Mijn dochter en ik in Zuid Tirol

vakantie italie

Mijn dochter en ik gaan naar Zuid Tirol. ‘Oh, vergeet je je lederhosen niet?’, zegt de één. ‘Ga je leren jodelen?’, vraagt de ander. Het is me al snel duidelijk dat wanneer men ‘Tirol’ hoort, denkt aan jodelende figuren in van die lederhosen pakkies. Maar wat weet ik er zelf eigenlijk van? Nou niet heel veel meer. Maar ik laat me graag verrassen. En ook mijn dochter grijpt deze aanbieding met beide handen aan. Want nadat al eerder haar broer met papa op stap ging en haar zus met mama naar Zweden reisde, was nu zij toch zeker wel aan de beurt. 

Zomervakantie in Zuid Tirol

De eerste week van de zomervakantie is het dan eindelijk zo ver! Mijn dochter en ik vliegen naar Venetië, om vervolgens, na een autorit van nog ruim twee uur door Italiaanse berglandschappen, in de Dolomieten van Zuid Tirol te eindigen. Daar waar de lederhosen alleen gedragen worden door de échte Tiroolse kerels en het jodelen pas begint na een fles Tiroolse wijn.

We verblijven bij de 3 (drei) zinnen in de Dolomieten van Zuid Tirol. De 3 zinnen zijn drie naast elkaar gelegen bergtoppen welke nogal indrukwekkend ogen. Volgens onze taxichaffeur Hans zijn de 3 zinnen één van de redenen dat de Dolomieten op het Werelderfgoedlijst van UNESCO zijn gekomen. Maar ik kom er al snel achter dat de Dolomieten nog veel meer te bieden heeft dan drie indrukwekkende bergtoppen. Elk uitzicht om mij heen is namelijk behoorlijk indrukwekkend. En dat kan mijn dochter alleen maar beamen door zo nu en dan een ‘wow!’ uit te schateren. Toch kan ze niet wachten om gewoon simpelweg te gaan zwemmen, het is immers zomer én vakantie. In die behoefte voorziet het hotel Postalpina met een heerlijk zwembad perfect voor relaxen en fun.

hotel postalpina

Onze kamer van Hotel Post Alpina Family Mountain Chalets ligt niet meer dan tien stappen verwijderd van het zwembad. De eerste duik is dus al snel gemaakt vlak na aankomst in het hotel. En terwijl mijn dochter haar salto’s oefent, bekijk ik vanaf mijn ligbedje het bijzonder mooi opgezette hotel, met een achtergrond die het helemaal afmaakt. Dit is Zuid Tirol en Zuid Tirol bevalt me wel.

Avonturenberg Baranci/Haunold

De volgende dag staat de avonturenberg Baranci/Haunold op het programma. Met een kabelbaan worden we naar boven gebracht waar één groot kinderparadijs op ons wacht. Je denkt misschien dat dat een hoop kindergekrijs oplevert, toch zijn het de koeienbellen die het meeste geluid geven. Bovendien zijn alle speelruimtes en activiteiten ook vrij ruim opgezet. En het fantastische uitzicht op het gigantische Baranci gebergte geeft je een nogal nietig gevoel, dat je er spontaan stil van wordt.

Baranci

Mijn dochter vindt dit geweldig en pakt iedere mogelijkheid aan om mee te doen aan de activiteiten. Maar de Fun Bob is toch wel de kers op de taart. En hoewel ze vrijwel de gehele rit naar beneden ‘langzaam’ roept, eindigen mijn dochter en ik met een grote glimlach weer terug onderaan de berg.

De rest van de dag hebben we de tijd om te spelen en te relaxen. Dit vertaalt mijn dochter vooral in zwemmen met haar nieuw gemaakte vrienden Brune en Luuk, welke tevens (beide samen met hun moeder) onze reisgenoten zijn.

Wanneer we op het programma kijken, zien we dat we de volgende dag weer de hele ochtend tijd hebben om te relaxen en spelen. Dat is absoluut fijn, maar iets vertelt me dat Zuid Tirol heel veel te bieden heeft. Een gevoel dat onze reisgenoten Eliane en Joyce alleen maar bevestigen. Aangezien mijn dochter vol zit met energie en volop geniet van deze tijd samen, besluiten we ons programma een klein beetje om te gooien.

Het blotevoetenpad Olperl’s Bergwelt

Deze ochtend nemen we de kabelbaan van Monte Elmo/Helm en bezoeken we “Olperl’s Bergwelt”. Daar waar een blote voeten avontuur op ons te wachten staat als in een blotevoeten pad van ruim anderhalve kilometer.
Mijn dochter blijft me verbazen. Want waar ze afgelopen voorjaar nog keihard ‘nee’ zei tegen de avondvierdaagse (want dan moet je zoveel nutteloos lopen), loopt ze nu met haar blote voetjes als een hertje voorop. De verschillende, soms erg oncomfortabele ondergronden lijken haar ook niet te deren. Zichtbaar geniet ze van deze uitdaging, waardoor ik ook volop geniet van de prachtige omgeving, maar vooral van haar.

Zuid Tirol Olperls Bergwelt

blotevoetenpad Zuid Tirol

Deze zelfde dag staat er ook het Nature Detective Camp van het hotel waar we verblijven op het programma. Als ik de beschrijving zo lees, doet het me denken aan een scouting. Kinderen leren hoe ze de natuur kunnen gebruiken als hulpbron. Hoe maak je een schuilplaats of een pijl en boog? Mijn dochter ziet dit kamp wel zitten, maar niet voordat ze afgekoeld is in het zwembad.

Uiteindelijk sluiten we ons aan bij het Nature Detective Camp van Hotel Post Alpina. De kinderen zijn in het bos al flink op weg om te overleven. We vallen precies in het maken van een pijl en boog met een zakmes proces, wat mijn dochter liever aan een ander overlaat. Wellicht komt dit door het zakmes dat een jaar geleden diep in haar duim belandde. Gelukkig is de leiding van het kamp niet te beroerd om dit voor haar te doen, waardoor ze binnen no-time een professioneel boogschieter lijkt te zijn.

Maar haar hoogtepunt van het Nature Detective Camp is het kampvuur terug bij het hotel. Daar waar ze aan een stok uit het bos een klodder deeg boven het vuur laten garen. Echter kan die klodder deeg haar gestolen worden wat ze aan de (niet Nederlands sprekende) leiding duidelijk maakt met een ‘blegh’. Ze lijken het te snappen, want ik zie haar vervolgens zo drie worsten naar binnen peuzelen. En dat allemaal terwijl ik het jodelen nabij ben dankzij een fijne fles Zuid Tiroolse wijn.

zuid tirol Nature Detective Camp

Een pareltje, de Toblacher See

De laatste dag is alweer aangebroken. En door onze eigen wijziging in het programma, kunnen we vandaag zelf aangeven wat we nog graag in Zuid Tirol willen zien. We zijn er gezamenlijk snel over eens, de Toblacher See lijkt ons een uitstekend plekje om te ervaren. Al is het alleen al voor een paar Instagramwaardige foto’s. Tussen het natuurpark ‘Drei Zinnen’ en het natuurpark ‘Fanes-Sennes-Prags’, vind je de Toblacher See. Dit meer is één van de kleinere meren in Tirol, maar dat maakt het meer zeker niet minder mooi. Hierdoor kun je gemakkelijk een wandeling (van 4,5 kilometer), ook met kinderen, rondom het meer maken. De informatieborden die je tijdens je wandeling tegenkomt, geven je informatie over de omgeving. Door het mooie water en prachtige uitzichten kan de wandeling van 4,5 kilometer gerust een hele dag duren. Toch heeft mijn dochter haar zinnen gezet op zwemmen vandaag, echter heeft ze het water nog niet gevoeld. Dit is namelijk behoorlijk koud en uiteindelijk komt ze niet verder dan haar grote teen. Al snel heeft ze een alternatief gevonden om de wandeling te onderbreken, namelijk witte keien opstapelen langs de waterlijn.

Zuid Tirol Toblacher See

Toblacher See

En zo komt er deze eerste week van de zomervakantie een einde aan ons avontuur in Zuid Tirol. We vliegen vanaf Innsbruck terug naar Amsterdam. Ik zei al dat ik me graag liet verrassen en dat ben ik zeker door deze fijne bestemming! Lederhosen en jodelen is niet meer het eerste wat er in mij opkomt wanneer ik aan Zuid Tirol denk. Nu kan ik vertellen over prachtige uitzichten tussen en over de bergen, leuke wandelingen en toffe activiteiten op een berg, ook in de zomer! En natuurlijk over een fijne tijd samen met mijn heerlijke dochter in Zuid Tirol.

Wil je meer weten over Zuid Tirol? Check dan de website van Visit South Tyrol.

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.