Zuid-Tirol in de zomer: Lago di Dobbiaco en Lago di Braies

vakantie zuid tirol

Tijdens onze vakantie in Zuid-Tirol, hebben we een paar populaire meren bezocht. Waaronder Lago di Dobbiaco en Lago di Braies. Lago di Dobbiaco hadden mijn dochter en ik, toen we met z’n tweetjes in Zuid-Tirol waren, al eens bezocht. Toen smaakte het al naar meer en had ik Zuid-Tirol direct op ons lijstje voor vakantiebestemmingen gezet. Want in deze Italiaanse provincie is er nog zoveel meer te ontdekken! 

Twee mooie meren in Zuid-Tirol: Lago di Dobbiaco en Lago di Braies

Ja je leest het goed! Wat veel Nederlanders niet weten, is dat Zuid-Tirol een Italiaanse provincie is. Het is de meest noordelijke provincie van Italie, direct onder het Oostenrijkse Tirol. Je vindt hier echt een mix van de twee landen. Zo wordt er Italiaans, maar ook Duits gesproken. En uit de culinaire keuken komt al het goede van de twee landen, mij hoor je niet klagen!

De natuur is wel zo ongeveer als je bij Tirol zou verwachten, namelijk bergen! Waar bergen zijn, zijn ook meren. En wat voor meren! Je kunt wel stellen dat de meren in Zuid-Tirol oogverblindend mooi zijn. Een must om te bezoeken wanneer je Zuid-Tirol in de zomer bezoekt.

De twee meren die uitstekend zijn om met kinderen te bezoeken, zijn Lago di Dobbiaco en Lago di Braies.

Wandelen rondom Lago di Dobbiaco (Toblacher See)

Tussen het natuurpark ‘Drei Zinnen’ en het natuurpark ‘Fanes-Sennes-Prags’, vind je Lago di Dobbiaco, ook wel bekend als de Toblacher See. Dit meer is één van de kleinere meren in Tirol en daarom ook één van de redenen om het meer met kinderen te bezoeken. Er is een parkeerplaats aan de rechter zijkant van het meer, betaald parkeren!  Vanuit deze parkeerplek kun je vrijwel direct beginnen aan de wandeling rondom het meer. Het is een mooie wandeling en op welk punt je ook bent, het uitzicht is prachtig. De informatieborden die je tijdens de wandeling van 4,5 kilometer tegenkomt, geven je informatie over de omgeving. Zo nu en dan een leuke onderbreking. De paden hebben weinig hoogteverschil en zijn goed begaanbaar, je kunt er zelfs met een kinderwagen wandelen. Kortom, een wandeling rondom de Toblacher See is een uitstekende wandeling met kinderen.

toblacher see

Zwemmen in Lago di Dobbiaco (Toblacher See)

Wanneer mijn kinderen het water van de Toblacher See zien, willen ze het liefste er meteen inspringen. ‘Kunnen we hier niet zwemmen?’, is dan ook meteen de vraag. En ik snap het wel, het kraakheldere water ziet er ook wel heel uitnodigend uit om erin te springen. Maar het water van Lago di Dobbiaco is zo ontzettend koud, dat zwemmen geen optie is. Echter zouden mijn kinderen mijn kinderen niet zijn, als ze mijn mededeling niet in twijfel zouden trekken. Je snapt het al, of het water echt zo koud was, moesten ze natúúrlijk zelf even voelen. Al snel waren ze het toch met mij eens, dit water is écht te koud om in te zwemmen.

Waterfietsen op Lago di Dobbiaco (Toblacher See)

Wat wel een hele leuke activiteit op de Toblacher See voor de kinderen is, is waterfietsen! Deze waterfietsen kun je direct achter het Seerestaurant aan Lago di Dobbiaco huren. Met drie kinderen op een waterfiets, is een half uurtje over de Toblacher See dobberen meer dan genoeg. Zeker wanneer je als moeder de enige gemotiveerde bent om daadwerkelijk de waterfiets vooruit te krijgen. Hoe dan ook, het is leuk om na een wandeling Lago di Dobbiaco en zijn prachtige omgeving vanaf het water te ervaren.

toblacher see zuid tirol
vakantie zuid tirol

Toblacher See camping

Wij verbleven tijdens onze vakantie in Zuid-Tirol bij een fantastische vakantieboerderij van Roter Hahn. Absoluut een aanrader! Maar wanneer je meer van het kamperen bent, dan kun je in Zuid-Tirol ook prima vertoeven bij één van de vele campings. Pal naast Lago di Dobbiaco vind je camping Toblacher See. Voor campers een prima plek om je camper neer te zetten. Voor caravans en tenten zijn de plekken ietwat krap, maar geloof me, hier blijf je niet dagen voor je tentje zitten. Deze omgeving vraagt erom om erop uit te gaan.

Voor luxe paarden kan ik Hotel Post Alpina als verblijf in Zuid-Tirol aanraden.

Wandelen rondom Lago di Braies (Pragser Wildsee)

Lago di Braies is denk wel het populairste meer van Zuid-Tirol. Lago di Braies, ook wel bekend als Pragser Wildsee ligt in het natuurpark Fanes-Sennes-Braie. En ik moet zeggen, het is ook wel heel idyllisch en ook niet zo gek dat menig ‘Instagrammer’ hier een kiekje maken wil. Maar wil je dat kiekje maken zonder hordes toeristen op de achtergrond, zul je toch echt vroeg op moeten staan of heel veel geduld moeten hebben. Alleen al aan de grootte van het parkeerterrein en de kosten voor het parkeren, kun je zien dat dit geen onontdekt stukje Noord-Italie is. Kortom, bij Lago di Braies ben je nooit alleen. Maar het maakt het wandelen rondom het meer niet minder leuk!

Pragser Wildsee
wandelen zuid tirol

Ook deze wandeling is met kinderen heel goed te doen. In tegenstelling tot de wandeling rondom Lago di Dobbiaco, heeft de wandeling rondom Lago di Braies wel hier en daar een hoogteverschil. Maar geen één die kleine gezonde kinderbeentjes niet aan zouden kunnen. Een wandeling direct rondom de Pragser Wildsee is 3,5 kilometer.

Zwemmen in Lago di Braies (Pragser Wildsee)

Bij Lago di Braies hoefden we de kinderen niet teleur te stellen met te koud water. Hoewel het water in dit meer nog steeds aan de frisse kant was, konden ze in Lago di Braies wel zwemmen. Als je vanaf het parkeerterrein naar de linkerkant loopt, kom je direct bij een stuk waar je het ondiepe water in kunt. Ook is hier een stuk gras waar je je picknickkleedje kunt neerleggen. Leuk weetje: De Pragser Wildsee kent veel ondiepe stukken, maar is ook diepste meer van Zuid-Tirol.

Pragser Wildsee vakantie

Varen in Lago di Braies (Pragser Wildsee)

Op het meer Lago di Braies kun je kleine roeiboten huren. Het lijkt wel of ze hier al het fel gekleurde plasticzooi aan waterfietsen niet toestaan, want de roeibootjes zijn allemaal geheel in stijl. Ik snap wel dat het ontzettend leuk is om op dit prachtige meer een stukje te varen, romantischer kan bijna niet. Toch sloegen wij deze activiteit, gezien de drukte voor dit keer over.

italie vakantie

Lago di Braies camping

Veel mensen zoeken naar een camping bij Lago di Braies, maar helaas moet ik ze teleurstellen. Zoals een camping pal naast Lago di Dobbiaco, is er geen camping pal naast Lago di Braies. Als je écht heel dichtbij het meer wil overnachten, is alleen Hotel Lago di Braies een optie. De volgende dichtstbijzijnde hotel bij Lago di Braies, is Hotel Trenker. Anders zul je moeten uitwijken naar camping Olympia, camping al Plan of camping Toblacher See.

Previous ArticleNext Article