl je een zwangerschapstest doen?

Koop hier je zwangerschapstest online >>


zwanger worden test

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / Africa Studio

Previous ArticleNext Article